FUNDATIA IOAN BARBUS

Timothy Snyder şi pata oarbă de pe retina Stîngistului

33863_ad4bba57fTimothy Snyder este un important istoric american, profesor la Yale University, specializat în istorie central şi est-europeană. Dar, spre deosebire de mulţi dintre confraţii săi, Snyder este mai mult decît atît: este ceea ce se numeşte un intelectual public. Contribuţii ale sale pot fi citite des în publicaţii populare cum ar fi The New York Review of Books sau New Republic, iar unele dintre cărţile sale, cum ar fi Bloodlands, sînt scrise anume pentru publicul larg. Continuă astfel linia profesorului său Tony Judt, cu care împărtăşeşte de altfel şi pasiunea pentru Stînga.
În scrierile sale poate fi observat un comportament fascinant al savanţilor de Stînga: împletirea unei acuităţi extraordinare în observarea şi descrierea detaliilor şi a nuanţelor unor evenimente istorice cu o cecitate absolută în privinţa rolului jucat de Stînga în dezastrele studiate. Ca şi cum, printr-o minune a naturii, toate implicaţiile care ar putea dezavantaja Stînga ar cădea fără greş pe o pată oarbă a retinei lor ştiinţifice.
Zilele trecute a apărut în New Republic un articol al său despre Ucraina: The Battle in Ukraine Means Everything. Fascism returns to the continent it once destroyed. Vă recomand să îl citiţi pentru că este foarte interesant şi pentru că este reprezentativ pentru acest sindrom al Stîngii intelectuale – faptele sînt prezentate onest şi fidel, dar întregul este o minciună, o enormă dezinformare.
Articolul prezintă viu evenimentele care au zguduit Ucraina în ultimii 80 de ani şi identifică vinovaţii primordiali: Hitler şi Stalin. Firul roşu al articolului este fascismul. Concepţiile, obsesiile, înşelătoriile şi crimele fasciste sînt identificate, catalogate, ironizate, descalificate şi condamnate în mod egal atît la Hitler, cît şi la Stalin şi la urmaşii săi, pînă în zilele noastre, la fiul lor spiritual, Putin. Este identificat chiar şi jocul intelectual fascism-antifascism pus la cale pentru Stînga Occidentală de către Stalin.
Dar există un cuvînt pe care nu-l veţi găsi nici măcar o singură dată în acest lung şi informativ articol: comunism. Veţi găsi de toate, nazism, fascism, sovietism, eurasianism, dar nu comunism. Iar socialismul îl veţi întîlni doar în sintagma naţional-socialism.
În Occident există deja o întreagă tradiţie intelectuală a Stîngii de negare a realităţii care funcţionează cam aşa: în primă fază, un lider (sau un regim) comunist este apărat şi justificat necondiţionat şi în întregul său; atrocităţile sînt negate, sînt puse pe seama propagandei de dreapta sau sînt minimalizate şi justificate prin diversele grele împrejurări cărora a fost nevoit să le facă faţă; cînd crimele ajung atît de atroce şi de evidente încît devin de nejustificat, Stînga luminată se disociază, Tony Judt îl condamnă pe Stalin; răul este personalizat şi este îndepărtat de corpul eteric al Stîngii – cineva a trădat idealurile socialismului. În ultima fază, comuniştii respectivi şi regimurile lor devin fasciste. Stalin e fascist. Brejnev e fascist. Putin e fascist. Operaţia de îndepărtare a tumorii a reuşit. Stînga este din nou curată, comunismul rămîne o idee pură, idealurile socialismului sînt intacte.
Exemplele sînt nenumărate în articolul lui Snyder. A doua jumătate este dedicată în întregime identificării lui Putin cu dreapta şi a dreptei cu fascismul.

On popular Russian television, Jews are blamed for the Holocaust; in the major newspaper Izvestiia, Hitler is rehabilitated as a reasonable statesman responding to unfair Western pressure; on May Day, Russian neo-Nazis march.

Aşa este. Dar, cumva, parada staliniştilor din aceeaşi zi de 1 mai şi admiraţia lor nesfîrşită pentru Putin i-au scăpat lui Snyder. Parada militară pe fundalul roşu cu secera şi ciocanul, la care a asistat Putin, i-a scăpat. Putin e fascist.

The Germans who traveled to Crimea included four members of Die Linke and one member of Neue Rechte (New Right). This is a telling combination.

Aşa este, spune multe adunătura adulatorilor europeni ai lui Putin. Dar ce anume spune, veţi vedea în articol, îi scapă complet lui Snyder. Ochiul său este exersat doar pentru identificarea fascismului. Die Linke e fascist? Martin Schulz e fascist? Putin e fascist?
Da, există multe elemente comune între fascism şi comunism. Dar nu pentru că fascismul ar fi vreo infecţie misterioasă care poate provoca manifestări inumane cînd atinge creierul unui Stîngist. Ci pentru simplul motiv că Fascismul şi Comunismul reprezintă una şi aceeaşi boală. Putin este fascist. Putin este comunist.
Oricîte orori comise de comunişti va prezenta Snyder, cîtă vreme va rămîne ataşat emoţional idealurilor Stîngii, nu va reusi să vadă altceva decît fascism. Va putea spune „Toţi comuniştii au fost fascisti” şi tot nu va vedea vreo problemă cu comunismul.
Sindromul orbirii în faţa comunismului îşi face loc şi în rîndurile intelectualităţii autohtone. Iată o declaraţie a lui Radu Carp referitoare la evenimentele din ultimele zile (implicaţia, foarte probabil, nici măcar nu era în intenţia D-lui Carp; ceea ce mi se pare grav în sine):

Declaratia referitoare la cei doi „fascisti” a fost atent calculata, nu este deloc spontana. Face parte din registrul electoral „noi suntem romani, ei (cei care nu ne voteaza) nu sunt buni romani”. Xenofobie si intoleranta. Nu tocmai aceasta inseamna extrema dreapta? Avem un premier care pretinde ca este de stanga dar in realitate iubeste la nebunie metodele extremei drepte. Nu i-a spus nimeni lui Victor Ponta ca daca Berlusconi nu ii spunea „fascist” lui Martin Schulz acesta din urma ramanea un ilustru necunoscut?!
https://www.facebook.com/carp.radu.9/posts/712196665469785

Nu e frumos? Toţi ştiam că Ponta este socialist. Dar iată că e suficient să întreprindă un abuz manifest şi devine deviaţionist de dreapta. Nu doar Putin e de dreapta – de azi înainte, dacă va recidiva, şi Ponta va fi de dreapta. Ponta e fascist. Nu comunist, nu socialist, ci naţional-socialist, ceea ce e cu totul altceva. (De altfel acesta e şi motivul pentru care leniniştii de la Criticatac nu susţin PSD – e prea de dreapta)
Aruncarea peste tribord a lucrurilor neconvenabile reprezintă strategia Stîngii de a rămîne curată şi uscată.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

2 comentarii

 1. Daniel Francesco
  14 mai 2014

  Ce NU a vazut Timothy Snyder:
  Thousands of Communists march during a May Day demonstration in downtown Moscow, Russia, Thursday, May, 1, 2014. Meanwhile about 100,000 people marched through Red Square to celebrate May Day, the first time the annual parade has been held on the vast cobblestoned square outside the Kremlin since the fall of the Soviet Union in 1991. (AP Photo/Denis Tyrin) ORG XMIT: MOSB122

  Demonstratia comunistilor de 1 mai 2014 la Moscova

  000158e6_medium
  In fotografie de deasupra un individ cu masca lui Barack Hussein Obama tine o bomba atomica NATO in timp ce in jur comunismul si Rusia aduc munca si pace…

 2. Bogdan Calehari
  14 mai 2014

  Stalin, Brejnev, Pol Pot ( nazismul de orezarie), Ceausescu etc. si, mai nou, Putin si Kim Jong Un au fost sau sunt fascisti! Si asta deoarece, atunci cand vine vorba despre Comunism: „OROAREA CONSECINTELOR DOVEDESTE EXCELENTA PRINCIPIULUI”, asa cum constata cu amaraciune Jean Francois Revel in excelenta sa carte, „Marea Parada”.
  Din cauza asta nici Timothy Snyder nu scoate un cuvant despre comunism, pentru ca daca s-ar vorbi despre el cu sinceritate, Stanga – care ar fi trebuit sa iasa din istorie (la inceputul anilor 90) asa cum a facut-o fascismul si nazismul la vremea lor – n-ar mai putea sa-si continue, in aplauzele aproape unanime, Marea Parada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian