FUNDATIA IOAN BARBUS

Tancurile rusești nu se vor opri singure

tancuri rusești la graniță Presa americană scrie astăzi că Vladimir Putin a trimis trupe rusești într-un număr mare la granița cu Ucraina. Serviciile de informații americane văd în aceste mișcări de trupe un semn că rușii se pregătesc să invadeze Ucraina. Perspectiva e întărită de faptul că rușii încearcă să-și ascundă tancurile (de ce ar face-o dacă ar dori doar să-și arate mușchii?) și că se construiesc adevărate linii de aprovizionare (de ce ar fi necesare dacă tancurile ar rămâne pe loc?). Conform surselor occidentale, Rusia a a adus la granița sa estică aproximativ 50.000 de militari, majoritatea fiind trupe de elită. Ucrainenii susțin că ar fi vorba de 100.000 de militari. Oficial, rușii susțin că fac exerciții militare, însă fix asta spuneau și cu câteva zile înainte de a anexa Crimea.

De fapt, ceea ce fac acum rușii seamănă destul de mult cu intervenția din 2008, când și-au trimis tancurile în Georgia. Și acum, ca și atunci, se acordă o atenție sporită infrastructurii rutiere și liniilor de aprovizionare.

Planurile Moscovei
Timpul pare că nu mai are răbdare. În urmă cu câteva ore, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, declara că numeroşi paraşutişti ruşi, aflaţi la graniţa cu Ucraina, derulează deja exerciţii militare în vederea preluării controlului asupra aerodromurilor şi aeroporturilor. Declarația a fost făcută publică de NATO Source ceea ce arată că nivelul de alertă în organizația Nord-Atlantică este unul extrem de ridicat și că aliații noștri privesc cu neliniște către est. Experții de la NATO Source cred că Putin va acționa până la 25 mai, dată când au loc alegeri în Ucraina. După această dată, la Kiev va fi instalat un guvern ce nu mai poate fi acuzat că nu este legitim să apere „minoritatea rusă”. În plus, noul guvern ar avea întreaga legitimitate să pregătească apărarea militară în fața rușilor.

Cred că Putin nu se va opri aici, și pentru că din punct de vedere geostrategic, Rusia nu a obținut mare lucru anexând Crimea. Avea oricum 15 – 20.000 de militari în bazele rusești de acolo. Miza pentru Rusia nu a fost niciodată și nu este Crimea. Miza principală este Ucraina, iar o miză secundară este legarea Transnistriei de o regiune rusească.

Ce e de făcut?
În primul rând, Occidentul trebuie să înceapă să facă ceva, pentru că sancțiunile economice de până acum sunt, în mod evident, lipsite de efecte. Sunt absolut convins că Putin se va opri la câteva secunde după ce va exista o reacție dură din partea NATO. Un singur telefon în care să i se transmită că tancurile de care este atât de mândru vor fi pulverizate în câteva secunde ar opri întreaga desfășurare de forțe. Acest telefon poate veni doar de la Washington. Privind în trecut, vedem cum Hitler le ordonase trupelor sale care au intrat în Renania, să se retragă fără a trage niciun foc, dacă va exista o reacție franceză. N-a existat și știm cu toții ce a urmat.

Din păcate, Obama crede că cea mai mare amenințare la adresa planetei este încălzirea globală, o chestie care nu există, iar tot establishmentul democrat se arată incapabil să vadă care este realitatea din spatele unor tancuri în mișcare care sunt a naibii de reale.

Presa americană și europeană citează oficiali occidentali care spun că nu înțeleg ce vrea Putin. E foarte simplu, le spunem noi: Putin vrea să pună laba pe ce poate, pe ce va fi lăsat. Singur nu se va opri niciodată. Vrea măcar o jumătate din Ucraina, dar n-ar spune nu nici întregii țări. Ba chiar ar fi fericit și cu un desert, mai ales dacă acesta se va chema Republicii Moldova.

Putin nu se deosebește cu nimic de golanii pe care i-a cunoscut istoria în ultimul secol. Se întinde atât cât i se permite. Golanul blocului se va pișa în lift atâta vreme cât nu ia o bâtă pe spinare. Căci, da, băieții de tipul ăstuia nu știu de vorbă bună. Sau, cum ar spune Sarah Palin, „Mr. President, the only thing that stops a bad guy with a nuke is a good guy with a nuke”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

5 comentarii

  1. Bogdan Calehari
    28 martie 2014

    In timpul razboiului rece, 400000 de soldati americani ii aparau pe cei care-si injurau aparatorii, de uriasa armata sovietica; 800 de avioane de vanatoare americane asigurau acoperirea si siguranta aeriana; portavioanele americane erau prezente in Mediterana.
    Azi, din toata acestea n-a ramas mai nimic. “Invadatorii” americani au plecat, spre marea bucurie a zeci si zeci de milioane de cretini si a conducatorilor lor.
    Dupa plecarea lor, tarile UE au hotarat ca nu mai este cazul sa investeasca ceva in aparare, dimpotriva au redus drastic bugetele militare, pentru ca, nu-i asa?, “istoria s-a sfarsit”, vremea conflictelor a trecut definitiv, razboiul a devenit ceva utopic, iar pacea vesnica o realitate pe cat de palpabila pe atat de binecuvantata.
    Acum, pentru ca in natura orice loc lasat gol este ocupat, in locul americanilor vin rusii! Deocamdata numai pana-n Crimeea, sa repare, zic ei, greseala lui Hrusciov. Cat de curand s-ar putea sa-si continue marsul spre Vest, intrand si in restul Ucrainei. Si pe urma mai departe nach Westen…cat tine. Chestia cu Drang nach Osten s-a terminat demult.
    M-as mira sa n-o faca pentru ca nu-i opreste nimeni! Pentru ca nu poate, nu pentru ca nu vrea! Odata i-au oprit americani, pe Elba, sa ajunga la Atlantic. Acum ii opreste NATO, asa se zice, numai ca NATO, in realitate, nu mai exista in Europa! Va fi cand se vor reintoarce americanii. Si pana cand vor reveni ei, dureaza. In timpul asta, Putin mai poate pune mana pe cate ceva. Si pe ce a pus ursul laba …

  2. Daniel Francesco
    28 martie 2014

    Din cand in cand BBC-ul redevine britanic in sensul lui Winston Churchill. Iata ce au gasit prin scotocirea arhivei declaratiilor lui Vladimir Putin din august 1999:

    Russia has been a great power for centuries, and remains so. It has always had and still has legitimate zones of interest abroad in both the former Soviet lands and elsewhere. We should not drop our guard in this respect, neither should we allow our opinion to be ignored.

    http://www.bbc.com/news/magazine-26769481

  3. Theo Hahn
    28 martie 2014

    Poate că nu va reacționa nici NATO la primele mișcări de trupe ruse, la invazia Ucrainei, Moldovei și chiar a Țărilor Baltice și a României. Dar va reacționa la invazia Poloniei. Ceea ce înseamnă că trebuie să verific adăpostul antiatomic din apropiere.

  4. Mihaela Bărbuş
    28 martie 2014

    Zeci de manifestanti pro-rusi au patruns in forta, duminica, in sediul administratiei regionale din orasul Donetsk, situat in estul rusofon al Ucrainei, relateaza corespondentul AFP.

    Manifestanti pro-rusi au atacat si o cladire a serviciilor de securitate ucrainene (SBU) intr-un alt mare oras din estul tarii, Luhansk, tot la finalul unui miting, relateaza AFP

    De asemenea, la Harkov, alt mare oras din est (1,4 milioane de locuitori) au avut loc incidente intre un mic grup de nationalisti si manifestantii pro-rusi adunati la un miting.
    http://www.hotnews.ro/stiri-in…..onetsk.htm

  5. Mihaela Bărbuş
    28 martie 2014

    Conform lui Dughin, prima directiva a Moscovei este să-i considere trădători pe toţi politicienii care participa la alegerile prezidenţiale ce se vor ţine pe 25 mai, inclusiv pe conducătorii Partidului Regiunilor, principalul partid rusofon din ţară.

    Este recomandat să i se arate încă încredere lui Viktor Ianukovici, iar separatiştii nu ar trebui să colaboreze în nici un fel cu noul guvern de la Kiev, ci din contra, să „acţioneze într-un mod radical”, încât să incite un război civil, subliniind: „Kremlinul este determinat să lupte pentru independenţa sud-estului Ucrainei”.

    http://www.timpul.md/articol/p…..57502.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian