FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Toamna arabă

S-au pârguit roadele primăverii arabe. Trei curmale parfumate proaspăt culese din grădina liberă și democratică a Africii de Nord:

Un tribunal egiptean l-a condamnat pe Ayman Yusef Mansur la trei ani de muncă grea la ocnă. Tribunalul a constatat că acuzatul „și-a bătut joc în mod intenționat de demnitatea religiei islamice, pe care a atacat-o cu insulte și a ridiculizat-o pe Facebook”. Mansur a fost arestat în august, după ce poliția i-a dat de urmă pornind de la adresa IP a contului său pe internet. Decizia judecătorească nu menționează ce anume din cele scrise de Yusef Mansur a ponegrit religia păcii, dar afirmă generos că „membrii tuturor religiilor sunt obligați să tolereze existența celorlalți”. Copții bunăoară, sunt de-a dreptul striviți de toleranța membrilor.

Gaddafi a murit și odată cu el a fost înlăturat ultimul pericol la adresa reformelor din Libia. Mustafa Abdul-Jalil, secretarul Consiliului Național de Tranziție (un FSN libian) și președintele de facto al țării, a ținut duminică o cuvântare către popor, cu ocazia consfințirii eliberării complete de sub jugul lui Gaddafi. Abdul-Jalil a reiterat faptul că sharia va fi izvorul sursă al oricărei legislații din viitor și a întărit această declarație prin precizarea clară a tipului de stat care va fi instaurat în Libia: islamic. Scurt și cuprinzător. Prima reformă a fost deja pusă în aplicare: Abdul-Jalil a abrogat prin decret legea care interzicea poligamia, deoarece sharia permite patru neveste pe cap de musulman. Următoarea reformă va consta în eliminarea dobânzii percepute la acordarea unui împrumut financiar. „Dobânda este o infecție care crează ură printre oameni”, a spus Abdul-Jalil. Nici ocupanții de pe Wall Street nu ar fi putut formula mai plastic.

În Tunisia, unde s-a declanșat efectul de domino al „primăverii arabe”, au avut loc la acest sfârșit de săptămînă primele alegeri libere după înlăturarea regimului Ben Ali. Participarea la vot a fost excepțională, peste 90% din electorat s-a prezentat la urne, iar observatorii apreciază organizarea și procesul votării drept o reușită. În numeroase localități s-au format cozi în fața stațiilor de vot. Cozi paralele, una pentru bărbați și una pentru femei. Segregarea sexelor izvorăște tot din sharia, iar tunisienii consideră că așa este mai bine. „Segregarea e bună. Suntem mulțumiți. Nu vrem că bărbații și femeile să fie amestecați în aceeași coadă. Soția, sora și mama mea au votat și nu au avut probleme. Prefer segregarea. Nu mă deranjează, sunt mândru de această idee”, a declarat Khaled Saidi în fața centrului de votare din localitatea Fouchana. Khaled exprimă o opinie des întâlnită, care explică rezultatele parțiale de la ora de față. Partidul islamist Ennahd este creditat cu 40% – 50% din voturi, adică dublu față de anticipările sondajelor de opinie din săptămânile precedente. Sunt doar rezultate parțiale, dar indică un trend. În circumscripțiile din străinătate, Ennahd a câștigat deocamdată 50% din locurile puse în joc. Lămurire necesară: aceste alegeri vor desemna componența Adunării Constituante, corpul legislativ care va adopta noua constituție. Alte partide care înregistrează rezultate notabile sunt CPR (Congres Pour la Republique) și Ettakatol (Forum Démocratique pour le Travail et les Libertés). CPR, un partid care se declară secular și în favoarea protejării culturii arab-musulmane din Tunisia, se află într-o alianță electorală cu Ennahd. Ettakatol este un partid care se definește de centru-stânga, adept al social-democrației. Asemeni altor partide tunisiene care accentuează reformele democratice, Ettakatol insistă în programul său asupra separării dintre stat și moschee, a descentralizării și separării puterilor.

Voi reveni cu amănunte despre rezultatul acestor alegeri, pe măsură ce numărătoarea voturilor va contura o imagine mai clară a noii configurații politice. Între timp propun recitirea unui articol din ianuarie, despre Rachid Ghannouchi, liderul islamist moderat (cum altfel?) al partidului islamist de asemeni moderat, EnnahdIslamist în exil se intoarce în Tunisia.

Actualizare
Ennahd a organizat o conferință de presă la sediul central al partidului și a declarat victoria în alegeri, anunță situl Tunisia Live. Conform relatării, purtătorul de cuvânt al Ennahd consideră că partidul său va obține cel puțin 30% din numărul de voturi, ceea ce le-ar acorda statutul de forță dominantă în viitoarea Adunare Constituantă. Soumaya Ghannouchi, fiica liderului Rachid Ghannouchi, a declarat că Ennahd va coopera în mod special cu CPR. Domnișoara Ghannouchi nu deține nicio funcție oficială în cadrul Ennahd.
Rezultatele oficiale vor fi anunţate marţi 25 octombrie.

Actualizare 2
Rezultate parţiale confirmate provizoriu de autoritatea centrală pentru alegeri:

Deocamdată, Ennahd deţine 43% din locurile în Adunarea Constituantă. Dacă această tendinţă va continua, o coaliţie între Ennahd şi CPR va obţine majoritatea. Mediile politice din Tunisia sunt surprinse de performanţa electorală a islamiştilor:

Succesul copleşitor al Ennahdha faţă de toate celelalte partide i-a determinat pe mulţi să se întrebe care ar putea fi motivele pentru această reuşită şi ce ar putea explica eşecul listelor formate din independenţi.

Mesele rotunde şi discuţiile analizând rezultatele nu mai contenesc, pe măsura ce politicienii şi publicul încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat pe 23 octombrie.

O serie de liste formate din independenţi au fost cotate cu şanse foarte bune de a câştiga un număr decent de locuri în Adunarea Constituantă, deoarece erau formate din personalităţi de încredere cu expertiză juridică, ceea ce ar fi fost cât se poate de nimerit pentru sarcina Adunării de a scrie o noua constituţie. În mod surprinzator însă, numeroase astfel de liste nu au obţinut niciun loc.

Politicians Confused about Preliminary Elections Results

Actualizare 3
81 de locuri ocupate din cele 217 în total. Ennahd deţine 35 din aceste 81, adică 43%. Trendul continuă.

Actualizare 4
101 locuri repartizate, din care 43 revin Ennahd. Islamiştii menţin proporţia de 43%.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

5 Comments

  1. ateu
    24 October 2011

    Statele musulmane trebuiesc crestinate sau ateizate cu forta, pe model spaniol (ca pe timpul Reconquistei – doar ca Biserica nu mai are forta pentru asa ceva), albanez (Enver Hoxha), sovietic sau (ca sa dau un exemplu contemporan) chinezesc (a se vedea tratamentele aplicate islamistilor uyghuri). Altfel, vor pune in pericol vieti nevinovate pentru inca cateva secole (daca omenirea mai supravietuieste atat)

    Obama (sprijinit de dementul RINO McCain, „alternativa” de la precedentele alegeri) a instalat niste noi Khomeini in Libia, respectiv Tunisia – si se pregateste si Egiptul (evident). Bine era macar sa fi fost Obama marxist clasic, sa fi plasat niste dictatori-marionete gen Enver Hoxha care sa le ofere jihadistilor „a taste of their own medicine”.

  2. emil borcean
    24 October 2011

    Crestinarea sau ateizarea cu forta nu sunt solutii.

  3. ateu
    24 October 2011

    Si care ar fi solutia? Ca de convins, mai greu, mai ales ca sunt indoctrinati de mici! Crestinismul se caracterizeaza prin capacitatea de a se raspandi pasnic, insa conditia necesara este ca misionarii sa fie lasati sa-si faca treaba in randul populatiei. Dar islamicii stiu asta si iau masuri.

    Crestinismului i-a trebuit cateva sute de ani sa revina la normal dupa Evul Mediu, si asta cu toate ca Noul Testament indeamna la toleranta. In Koran nu exista asa ceva, deci lor le-ar trebui si mai mult sa-si revina (daca isi pot reveni).

    Cat timp pe lumea asta exista tehnologia pentru a fabrica bomba atomica si islamul, nu vom fi in siguranta.

    Singurele locuri in care s-a facut un pas inainte sunt cele unde s-au aplicat populatiei islamiste niste proverbiale „suturi in fund”: Spania, Albania, republicile sovietice central-asiatice, Turcia lui Ataturk, Tunisia lui Bourgiba, Iranul lui Mohamed Reza Pahlavi.

  4. Mih
    24 October 2011

    Alte „roade”. De primavara, pana …
    http://www.foxnews.com/world/2…..d-edition/

  5. Mih
    24 October 2011

    Si „motivul”:
    http://www.leparisien.fr/actua…..695491.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto