FUNDATIA IOAN BARBUS

Traian Băsescu, după zece ani

Traian Băsescu a participat sâmbătă la ultima conferință de presă pe care a organizat-o în calitate de președinte. În fața jurnaliștilor veniți la Cotroceni, el a prezentat un bilanț al mandatelor sale în fruntea Președinției. Chiar dacă a făcut greșeli și a avut destule nereușite, a reușit să ducă țara în direcția corectă și să îi dea o credibilitate de care avea mare nevoie. Oricâte nemulțumiri am putea avea față de persoana și politicianul Băsescu, trebuie să recunoaștem că România anului 2014 este mult schimbată în bine față de România anului 2004.

Moștenirea

La zece ani de când Traian Băsescu a devenit președintele țării, România se prezintă ca un stat european parte a lumii occidentale, bine integrat în NATO, cu o economie în dezvoltare și o justiție care poate condamna atât politicieni de rang înalt, cât și puternici oameni de afaceri.

Spre Vest

Nimeni nu poate contesta că statul român este astăzi profund ancorat în sistemul de alianțe al Occidentului. Grație contribuției decisive a președintelui Băsescu, România este mai în siguranță ca niciodată în istoria sa. Apartenența la NATO, alianța militară a Vestului, și parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii sunt cele mai puternice garanții de securitate de care ne-am bucurat vreodată. Comparațiile cu iluzia sistemului de alianțe din epoca interbelică nu țin. Baza militară americană de la Kogălniceanu, pregătirile pentru instalarea scutului antirachetă la Deveselu și înființarea unui comandament NATO sunt semne clare că administrația de la Washington tratează cu deosebită seriozitate cooperarea militară cu partenerul său român.

Basarabia

Traian Băsescu a fost primul președinte al României care a luat în serios relațiile cu Republica Moldova. Președintele a vorbit deschis despre identitatea română a moldovenilor, istoria noastră comună și responsabilitățile care îi revin statului român în raport cu basarabenii. Nu s-a ferit să invoce Unirea cu Basarabia, spre groaza moldoveniștilor de la Chișinău, indignarea Rusiei și dezgustul analiștilor „imparțiali” de la București. Cu ajutorul lui Băsescu, Republica Moldova a început discuțiile de aderare la Uniunea Europeană și reapropierea românilor de pe cele două maluri ale Prutului pare din nou posibilă. Atenția acordată de Președinție Basarabiei a avut efecte și în politica românească: chiar dacă ar vrea, nici măcar PSD și PNL nu își mai permit să îi ignore pe românii basarabeni.

Economia
Traian Băsescu în Israel. Fotografie de Alex Micsik (Agerpres).
Traian Băsescu în Israel. Fotografie de Alex Micsik (Agerpres)

Progresul economic din perioada 2004 – 2014 a fost real, chiar dacă nu mai este perceput astfel după anii de criză prin care am trecut nu demult. Nivelul de trai a crescut, ca și libertatea de mișcare pe piața economică europeană. Producția, exporturile și investițiile străine arată modificări importante în structura întregii economii. Inflația a scăzut considerabil, salariile și pensiile sunt mai mari. Din păcate, guvernele României au ratat șansa de a face din statul român o țară performantă economic, iar aici nu mai este vina președintelui Băsescu.

Creșterea economică, irosită de Guvernul Tăriceanu, s-a dovedit a fi contruită pe baze șubrede. Statul asistențial a fost menținut de partide pentru a se asigura că mai au cu ce mitui electoratul. Datoria externă a crescut pentru a putea fi evitată o eventuală intrare în incapacitate de plată. Autoritățile continuă să taxeze mai cu seamă munca și consumul, iar evaziunea fiscală și munca la negru rămân mari probleme. Nu am scăpat de contractele preferențiale, procesele comerciale sunt lungi și au rezultate greu de anticipat. Legislația este în continuare prost gândită și imprevizibilă, lipsind agenții economici de predictibilitatea atât de necesară oricărui investitor.

Mulți români continuă să lucreze în afara țării și nu sunt semne că în viitorul apropiat ar avea de ce să se întoarcă. În țară nu sunt locuri de muncă destul nici măcar pentru cei rămași acasă. Lipsiți de experiența dată de economia de piață și sătui de vechituri, românii din afară și-au folosit banii mai cu seamă în investiții în imobiliare și electrocasnice, mai puțin în deschiderea de mici afaceri. Crearea de noi locuri mai are de așteptat. Nici măcar banii europeni nu pot să ne salveze. De multe ori ei sunt prost folosiți, fiind direcționați spre proiecte insuficient gândite. Problema fondurilor UE este și una de concepție. Operând redistribuiri de capital la nivelul continentului european, mutând artificial bani dintr-o economie în alta, ele distorsionează puternic piața din România. Salariile plătite și prețurile percepute în proiectele europene sunt semnificativ mai ridicate decât cele din restul sistemului economic național și creează false așteptări în rândul populației.

Despărțirea de comunism

Condamnarea regimului comunist și a ideologiei comuniste este o altă realizare importantă a celor două mandate prezidențiale. Mai puțin pregătit decât Emil Constantinescu în a evalua nocivitatea comunismului românesc, Traian Băsescu și-a luat în serios atributele și a cerut realizarea unui raport oficial care să poată fi asumat de președintele României. Documentul pregătit de Comisia prezidențială condusă de Vladimir Tismăneanu a fost prezentat în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, sub privirile ironice ale liberalilor și spre furia PRM și PSD. Asumat de președintele României, raportul a marcat desprinderea definitivă a statului român de trecutul său totalitar.

Justiția

Puțini au curajul, cinstea sau luciditatea de a recunoaște că Traian Băsescu este principalul personaj politic căruia îi datorăm justiția nu perfectă, dar funcțională, pe care o avem în prezent. Fără lupta sa, niciodată nu am fi văzut în spatele gratiilor un Adrian Năstase, Dan Voiulescu sau Sorin Ovidiu Vântu. Dacă ar fi căzut la învoială cu partidele din coaliția construită în jurul PSD, Băsescu ar fi avut parte de două mandate liniștite. A refuzat să o facă, iar sistemul s-a întors împotriva sa, transformându-l în inamicul public nr. 1. Devenit principala sursă a răului din societate, Băsescu fost supus unor campanii odioase de desființare publică. În ciuda acestor fapte, nu s-a speriat și s-a încăpățânat să rămână principalul scut, chiar și imperfect, al justiției din România.

Nereușite

Nu a avut numai reușite. Câteva merită a fi menționate. Votul uninominal a fost distrus de PNL. În locul sistemului cu unic învingător, liberalii au instituit un sistem de vot mixt care a sfârșit prin a aduce în Parlament un număr ridicol de mare de senatori și deputați. Reforma în sănătate nu a putut-o duce până la capăt – i s-au opus cei care au urlat în stradă că „privatizarea ucide”. De ei s-a folosit atunci Raed Arafat, un personaj cu o presupusă aură de sfânt, pentru a bloca schimbările din sistem. Abia în ultima perioadă, după încă o tragedie prost administrată de sistemul de urgențe pe care îl conduce în Ministerul de Interne, a început și opinia publică să vadă cine este cu adevărat fondatorul SMURD. Revizuirea Constituției a fost mutilată de USL, sfârșind prin a fi amânată pe termen nedefinit. În acest moment, este greu de spus dacă România va deveni o republică prezidențială sau una parlamentară. Tot ce știm e că avem în prezent un semiprezidențialism prost croit.

Capăt de linie

Cel de-al doilea mandat al președintelui Băsescu se va sfârși duminică. Visul inamicilor săi, acela de a-l vedea plecat de la Cotroceni, se va fi împlinit atunci. Adversarii nu vor avea însă prea multe motive de bucurie. Până acum au pierdut toate războaiele pe care le-au purtat împotriva sa. Nu l-au putut învinge în luptele pentru primăria Capitalei, deși au încercat de două ori, în 2000 și 2004. Nici în alegerile prezidențiale nu au avut câștig de cauză. Adrian Năstase în 2004 și Mircea Geoană în 2009 și-au frânt carierele în încercarea de a-l dovedi pe Băsescu. L-au suspendat în 2007, la inițiativa lui Dan Voiculescu, dar referendumul a dat câștig de cauză „dictatorului”. Nu au reușit să scape de el nici măcar prin lovitura de stat din 2012, pregătită tot de fondatorul Trustului Intact. Tulburările din vara acelui an au trecut fără ca Uniunea Social Liberală să poată pune mâna pe Președinție. USL a fost nevoită să se mulțumească doar cu Guvernul.

Traian Băsescu, președintele României.
Traian Băsescu, președintele României.

Dan Voiculescu este astăzi închis, condamnat la zece ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat în dosarul ICA. Crin Antonescu și Victor Ponta, altă dată agresivi și ironici, sunt astăzi doi politicieni distruși în războiul cu Traian Băsescu. Au încercat să scape de cel pe care cu atâta dispreț îl numeau „marinar” și au sfârșit prin a deveni irelevanți. Alături de ei s-au compromis rețele întregi, sute de alți politicieni, intelectuali, ziariști și alți oameni publici din România angajați de partea infracțională a conflictului.

Traian Băsescu pleacă de la Cotroceni, dar nu se va retrage la mânăstire, nici nu va pleca pe mare într-un lung voiaj. Din ianuarie va fi din nou pe metereze, implicat în lupta care l-a consacrat ca unul dintre cei capabili politicienii din istoria acestei țări. Abia atunci vor înțelege antibăsiștii că o fi fost rău cu Băsescu la Cotroceni, dar e mult mai rău cu el în opoziție, eliberat de limitările pe care le impune funcția prezidențială.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

10 comentarii

  1. un cetatean
    21 decembrie 2014

    Dupa parerea mea votul uninominal nu e bun pentru Romania deoarece majoritatea romanilor sunt prost informati. Multi habar nu aveau cine sunt candidatii la alegerile prezidentiale in afara de Ponta cu o luna inainte de alegeri. Unii nu stiau ca Basescu nu mai candideaza.
    La alegerile parlamentare cei mai multi alegatori voteaza tot in functie de partid. Habar nu au cum il cheama pe candidat.
    Daca facem un sondaj in Bucuresti si in marile orase vom constata ca cele mai multe persoane nu cunosc cine-i deputatul sau senatorul din colegiul lor. Evident ca in mediul rural situatia e si mai dezastruoasa.

    “Votul uninominal a fost distrus de PNL. În locul sistemului cu unic învingător, liberalii au instituit un sistem de vot mixt care a sfârșit prin a aduce în Parlament un număr ridicol de mare de senatori și deputați.” Tot raul spre bine. Altfel USL-ul ar fi obtinut 90% din mandate in 2012 pe principiul “The winner takes it all”.
    Plus de asta persoanele care nu se afla la domiciliu in ziua alegerilor nu pot vota. Chiar si in cazul in care se introduce votul prin corespondenta mai putini vor fi interesati sa voteze prin corespondenta decat la alegerile prezidentiale. In schimb electoratul fidel PSD nu prea lipseste de acasa in ziua alegerilor.
    De exemplu daca din partidul Monicai Macovei va candida o persoana competenta intr-un fief PSD iar PSD-ul alege drept candidat chiar si o maimuta de la gradina zoologica, cu siguranta acel candidat competent va pierde in fata maimutei din partea PSD.
    Romanii sunt (inca) prea prosti pentru vot uninominal.

    Si nu e vorba doar de Romania. Sistemul uninominal avantajeaza partidele mari si dezavantajeaza partidele mici. Un partid care obtine 30% din voturi poate castiga peste 50% din mandate in timp ce un partid care obtine 10% se poate sa nu castige nici macar un mandat.
    Un partid nou aparut nu prea are cum sa castige din prima alegerile dar poate creste in timp si sa ajunga mai tarziu sa le castige.

  2. markwilliams
    21 decembrie 2014

    @.Cetatean.Elaborarea unei legi care a nesocotit obiectul si rezultatul unui referendum a fost ab uziva.In folosul unei clase politice ce NU TINE CONT de suveranitatea poporului conferita in articolul 2 din Constitutie.Asa a fost posibil sa intre in Parlamentul Romaniei reprezentanti ai partidelor ,NUMITI si nu cistigatori ai unui vot reprezentativ popular.si numesc aici doar pe doi:Crin Antonescu si Ioan Ghise..care au FURAT mandatele celor care au primit voturile, legal,conform Constitutiei.Aceasta lege initiata de Pro Democratia la ordinul politic a servit la incalcarea grosolana a Constitutiei cu privire la reprezentare.

  3. markwilliams
    21 decembrie 2014

    Subscriu la aceasta analiza pertinenta,obiectiva si care sintetizeaza activitatea prezidentiala a lui Traian Basescu.
    Pentru ca acest COMANDANT a fost neinfrint.Nu s-a abatut de la ruta.A fost OM si PATRIOT.A INVINS.PLeaca cu capul sus si cu rezultate absolut remarcabile ce vor defini o etapa istorica.Nu pot sa nu ma gindesc,unde ar fi ajuns societatea romaneasca,Romania ,daca acest Presedinte ar fi avut alaturi premieri colaboratori.Constitutional.Daca ar fi existat cu adevarat democratie si daca s-ar fi respectat relatiile institutionale,CONSTITUTIA.Daca nu ar fi existat interese politice ce exced granitele.Daca nu ar fi preluat o mostenire corupta si mafiota,o adevarat caracatita admninistrativ politica de la Iliescu si Constantinescu. Un luptator unic,cum nu va mai exista un al doilea.Si va veni vremea cind orice comparatie dintre el si altii nu va mai fi gasita.
    Sunt trist si ingrijorat pentru ce urmeaza.In acelasi timp stiu ca Traian Basescu va face tot ce va fi necesar ,tot ce va fi posib il ,pentru reformarea politica,pentru romani si pentru viitorul Romaniei!Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  4. uMnumzane Angibonanga
    21 decembrie 2014

    Invictus. The master of his fate, the captain of his soul.

  5. un cetatean
    21 decembrie 2014

    @markwilliams De acord, dar gandeste-te ca si MRU a intrat in parlament tot prin redistribuire, el fiind un politician rezonabil in comparatie cu alte nulitati care au castigat in colegiul lor pentru ca turmele de alegatori au votat pe principiul “Jos Basescu”.
    Votul uninominal nu e bun pentru Romania pentru ca alegatorii romani sunt neinformati. Si in principiu nu sunt in favoarea votului uninominal pentru ca un partid cu o treime din voturi poate obtine peste 50% din mandate in timp ce unul cu 10% e posibil sa obtina zero mandate.

    In rest, Romania arata mult mai bine dupa 10 ani de Basescu decat arata in 2004.

  6. Toiu
    21 decembrie 2014

    Un om de stat remarcabil. O personalitate puternica si determinata care a castigat mai toate luptele politice pe care le-a dus.
    Rand pe rand, Roman, Nastase, Geoana, Voiculescu, Vantu, Patriciu, Antonescu, Ponta (ca sa mentionez doar rechinii mari, plevusca nu merita nici macar amintita) au simtit pe pielea lor ce inseamna un om politic de calibrul lui Basescu.
    Activitatea dusa de presedinte a fost coerenta si a urmarit cateva linii de forta atat in politica interna cat si in cea externa.
    Norocul romanilor a fost capacitatea extraordinara a presedintelui Basescu de a asimila , de a-si insusi si de a promova valorile, institutiile si, in general, toate manifestarile care caracterizeaza un stat democratic si civilizat.
    La ora actuala, presedintele Basescu are parte de cel mai redutabil adversar.
    El insusi.
    Slabiciunile si preferintele inexplicabile pe care le-a manifestat cu precadere in ultimii doi ani nu pot anula insa realizarile exceptionale din timpul mandatelor sale de presedinte.
    Nu depinde nici de tonomatele din presa, nici de trepadusii din societatea civila si nici de pigmeii care populeaza “elita” noastra politica ca Basescu sa-si regaseasca capacitatea de a coagula fortele normale si sanatoase din societatea romaneasca.
    Depinde doar de el.

  7. markwilliams
    21 decembrie 2014

    @Cetatean..Nu am intrat in interiorul bucatariei.Am vrut doar sa mentionez modul in care o lege bate Constitutia.Si cum se permite legal
    incalcarea suveranitatii poporului prin nesocotirea reprezentativitatii in Parlamentul Romaniei.In rest,este o problematica la care eu nu am intrat…si probabil ca tu ai argumente pertinente…

  8. markwilliams
    21 decembrie 2014

    Toiu.Am mai dat peste acest argument …
    Indraznesc sa te contrazic..
    Am avut un Presedinte care a tinut sub control institutionalizat orice si pe oricine ar fi atentat impotriva sigurantei Romaniei.Din acest punct nu mai putem crede ca Presedintele Traian Basescu a fost un om care nu si-a dominat slabiciunile..doar daca acestea privesc blonda si actiunile sale…da-mi voie sa am un pas inapoi…pe mine nu ma privesc.
    redutabilul adversar numit Traian Basescu este o definire abstracta..fara obiect..
    Nu o sa mai avem parte de un conducator atit de categoric si dedicat Romaniei..un sef de stat care priveste doar inainte si nu da nici un pas inapoi..nu cedeaza,nu abdica si este de neinvins…
    Marele NOROC al unei Romanii murdare,ticalosite,maculate de nemernicii mafioti ai unei clase politice corupte,imorale .mafiote..a fost acest PRESEDINTE!

  9. renul Vasile
    21 decembrie 2014

    As adauga o imagine de colectie, pe care multi probabil ca au uitat-o, dar care mai mult ca sigur ii roade rau pe pontaci, nastaci si alte jivine…
    http://www.gmclub.ro/forum/uploads/monthly_04_2008/post-182-1207302816.jpg

  10. liv stomer
    21 decembrie 2014

    O chestie pe care o tot aud aici, ca *romanii sunt neinformati*…..o tampenie!! Pai vorba lui Banciu, cu peste 800 de televiziuni, radiouri, internet, sa avem pardon, dar romanii nu mai au nici scuza! Daca sunt neinformati e pentru ca NU VOR sa se informeze, pentru ca sunt indolenti, uneori prea dependenti de gunoi mediatizat de gen A3. Pai apropo de votul uninominal, aveti idee cat timp iti ia sa afli cine candideaza de la partidele principale la tine in colegiu, online (si nu ma aburiti, va rog, cu aia ca ‘unii nu stiu/nu au’, pt ca atunci cand e vorba de bani, pana si ultima baba din ultimul catun se descurca sa-si plateasca online diverse dari)? Va spun: mie mi-a luat 10 min. Ok, poate unui batran i-ar lua 30 min – parca merita totusi, avand in vedere ca e o decizie care-ti influenteaza urmatorii 4 ani, nu?? Va mai amintiti apelurile alea cu ‘co-nationalii vostri din Londra, Paris, Berlin stau in frig cate 12 ore ca sa voteze, si voua va e lene sa mergeti 20 min. pana la sectia de vot’? Ei bine, lenea aia, nu era doar o gluma, era reala. Pana nu scapa de ea, nu de ‘neinformare’ sufera romanii.
    Si daca tot era vorba de uninominal, nu cred ca e vina lui Basescu – initial, el vroia uninominal in 2 tururi, exact ca la primarie. Si ar fi fost perfect – nu mai intra nimeni de pe locul 2-3. Iar legea poate fi oricand schimbata/imbunatatita in sensul asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian