FUNDATIA IOAN BARBUS

Time.com despre Mao Ţe-Tung: „Nu e dracu’ chiar atît de negru”

Time.com, partener CNN, a pregătit recent un pictorial cu impersonări ale celui care a fost, din cîte ştiu, cel mai mare criminal din istoria omenirii: 70 de milioane de oameni au murit sub conducerea lui.


The Men Who Would Be Mao

Dar asta pare să nu aibă nici un fel de importanţă pentru cei de la Time.com. Fiecare imagine este însoţită de un scurt text, care dacă nu e neutru, are ceva ce îmi aminteşte de entuziasmul lui Adrian Păunescu pentru de Ceauşescu. Cei din pictorial sînt actori şi îl joacă pe Mao în filme, piese de teatru, telenovele patriotice, etc. Scuze pentru ton, dar sărmanii nenorociţi, sînt mîndri că seamănă cu „Preşedintele”, cum îl numeşte unul dintre ei. În alt text, cei de la Time îl numesc simplu, „conducător”, în altul îl citează pe unul dintre actori, Zan Huiming, care spune că „În fiecare zi, vocea Preşedintelui Mao îmi răsună în urechi”.

Nimic despre Revoluţia Culturală prin care Mao a încercat să distrugă cultura Chinei şi orice urmă a trecutului istoric al ţării, ucigînd 70 de milioane de oameni. Asta ar fi mai mult de trei ori populaţia Romaniei, nu? Pe cînd un pictorial, mai micuţ, dar tot omagios, cu Ceauşescu?

Dar de ce cred că este important acest pictorial cu Mao?

 • Pentru că în bradul de Crăciun de la Casa Albă a fost găsită această decoraţie:

  [toc auto=off]

 • Pentru că la un magazin din Washington se vînd aceste de tricouri:

  • …iar cu ocazia a 60 de ani de la înfiinţarea Chinei comuniste, 77 de milioane de morţi mai tîrziu, Empire State Building a fost iluminat în culorile steagului chinez.

  actualizare

  • Pentru trecutul lui Obama, cu reverendul lui, cu oamenii în jurul cărora a crescut, de la anarhişti, la comunişti, islamişti şi terorişti. S-au făcut deja doi ani de cînd aflu lucruri care ar face din Obama un candidat nedemn de un post de măturător în Obor. Există mii de surse de informare, informaţie care poate fi probată în cîteva minute. Pentru mine este incredibil cum acest om a putut fi ales preşedintele SUA, iar fiecare pas greşit sau de-a dreptul rău intenţionat pe care îl face, oricît de absurd ar părea, capătă înţeles în momentul în care eşti conştient cît de puţin din trecut lui. Este ridicolă atmosfera care s-a creat, în care a recunoaşte cîteva fapte banale despre trecutul, ideile şi apropiaţii lui Obama, îţi aduc pe cap o armată de sintetici, care mai decare mai rupţi de realitate, care mai decare mai mîndri de prostia lor. Simt că ar fi ridicol să mai pun linkuri. Unul, pentru a vă face o vagă idee. Trăim vremuri nu orwelliene, ci extrem de orwelliene.

  Numiţi-mă nebun, dar eu cred că toate acestea fac parte dintr-o acţiune coerentă de portretizare a celui mai mare criminal din istoria omenirii într-un personaj demn de o oarecare admiraţie.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

  Costin Andrieş

  Costin Andrieş

  Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

  48 Comments

  1. sintetic
   26 May 2010

   Globu’ si tricou’ fac si ele parte din actiunea coerenta? O conspiratie poate? Cum altfel se poate explica existenta acestor tricouri? Si a globului. Hahaha. Stai sa trag aer HAHAHAHAHAHA.

   Am dat peste un articol interesant si plin de etuziasm am adaugat blogul in greader. Apoi am pus ochii pe articolul asta. Cultul lui Mao in SUA? Idei paranoide si filmulete Glenn Beck? E pe bune blogul asta sau faceti caterinca? Are u people for real?

  2. costin
   26 May 2010

   sintetic, nu conspiratie, moda, trend, daca vrei. se urmareste schimbarea imaginii lui Mao dintr-un criminal odios intr-un erou revolutionar, cam cum s-a intimplat cu Che Guevara. Nu e nevoie de nici o conspiratie pentru asta. Ignora-l pe Glenn Beck daca nu ti-e simpatic, dar opinia ta fata de Glenn Beck este irelevanta aici, chiar si opinia lui Beck e irelevanta. In filme vorbesc oamenii numiti de Obama, cu gura lor. Vezi imaginile, asculta ce spun oamenii, si decide de unul singur daca e caterinca. pt tine
   si urmareste linkurile, ca nu le-am pus ca sa ma aflu in treaba ????

  3. dr pepper
   26 May 2010

   E pe bune blogul asta sau faceti caterinca? Are u people for real?

   u racist ma man?

  4. sintetic
   26 May 2010

   @dr pepper: Prin ce artificiu logic ai dedus asta?

  5. sintetic
   26 May 2010

   Glenn Beck: http://www.youtube.com/watch?v=DMOh9L60FKw

   Toata teoria asta cu comunistii suna cunoscut. Hmm… http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Scare

   Dedicatie speciala: http://www.youtube.com/watch?v=HLNhPMQnWu4

  6. costin
   26 May 2010

   pepper glumea, Olberman e unul dinre oamenii care cind nu are argumente acuza de rasism, extremism, etc, cum o face cu Beck, iar pepper si-a dat seama de unde vii. nu te-ai prins tu.

   Olberman si Wikipedia? Cum sa iti explic eu tie ca daca il iei in serios pe Olberman traiesti intr-un univers paralel? Uita-te la ce spun oamenii din postare, nu la comentariile lui Beck sau Olberman. Gindeste cu capul tau, nu cu wikipedia sau cu Olby, saracu’, ii ies ochii din cap cind vorbeste. daca esti doar la nivelul asta mai ai mult de invatat. pun pariu ca ai pina in 20 de ani.

   so, scuteste-ma cu parerea ta despre Glenn Beck, daca vrei putem sa vorbim de ce spun fanii lui Mao. Nu schimba subiectul

  7. dr pepper
   26 May 2010

   da, glumeam, dar vroiam sa vad daca intelege si sensul expresiei „u people”.
   pe langa hahaha si lipsa de argumente.

  8. Pataphyl
   26 May 2010

   dr pepper

   cu ăștia nu glumești :mrgreen:
   hai să-ți fac cadou reclama mea favorită pe luna asta ????

  9. euNuke
   26 May 2010

   @sintetic. Nu poate fi vorba de o conspiratie la o asemenea scala, si nu reiese de nicaieri din articol asaceva, iar aluzia dumitale la conspirationismul blogului este mai mult decat transparenta, uzuala si, implicit, ieftina. In fapt fenomenul cu care ne confruntam este nu o conspiratie, ci o conjuratie, una a imbecililor din toata lumea care sunt din ce in ce mai uniti in cuget si simtiri. Nu ti se pare nimic dubios si bolnav [in sens psihiatric] in actiunea comuna si concomitenta a atator indivizi/organizatii/lideri de partide ce ies in strada si la teveuri sa ceara moarte capitalismului care ii hraneste? Io zic ca avem o multime de dementi in stare de prea multa libertate, care, in loc sa fie in centre de sanatate, la bai de namol, sau la gradinita, umbla teleleu cu molotoavele in piata publica pe care o ocupa ori de cate ori au chef. chef de chef.

  10. dr pepper
   26 May 2010

   ma intreb ce reactie ar avea daca ii spunem ca a existat o miscare maoista in franta in 1968…

  11. emil
   26 May 2010

   Doc, te stiam om serios… te iei dupa ce zice Glenn Beck?… auzi, maoism in Franta…

  12. costin
   26 May 2010

   @pepper, ar fi zis ca ca e o conspiratie

  13. Pataphyl
   26 May 2010

   doc, emil

   Maoiștii franțuzești erau pe cai mari prin ’74-’75, îi băgau strîmbe grele lui Giscard D’Estaing, din fericire și locvacelui Marchais. Țin minte și acuma un afiș electoral de mare succes de la alegerile din 1974 compus dintr-un M roșu foarte înalt, din care curgeau următoarele cuvinte: MItterand-Marchais-Moscou-Merde. Un glumeț adăugase Mao… ????

  14. sintetic
   26 May 2010

   @costin: Habar n-aveam pana acum cine e Olbermann; a trebuit sa caut pe Google. Prin urmare subtilitatile in discutie imi scapa. Oricum nici nu are legatura cu argumentarea mistocareasca si in mare parte adevarata a lui Lewis Black. Hell pana nu demult habar n-aveam cine e Glenn Beck. Tot auzind numele lui, am cautat videoclipuri cu el sa ma dumiresc de ce il ia toata lumea in balon. Pana la urma m-am prins. E ceva intre Vadim si Dan Negru. Un individ isteric care face circ spre deliciul celor care urmaresc fox.

   Che Guevara e doar trendy. Majoritatea celor care ii poarta mutra pe tricou habar n-au ce ideologie avea. Sau ce e aia „ideologie”. Halal revolutionari.

   Sunt de parere ca o documentare serioasa din mai multe surse e mai importanta decat „gandirea cu capul tau”. Multe din teoriile conspirationiste pornesc de la premise false si apoi continua perfect logic. Btw daca nu-ti place wikipedia sunt o gramada de alte surse de informare pertinente. Da un search dupa „red scare” si apoi fa conexiuni.

   Dar sa revenim la Mao. Desi au fost unul dintre cei mai mari ucigasi din toate timpurile, Mao (la fel ca si Stalin) are o imagine mai buna peste ocean decat Hitler (un psihopat la fel de dement), care este etalonul pentru raul absolut. Poate pentru ca America n-a fost niciodata in conflict militar direct cu China maoista. Poate petru ca nu a cuoscut pe propria piele ororile comunismului. Poate pentru ca comunitatea evreiasca a avut grija sa nu fie uitate ororile nazismului. Chestiunea e discutabila. Oricum e social acceptabil sa vorbesti despre Mao ca despre orice alta figura istorica admirativ sau critic; nu si despre Hitler care este tabu.

   In contexul acesta nu e de mirare ca apar unele referinte la plesuvul criminal in media si lumea e ok cu asta. Sunt si destui simpatizanti ai stangii in sua, mai ales pe fondul crizei. Dar sa spui ca exista o miscare activa de sutinatori ai dictatorului si ea are puterea sa incerce o manipulare in masa a opiniei publice americane e de-a dreptul absurd. Absurd ca in „obama e un musulman comunisto-fascist care nici macar nu e ceteatean american.”

   O cautare in arhiva times.com ne poate ajuta sa ne dam seama de pozitia publicatiei referitoare la Mao si comunism. Hint: deloc favorabila. http://u.nu/7yita

   Globurile de pomul de craciun au fost facute de elevi din toata America si trimise la Washinton. Globul cu pricina nu sugereaza admiratie pentru mao ci mai degraba pentru Andy Warhol si Pop art-ul american. http://u.nu/7ygta

   Cat despre restul, ia comparati ideologia maoista si masurile luate de Mao ( http://en.wikipedia.org/wiki/Maoism ) cu realitatea americana si cand majoritatea sunt identice atunci sariti in sus.

  15. sintetic
   26 May 2010

   Dar sa revenim la Mao. Desi au fost unul dintre cei mai mari ucigasi din toate timpurile, Mao (la fel ca si Stalin) are o imagine mai buna in sua decat Hitler (un psihopat la fel de dement), care este etalonul pentru raul absolut. Poate pentru ca America n-a fost niciodata in conflict militar direct cu China maoista. Poate petru ca nu a cuoscut pe propria piele ororile comunismului. Poate pentru ca comunitatea evreiasca a fost destul de vocala. Chestiunea e discutabila. Oricum e social acceptabil sa vorbesti despre Mao ca despre orice alta figura istorica admirativ sau critic; nu si despre Hitler care este tabu.

   In contexul acesta nu e de mirare ca apar unele referinte la plesuvul criminal in media si lumea nu se alarmeaza. Dar sa spui ca exista o miscare activa de simpatizanti ai dictatorului si ea are puterea sa incerce o manipulare in masa a opiniei publice americane e de-a dreptul absurd. Absurd ca in „obama e un musulman comunisto-fascist care nici macar nu e ceteatean american.”

  16. sintetic
   26 May 2010

   O cautare in arhiva times.com ne poate ajuta sa ne dam seama de pozitia publicatiei referitoare la Mao si comunism. Hint: deloc favorabila.

   Globurile de pomul de craciun au fost facute de elevi din toata America si trimise la Washinton. Globul cu pricina nu sugereaza admiratie pentru mao ci mai degraba pentru Andy Warhol si Pop art-ul american.

   Cat despre restul, ia comparati ideologia maoista si masurile luate de Mao cu realitatea americana si cand majoritatea sunt identice atunci sariti in sus.

   p.s. Blogul matale papa posturi.

  17. sintetic
   26 May 2010

   p.s. Nu apar posturile cu linkuri si ceasul ti-e dereglat. Lipseste o optiune de editare a posturilor (macar pentru cateva minute dupa postare) ca deh, oameni suntem.

  18. euNuke
   26 May 2010

   exista o retea de simpatizanti ai marxismului si intre ei destui admiratori ai dictatorului defunkt in cercuri politice ce deja coincid cu partidul democrat american [=neo-socialist si activ in planul mensevic marxist], iar micul satrap obama e destul de puternic cand sa utilizeze in favoarea sa 80% din presa americana asa cum s-a vazut foarte clar in timpul alegerilor, in ceea ce priveste adoptarea legislatiei socialiste ce nationalizeaza [=confisca] cu totul piata asigurarilor de sanatate, in timpul crizei financiare si a bailouturilor [prezentate programatic si concertat ca masuri favorabile si necesare], in timpul nationalizarii industriei auto [prezentate de presa obamista ca planuri marete de ‘salvare’ a economiei] etc. Iar ideea ca obama nu s’ar fi nascut pe teritoriu american a ajuns sa para un fel de bazaconie conspirativa de parca pacaliciul asta nu ar mai putea fi acuzat de nimeni fara ca acuzatorul sa se umple de penibil. Nu este suspect ca ai ajuns sa crezi ca o suspiciune la adresa unui politician este absurda? Nimic nu este absurd in critica activitatii politice, nimic nu trebuie sa fie nechestionabil, intangibil in polemicile ce au ca subiect chestiuni constitutionale de o gravitate extrema pentru o democratie. Sintetizind: domnule sintetic, ai baga mana’n foc ca Obama nu este musulman, maoist, marxist sau cel putin socialist? Pentru tine un om care atarna chipul unui criminal anti-crestin [nu numai anti-budist si antitaoist] in bradul de craciun ti pare a fi sanatos la cap? Dumneata ce ai crede despre un cunoscut de-al tau care ,asa tamnisam, incepe sa se imbrace cu tricouri cu Dascalescu, Bobu si Nicusor, si’l anina pe Ceausescu in varful bradului, iar la televizor isi pune casete cu inregistrari de la plenarele Marii Adunari Nationale?
   Oricum e social acceptabil sa vorbesti despre Mao ca despre orice alta figura istorica admirativ sau critic
   Noi aici vorbim despre omul politic obama, nu despre fantosa de cocktailuri, sindrofii si meciuri de golf, ok? cand un presedinte de stat ofera indicii ca ar simpatiza un dictator comunist sau ca ar tolera in preajma sa, printre colaboratorii sai, activisti marxisti si propagandisti, nu mai stam sa ne gandim lucid daca este cool sau nu. Si asta nu este o teorie [mai mult sau mai putin lesne de verificat], ci realitate curenta televizata dupa cum poti observa daca ai rabdare sa parcurgi filmuletele postate.

  19. euNuke
   26 May 2010

   apropo de imbecili conspiratori:
   http://www.nytimes.com/2010/05…..;ref=world

   cica nu exista conspiratii. iar unii oameni sunt disturbati de acest termen, din exces de sanatate publica [ridicola oroare de ridicol a intelectualului relativist]. atunci sa le spunem planuri genocidare ale grupurilor de extrema stanga, marxiste-leniniste sau maoiste. adecvata este si sintagma retea de criminali in serie, dar suna prea marunt pentru atrocitatile astora.

  20. dr pepper
   26 May 2010

   Poate pentru ca America n-a fost niciodata in conflict militar direct cu China maoista.

   As a biographer of Chairman Mao would remark “It was having China as a secure rear and supply depot that made it possible for the Vietnamese to fight for 25 years and beat first the French and then the Americans.”

   Chinese Support for North Vietnam during the Vietnam War: The Decisive Edge
   by Bob Seals

   Chinese support provided would increase by a factor of ten with arms and equipment from uniforms to tanks to small arms on a yearly basis greater than the entire military aid provided in the early 1950’s against the French. [63] Additionally the Chinese anti-aircraft artillery troops, peaking at a total of 17 divisions and 150,000 men in 1967, would claim credit for downing 1,707 U.S. aircraft over North Vietnam. [64]

   “Why have the Americans not made a fuss about the fact that more than 100,000 Chinese troops help you building the railways, roads and airports although they knew about it?” [67]
   – – Chairman Mao to Vietnamese Premier Dong, 1970

   prin ’54 dupa ce frantzujii au luat’o pe cocoasa de la comunistii vietnamezi si chinezi, vietnamul a fost impartit in doua la paralela 17 precum coreea fusese impartita de paralela 38.
   nordurile comuniste respectiv sudurile capitaliste.
   in ambele situatii nordul a atacat sudul ca sa imprastie raiul comunist.
   in ambele situatii au intervenit americanii.
   china a participat activ cu trupe, logistica si armament de tot felul.
   si a fost exact pe timpul lui mao.
   miscarile maoiste ( trotzkisto-marxiste) atat din america ( flower-power) cat si franta ( mai 1968) au pornit de la „revolta tinerilor” impotriva razboiului pornit de imperialisti cu toate ca defapt comunistii atacasera in amandoua situatiile si americanii doar aparau sudul, nu era in intentia lor sa cucereasca nordul.
   aceste „revolte populare” au fost finantate de kgb prin „miscarile pacifiste”.
   ce zici de conspiratia asta?

  21. costin
   26 May 2010

   @sintetic,
   habar n-aveai pina acum cine e olberman sau cine e glenn beck. ei bine, eu ii stiu pe ambii de vreo 3 ani, pe beck cu vreun an inainte de a fi la fox, cind era la cnn, nu atit de popular, deci neinjurat. chestiile care le-ai spus tu despre beck sint fabricatii stingiste, care nici nu sint ale tale. tu doar le-ai preluat papagaliceste. pe scurt, nu stii despre ce vorbesti, dar ai venit aici ca un mic balaur impartind dreaptate si paranoia in stinga si in dreapta. cam atit pt acum. mai mult, mai tirziu.

  22. euNuke
   26 May 2010

   Beck este in viziunea acestui vizitator ceva intre Vadim si Dan Negru, un individ isteric care face circ spre deliciul celor care urmaresc fox, fara indoiala un nene guraliv nu tot atat de frecventabil si evocabil socialmente precum presedintele Mao, cel plin de realizari lipsite de umor dar remarcabil plin lipsa de par suspecta. sec de data asta ca n’am timp de apologetii zeilor marxisti.

  23. dr pepper
   26 May 2010

   ???? eunuke, lasa ca am vazut altii si mai rai pe aici.
   eu unul inca nu m’am dumirit ce e cu el.
   cred ca e doar putin dezorientat de „trend”.
   fac pariu ca nu a vazut nimic cu glenn dar l’a etichetat imediat ca vorba aia „toata lumea il ia in balon”.
   asa se intampla cand citesti numai scanteia si habar nu ai de vocea americii :).

  24. Imperialistu'
   26 May 2010

   sintetic>

   Da un search dupa “red scare” si apoi fa conexiuni.

   Acum e randul meu sa HAHAHAHAHAHA. Lasa-ma sa pricep, stimabile: dupa dumneata, Red Scare e un fenomen fara nici un pic de baza in realitate. ???? Mai lipseste sa-mi spui ca IWW (daca ai auzit de el) nu era anarho-sindicalist si ca radicalii de stanga din Socialist Party – majoritatea covarsitoare imigrati din Europa, din cercuri socialisto-comuniste, regrupati ulterior in The American Communist Party si in the Communist Labor Party – nici nu existau. Drama nu e ca toti acesti simpatici au fost luati la rost, ci ca au fost luati in vizor de o guvernare anticapitalista si autoritarista precum cea a democratului (rasist, mare simpatizant al Klanului) Woodrow Wilson, care simpatiza cu scopurile tovarasesti, dar nu si cu metodele. Dulce ironie… ????

   Globurile de pomul de craciun au fost facute de elevi din toata America si trimise la Washinton. Globul cu pricina nu sugereaza admiratie pentru mao ci mai degraba pentru Andy Warhol si Pop art-ul american.

   Cine a pus globul in pom? Tu ai vazut-o Anita Dunn vorbind despre maretia lui Mao? Da’ despre Ron Bloom ce parere ai ? Si astia sunt figments of our imagination, nu? Probabil, ca si Van Jones, un marxist-leninist-maoist de toata frumusetea numit de acelasi Hussein.

  25. sintetic
   26 May 2010

   Comunismul la nivel de stat nu functioneaza. Exista societati primitive in zone izolate ale lumii, ale caror membrii traiesc in comun si le lipseste notiunea de „proprietate”, dar acestea sunt cazuri izolate. In epoca moderna nu gasim nici un exemplu de succes economic si social al comunismului. Nici o tara in care comunismul sa fi adus prosperitate pentru majoritate, nu doar pentru o mica clica care detine puterea. De alt argument impotriva marxismului si a altor forme de comunism nici nu e nevoie. S-a incercat. Nu functioneaza.

   Sa nu mai vorbim de sutele de milioane de oameni care au murit in acest experiment. Zecile de tari care nici acum nu si-au revenit inca de pe urma distrugerii elitelor din toate domeniile si a promovarii jigodiilor incompetente la conducere. De pe urma spalarii pe creier, a terorii si a turnatoriei. Romania e printre cele mai bune exemple pentru asta.

   Nu nu sunt marxist cum s-au grabit unii sa sugereaze. Imi displac extremele de orice natura.

   @dr pepper: Asta e genul de „proxy war” practicat in perioada razboiului rece si fara indoiala ca atat kgb-ul cat si cia-ul si-au bagat coada in multe treburi. Argumentele mele raman insa valabile. Oricum dupa caderea cortinei de fier situatia s-a cam schimbat. China a ajuns sa fie condusa de interese economice, trecand ideologia pe planul doi si acceptand in parte chiar compromisul capitalismului. Iar restul statelor comuniste sunt vai de capul lor.

   @euNuke: Asta e dovada ta? Globul cu pictura de warhol? Cand drepturile fundamentale ale omului o sa fie incalcate atunci ai motiv sa iesi in strada si sa faci scandal. Pana atunci speculatiile astea conspirationiste sunt nejustificate si pe alocuri chiar absurde.

   Cat despre glen beck, individul e un mascarici. I mean come’on people.

  26. costin
   26 May 2010

   Cand drepturile fundamentale ale omului o sa fie incalcate atunci ai motiv sa iesi in strada si sa faci scandal. Pana atunci speculatiile astea conspirationiste sunt nejustificate si pe alocuri chiar absurde.

   sintetic, daca vrei sa cunosti cu ce fel de om ai de aface, ii observi prieteniile, ii asculti parerile, ii cercetezi simpatiile, apoi il alegi sau nu. nu te arunci ca orbul cu capul inainte ca ai auzit ceva despre hope’n’change si speri ca va fi bine (miinile in aer si striga cu mine). apoi, dupa un an observi ca Iranul se umfla in pene, Rusia isi baga picioarele in ce spune SUA si ajuta Iranul, Coreea de Nord face teste nucleare, atacurile teroriste sint de citeva ori mai dese. tot ce face omul asta, cu prieteniile, sipatiile si parerile lui destabilizeaza lumea. stii faza cu scutul din Polonia, nu? ..cind Polonia NU a raspuns la telefonul pe care il primea de la Hillary, care il anunta ca scutul nu se mai asambleaza, nu a raspuns in semn de protest. Israelul este tratat cu dispret, sau mai bine zis, nesimtire, Regina Angliei la fel, scum of the earth, Regele Arabiei Saudite, primeste o plecaciune adinca, presedintele Chinei primeste scuze din partea lui Obama pentru legea imigratiei votata recent in Arizona.. iar astea sint o infima partea din lucrurile daunatoare americii si intregii lumi pe care Obama, cu prietenii lui Mao-isti le-a facut. Omul asta deja se poarta precum a zis, ca sa crezi ce vezi mai sus, de ce anume ai nevoie, draga sinthy, de genocid? Tu tot bati apa in piua cu „conspiratii nejustificate.”

   Sint de acord cu ce ai spus tu mai sus de comunism, dar ce este clar este ca Obama are prietenii comunisti si simpatii (cel putin) marxiste. Nu numesti Mao-isti unul dupa altul in pozitii de conducere din intimplare. In fine, dar problema ta este Glenn Beck, nu Mao-istii. Incep sa cred ca esti bine intentionat, dar neinformat si derutat de perdeaua de fum.

  27. sintetic,

   Yankeii au o vorba de duh: „daca merge ca o ratza si macane ca o ratza, atunci este foarte probabil sa fie o ratza”

   Cand Obamao vorbeste despre „redistribuirea averilor” si mai scapa si alte perle de genul „eu cred ca la un moment dat unii oameni ar trebui sa se opreasca din facut bani” inseamna ca el macane in limba lui Marx. Iar atunci cind in anturajul lui de oameni apropiati are radicali neocomunisti ca Van Jones, Anita Dunn, teroristul Bill Ayers, pastorul Jeremiah Wright si multi alti ticalosi, inseamna ca el merge ca o ratza.
   Deci, dupa cum zice intzelepciunea populara, toate sansele sint ca Obama sa fie o ratza. Sau ma rog, un lup comunist care face pe mielul iubitor de democratie.

   Acuma daca dumneata faci parte din categoria imbecililor de stinga (sper ca totusi sa ma insel) care l-au inlocuit pe Iisus Christos cu Obama si cred ca o pasare care merge ca o ratza si macane ca o ratza este un un porc zburator, atuncea n-am ce sa-ti mai fac stimabile. Prostia este o boala incurabila iar sansele dumitale sa te faci bine sint aproape de nule

  28. Corneliu
   26 May 2010

   Dragi prieteni,
   citesc postările voastre pline de idei şi în general mă delectez cu ceeace expuneţi.
   De această dată nu vreau să mă refer la conţinut. Vreau numai să fac o observaţie generală asupra ţinutei, a formei de scriere a ceeace expuneţi.
   Nu vreau să mă refer la anumite nume în mod specific, pentrucă nu este numai unul singur care redactează într-o formă criticabilă.
   De multe ori, ca de ex. în postarea anterioară (#26), aproape totul este un flux de cuvinte neîntrerupt. Nu există litere capitale la începutul frazelor, frazele nu se incheie unde trebuie ,nu există aliniate, totul e liber-liber şi neglijent, cum dă Dumnezeu.
   Nu zic, cu mai multă concentrare se poate înţelege totul, dar lucrurile importante nefiind evidenţiate cum trebuie, ideea de bază se pierde printre amănunte. Nu-i păcat?
   Cât despre diacritice, e clar că nu are toată lumea tastatură românească. Există însă o soluţie.
   Vă dau linkul necesar:
   http://litetype.com/?keyboard=…..style=blue
   După ce l-aţi deschis:
   1. Dezactivaţi „Virtual keyboard”
   2. Apoi în fereastra de redactare scrieţi tot textul „brut” cu tastatura convenţională
   3. Reactivaţi „Virtual keyboard”
   4. Înlocuiţi literele care au nevoie de diacritice exclusiv cu ajutorul „virtual keyboard”.
   5. Dupa ce aţi terminat treaba, faceţi copy-past în fereastra de care aveţi nevoie şi obţineţi o redactare românească elegantă.
   Merită efortul.
   Numai bine şi sper că nu s-a supărat nimeni.

  29. Corneliu
   26 May 2010

   #27 Transsylvania Phoenix
   Nu te îngrijora.
   Orice pasăre pe limba ei piere. Nu contează dacă pe limba raţelor de Pekin sau pe englezeşte.
   Tot piere.

  30. costin
   26 May 2010

   Corneliu,
   avem o regula aici, care ne-a impus-o emil: sa scriem articolele cu diacritice, sa le citim si recitim, sa fim pe cit posibil sigur ca nu s-au strecurat greseli, si incercam sa ne conformam. la comentarii regulile nu sint atit de stricte. #26 l-am recitit chiar inainte sa vad comentariul tau, pentru ca presimteam ca e plin de greseli. l-am scris cu ochii umflati de somn si cumva contrariat de sintetic care bagateliza si inca avea pb cu Beck. ???? si eu de felul meu, mai stiu citiva aici, sintem prea comozi uneori si citeodata scriem pe fuga si nu dam prea multa atentiei tuturor comentariilor.
   nu se supara nimeni si daca mai ai sugestii si observatii, sint binevenite oricind.

  31. costin
   26 May 2010

   inca o conspiratie, pentru bunadispozitia dumneavoastra:

   Wisconsin Vet Forced To Take Down American Flag Hanging Inside His Dinning Room Window

   An Army veteran in Wisconsin will be allowed to display an American flag until Memorial Day, but the symbol honoring his service in Iraq and Kosovo must come down next Tuesday, his wife told FoxNews.com.

   Dawn Price, 27, of Oshkosh, Wis., said she received a call from officials at Midwest Realty Management early Wednesday indicating that she and her husband, Charlie, would be allowed to continue flying the American flag they’ve had in their window for months through the holiday weekend. The couple had previously been told they had to remove the flag by Saturday or face eviction due to a company policy that bans the display of flags, banners and political or religious materials.
   […]
   Dawn Price said she now works to amend the federal Freedom to Display the American Flag Act of 2005, which states no “condominium association, cooperative association, or residential real estate management association” may stop someone from flying the American flag. The law, however, does not apply to renters.

  32. dr pepper
   26 May 2010

   Comunismul la nivel de stat nu functioneaza. Exista societati primitive in zone izolate ale lumii, ale caror membrii traiesc in comun si le lipseste notiunea de “proprietate”, dar acestea sunt cazuri izolate. In epoca moderna nu gasim nici un exemplu de succes economic si social al comunismului. Nici o tara in care comunismul sa fi adus prosperitate pentru majoritate, nu doar pentru o mica clica care detine puterea. De alt argument impotriva marxismului si a altor forme de comunism nici nu e nevoie. S-a incercat. Nu functioneaza.

   ah, deci dovezile si argumentele lui costin te’au amuzat copios.
   in schimb esti ferm convins ca „Exista societati primitive in zone izolate ale lumii, ale caror membrii traiesc in comun si le lipseste notiunea de “proprietate””.
   si ce intelegi tu prin notiunea de proprietate?
   unelte, teritoriu, mancare, coliba?

  33. sintetic
   26 May 2010

   Nu vad care e problema. In primul rand este vorba despre firma privata. Aceasta se numeste „Midwest Realty Management” si se ocupa cu inchirierea de apartamente.

   Printre regulile pe care clientii acesteia sunt obligati sa le respecte exista una care specifica ca este interzisa afisarea oricaror steaguri sau bannere cu continut religios sau politic. De ce? Pentru ca au chiriasi de etnii, religii si nationalitati diferite si vor sa ramana neutri.

   „This policy was developed to insure that we are fair to everyone as we have many residents from diverse backgrounds. By having a blanket policy of neutrality we have found that we are less likely to offend anyone and the aesthetic qualities of our apartment communities are maintained,”

   De ce nu e vorba despre o conspiratie comnunista antiamericana? Pentru ca:

   1. firma e privata, patronul stabileste ce reguli vrea in ograda lui. Daca nu-ti convine, inchiriezi in alta parte.

   2. regula respectiva se aplica pentru orice steag sau banner. Aceleasi probleme ne-ar fi avut respectivii daca atarnau un steag romanesc, jamaican, unul cu steaua lui david sau unul maoist.

   Inca un articol inflamator si manipulativ, care nu prezinta obiectiv faptele ci accentueaza anumite aspecte si trece cu vederea altele asa incat sa promoveze o agenda proprie, in stilul fox/beck.

  34. sintetic
   26 May 2010

   @dr pepper:
   Ce legatura au triburile de vanatori-culegatori, a caror existenta e bine documetata cu speculatiile amuzante de mai sus? Apropo de notiunea de proprietate de societati primitive:

   PROPRIETÁTE, proprietăți, s.f. 1. Stăpânire deplină asupra unui bun; (concr.) bun material stăpânit, mai ales pământ (agricol) sau imobil, în baza unui drept recunoscut.

   At the 1966 „Man the Hunter” conference, anthropologists Richard Borshay Lee and Irven DeVore suggested that egalitarianism was one of several central characteristics of nomadic hunting and gathering societies because mobility requires minimization of material possessions throughout a population; therefore, there was no surplus of resources to be accumulated by any single member.

   The Neolithic Revolution and the Birth of Civilization

   Social stratification in early agricultural communities was limited. Property may have been held by all members of communities in common.

   Vezi si sectiunea „Modern context” pentru exemple de astfel de societati care exista si in ziua de astazi.

  35. dr pepper
   26 May 2010

   conform definitiei, proprietate inseamna si calu, nu?
   si caruta si cortu si arcu’ si sulita si mocasini samd.
   toate sunt bunuri care apartin cuiva – in speta proprietarului, nu?
   deci ceea ce afirmi tu ca, le lipseste notiunea de “proprietate” este un nonsens total.
   ma intreb cum poti sa crezi asemenea aberatii.

  36. Imperialistu'
   26 May 2010

   Obama court nominee: Serial killer’s sexual sadism is a mitigating factor

   Sadismul, o circumstanta atenuanta, in ochii juristilor obamici.

  37. euNuke
   26 May 2010

   @sintetic: dreptul de proprietate este, in opinia dumitale, un drept fundamental al omului? dacă dumneata consideri altcumva, te rog, precizează şi nu te mai ascunde după deşt. Însă atunci cînd statul hotărăşte, peste capul omului, în dezacord cu majoritatea cetăţenilor unui stat, că o parte din patrimoniul individului va fi smuls de către stat sau de către organisme autorizate exclusiv guvernamental in scopul asigurării medicale sau sociale a unei părţi de populaţie prezumat incapabilă să-şi achite facturile, atunci cîns statul monopolizează astfel piaţa asigurărilor şi serviciilor de sănătate se cheamă ca da, din punctul meu de vedere, a fost afectat puternic un drept fundamental al omului, anume dreptul de proprietate asupra capitalului individual şi familial, precum şi libertatea contractuală a indivizilor dintr-o societate prin restrîgerea spectrului de opţiuni pe un segment vast al economiei. Şi încă ceva, te rog, nu mai amesteca marxismul cu socialismul, dumneata dai semne de filo-socialism pe de o parte, iar pe de alta nu pari a fi deranjat de expansiunea cultului personalităţii unor ucigaşi in masă pînă şi-n America, ba chiar găseşti de cuviinţă să-l consideri pe Mao un subiect rezonabil de conversaţie mondenă artiscoidă [asta înseamnă că pentru mine globuleţul cu mao este ca peştele ceauşist de sticlă dar la superlativ, un kitsch odios care nu merită atenţie sub aspect artistic, însă atunci cînd îl vezi in bradul unui preşedinte se schimbă semnificaţia gestului, nu mai putem vorbi de un coolism inofensiv, ci da, de o dovadă de prostie şi nesimţire faţă de victimele acelui criminal, de o indolenţă suprapusă pe o ideologie de tip relativist ce tinde să glorifice sau cel puţin să aşeze pe acelaşi plan valorile pozitive ale umanităţii cu tot soiul de specimene abominabile]

  38. vlad
   26 May 2010

   Printre regulile pe care clientii acesteia sunt obligati sa le respecte exista una care specifica ca este interzisa afisarea oricaror steaguri sau bannere cu continut religios sau politic. De ce? Pentru ca au chiriasi de etnii, religii si nationalitati diferite si vor sa ramana neutri.

   firma e privata, patronul stabileste ce reguli vrea in ograda lui. Daca nu-ti convine, inchiriezi in alta parte.

   deci în opinia ta, privatul își face stat în stat și poate să nesocotească însemnele statului în care se află? Cum să fii neutru în limitele unui stat? Prevederea neutralității este o aberație. Te afli în State, ești sub stindardul lor. Dacă privatul respectiv nu ar fi permis afișarea altor însemne, decât cele ale SUA, săreați în sus: Fascism!

  39. vlad
   26 May 2010

   electoratul obamian

  40. dr pepper
   26 May 2010

   fenomenal cat pot fi de retardati leftistii.
   pur si simplu ramai bouche bee ( asta ca sa contracarez curentul de englezisme ale lucidului si sinteticului ???? ).
   jo traieste pe welfare si este de parere ca americanii in lacomia lor castiga prea mult.
   in acelasi timp jo, crede ca obama ii plateste statul acasa.
   la intrebarea de unde are bani obama sa ii plateasca statul acasa – jo raspunde ca de la emigrantii ilegali.
   unde emigrantii ilegali – nu platesc taxe!
   nu mah, deci prostia a atins cote fulminante.
   sunt convins ca jo privind la cei care muncesc este impotriva proprietatii private.
   deja e prea mult.

  41. sintetic
   26 May 2010

   @vlad: Atata vreme cat nu incalca vreo lege privatul poate sa faca ce vrea. Citeste articolul sa te lamuresti cum e cu partea legala.

   @dr pepper: Scrie alb pe nergu in ultimul quote. vezi si aici, aici sau aici.

   @euNuke:Mai sus nu formulam nici o opinie ci incercam o explicatie a diferentei de perceptie pe care americanii o fata de marii criminali ai secolului 20. Personal mi se pare de prost gust orice mentionare laudativa la adresa lui mao, stalin hitler etc etc. care face abstractie de crimele lor. Exemplul cu globul nu cred ca se incadreaza aici.

   Cat despre proprietate, esti sigur ca e a ta?

  42. vlad
   26 May 2010

   sintetic,

   părerea mea sintetică despre multiculturalismul pe care-l practici o găsești aici (ultimul paragraf din articol).
   Dacă un privat mi-ar interzice sa arborez drapelul României cred că aș reacționa foarte urât. Prin ce derogare se sustrage el de la respectul însemnelor naționale? Ah, să nu ofenseze identitatea altora? Ofensații să-și caute o altă țară-gazdă, nu-i reține nimeni cu forța.
   Charlie Price la doar 28 de ani are deja 8 ani de servire a țării în Iraq și Kosovo, dar nu-și poate arbora însemnele naționale?! Ce tot îndrugi omule? Ție chiar îți pare că oamenii aceștia au o judecată sănătoasă? Privatul există ca persoană juridică sub oblăduirea unui Stat bine definit, iar pretențiile sale merg atât timp cât nu lezează integritatea Statului. Da, însemnele naționale sunt Statul respectiv în lume. Numai noi, românii, nu prea înțelegem asta. Ni se pare că facem paradă.

  43. euNuke
   26 May 2010

   „sintetic, despre opiniile dumitale politice, eşti sigur că îţi aparţin?

  44. de ce iti pirzi timpul cu ‘detinatorii adevarului universal’???lasa-i sa se comenteze au atata dreptate.’Sunt de dreapta’ numai ‘impreuna’_un singur cuvant fetelor_JEG!!!

  45. bia
   26 May 2010

   am urmarit lungul sir ‘exponential’.Propun sa va inchideti in casa si sa va dati din taste unul altuia commenturi pro si contra mersului la latrina.Prin dreapta sau prin stanga?Cu dreapta sau stanga?Mai in dreapta sau stanga chilotului?
   Poate asa ajungeti la un conses cu totii versus Mao scapat de atata concentrare in chiloti prin prisma comment-ului extrem de ‘elaborat’.Ati incercat sa tastati in oglinda?Da acelasi rezultat cu suma voastra!!!

  46. Francesco
   26 May 2010

   Pentru bia si @sintetic_from kadrin – Comentariile provin de la aceeasi adresa si denota acelasi stil. Profunzime in gandire, claritate, viziune si respect pentru celalalt…

  47. euNuke
   26 May 2010

   mda, cînd îşi epuizează resursa de argumente prefabricate şi memorate încep să dea cu mucozităţile în iahnie. iar în cazul lor iahnia este la rîndul ei prefabricată…din soia, şi spre deosebire de predecesorii lor propagandişti nu se mai ruşinează de înlocuitorii de alimente, ci îs mîndri de progresul lor nutritiv. În autismul lor nici nu mai conştientizează cît de previzibili au ajuns in interacţiunile lor cu duşmanul de clasă , cît de redundante şi iterative sînt apariţiile lor, cît de ridicole sînt descinderile tovarăşilor făcute cu elan subversiv pe la domiciliul burghejilor virtuali, adică a blogurilor mănoase in cititori şi comentarii.

  48. panseluta
   26 May 2010

   Un scurt reportaj recent al BBC din Coreea de Nord e fascinant prin ceea ce revela si ceea ce trece sub tacere. Auto-cenzura jurnalistei, cenzura la fata locului si cenzura editoriala de acasa sunt mai mult decit evidente.
   Ce a ramas e, totusi, extraordinar de semnificativ.
   BBC trebuie sa-si fi pus gheara-n git ca sa publice un asemenea material:

   http://news.bbc.co.uk/2/hi/pro…..701959.stm


  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Ce ai mai putea citi