FUNDATIA IOAN BARBUS

Suspendarea, faza pe Europa

Text integral în Romania libera

Anul trecut, în octombrie, o doamna angajata în cadrul Ministerului de Externe, unde servea interesele coalitiei Grivco, s-a gândit sa organizeze o excursie jurnalistica pentru reprezentantii a trei mari gazete germane, pentru a le oferi acestora posibilitatea sa ia contact direct cu realitatea politica româneasca. În mod absolut inexplicabil, pe tot parcursul sejurului, cei trei nemti au fost dusi frumos pe la partide, ONG-uri si „intelectuali publici” care aveau o stranie trasatura comuna: îl detestau cu totii pe Basescu si sustineau cu totii „proiectul Iohannis”. Abia în ultima seara a sederii lor la Bucuresti si la insistentele unuia dintre nemti, partea româna le-a organizat o întâlnire cu Valeriu Stoica si cu câtiva jurnalisti din aria nemogulizata.

Scopul demersului era transparent. Baietii au încercat sa-i manipuleze pe nemti pentru a le vinde iluzia ca toata lumea buna a României sprijina proiectul Iohannis, la fel cum încercau comunistii sa manipuleze presa occidentala, pe vremea lui Ceausescu, ca întreaga natiune e devotata trup si suflet Partidului si iubitului conducator. Nemti ei, neamt Iohannis, poate mergea… În cele din urma, n-a mers, dar asta nu înseamna ca procedeul a fost abandonat.

Acum se întâmpla din nou. Mai întâi, corespondenta Associated Press la Bucuresti a dat lumii de veste ca, în Strategia Nationala de Aparare, Basescu a trecut media printre amenintarile la adresa securitatii nationale, alaturi de terorism, coruptie si crima organizata. Las’ ca sunt capitole diferite din Strategie sau ca se vorbeste de „amenintari” si „vulnerabilitati”, dar nici macar nu se vorbeste de „media” în general, ci de „campaniile de presa comandate”. Deci nu era limuzina, era bicicleta, si nu i s-a dat, i s-a luat, dar asa-i când faci stiri cum îti sopteste Cozmin Gusa.

În episodul 2, postul TV France 24 face un reportaj în care afirmatia „presa este considerata amenintare” devine un adevar care nu mai trebuie pus la îndoiala. De aici rezulta „natural” ca, în România, „libertatea de exprimare este restrictionata într-un mod care aminteste de perioada comunista”. Basescu însusi, „în loc sa lupte cu coruptia, prefera un inamic mai vulnerabil” (asta fiind presa), ceea ce pare
sa sustina temerea ca „România e pe cale sa alunece în dictatura” basesciana.(…)

Episodul 3 vine din Germania, unde Der Spiegel a scris acum doua zile ca, vorba lui Traian Ungureanu, Basescu face trafic cu moldoveni, carora le da pasapoarte românesti si îi baga pe usa din dos în UE. Fara sa întrebe Bruxelles-ul, Parisul sau Berlinul, Basescu extinde de capul lui Uniunea când aceasta a obosit sa se mai extinda. Ar fi de dorit, asadar, revenirea la putere a comunistilor lui Voronin, ca aia macar închid granita cu România. De ce face Basescu treaba asta? Pentru ca vrea sa îsi înmulteasca numarul de „supusi” si pentru ca „viseaza la România Mare”.(…)

Importante nu sunt faptele, ci mesajul: spre deosebire de Putin, care e baiat bun si un „democrat desavârsit” care a mutilat Georgia pentru a-si apara cetatenii amenintati de sângerosul Saakasvili, „Basescu este un dictator care striveste presa libera si vrea sa revizuiasca granitele Europei”. Deci, jos cu el! Acum, c-o fi prin suspendare, cum saliveaza Crin Antonescu, sau prin revolta populara, cum îsi doreste micul Che Guevara, putin importa! Europenii trebuie sa înteleaga ca li se face un mare serviciu. Ei bine, nu li se face. Cineva încearca sa manipuleze centrele de putere europene si sa faca digerabil un eventual act de forta nedemocratic prezentându-l ca pe un gest de salvare a democratiei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Câmpeanu

Cristian Câmpeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi