ILD: Traian Ungureanu, este prima dată de când ați intrat în politică şi nu mai sunteți în aceeaşi echipă cu Traian Băsescu. Cum s-a ajuns aici?
Traian Ungureanu: Asta se întâmpla când doi oameni lucrează pentru partide diferite. Președintele susține un partid născut pentru a pedepsi și devaliza PDL. Eu rămân membru PDL.
ILD: Ce şanse dați unei unificări a forţelor de dreapta după 25 mai. Şi în jurul cărui lider credeți că este posibilă.
Traian Ungureanu: Unificarea e necesară. Repet: unificarea. Nu udrificarea dreptei. Șanse există. Cursul negocierilor va fi dat de ierarhia stabilită de alegerile din 25 mai. Nu cred că avem ce negocia cu cei ce au spart dreapta înainte de a solicita patetic unificarea. E vorba de PMP. Liderul unificator e o noțiune de care trebuie să scăpăm pentru a da o șansă politicii de echipă. Altfel, ne adâncim într-un cezarism de provincie. Se poate face politica de unificare și departe de umbra monumentelor.
ILD: Există patru partide ce se revendică din PPE (PDL, PMP, FC şi PNŢCD) care încearcă să intre în PE. Este asta o vulnerabilitate pentru dreapta centristă? Sondajele arată că doar două din cele patru au şanse să treacă pragul de 5%.
Traian Ungureanu: PDL si PNTCD nu se revendică din PPE pentru că sunt membre PPE. PMP nu e. Sondajele care dau o șansă de intrare PMP au trecut mai întâi pe la PMP. Pentru photoshopaj. PMP e o bulă tv susținută, în teritoriu, de pegra extrasă din PDL și, pe plajă, de curajul de a purta tricouri cu mere pe piept. Nu e nimic vulnerabil într-o dreaptă care pleacă spre PE fără partide de televiziune.
ILD: M-am uitat atent la mesajele PDL din campanie şi nu prea am văzut exprimate valorile dreptei, nici cele morale, creştinismul, familia, tradiţia, şi nici măcar cele economice, cum ar fi capitalismul şi piaţa liberă. De ce se ruşinează dreapta românească cu valorile dreptei?
Traian Ungureanu: Mai aveți timp să vă uitați. Dar, dacă veți căuta un repertoriu de poncife ideologice, nu le veți gasi. Temele pe care le cereți sunt compatibile cu un curs universitar sau cu un seminar. Și complet nepotrivite pentru o campanie electorală. PDL a pus acentul pe respingerea valului fiscal cu care PSD și PNL au atacat IMM-urile. Asta nu vă sună a pro-capitalism?
ILD: Dacă tot suntem la valori, PSD câştigă alegeri cu valori de dreapta. Şi o face din 1990. Ei sunt mândri că sunt români, ei apelează la imagini cu biserici, motive tradiţionale ş.a. De ce nu reuşeşte dreapta să contracareze mesajele acestea preferând mai degrabă să se îmbrace în blugi? Sau, altfel spus, în ce crede dreapta românească?
Traian Ungureanu: Mă tem că sunteți victima naivă a retoricii PSD. Linia pe care înaintați duce în mai ’90, la ”Nu ne vindem tara!”. Refrenele de dreapta pe care dumneavostră le puneți în gura PSD sunt motive clasice ale național-comunismului. Blugii PMP sunt un truc penibil. Cine gândeste cu blugii, rămâne o confecție banală. A fi de dreapta în Romania a fost și este un lucru mereu inadecvat. La început, a fost lirismul anti-comunist. Acum, suntem în faza chic: a fi de dreapta înseamnă să îți prezinți fie lecturile, fie blugii. Daca vrem o dreaptă adevărată, ne trebuie multă gîndire fiscală și economică. Ceea ce nu e nici simplu, nici televizabil.
ILD: Traian Ungureanu, o spunem direct. Suntem îngrijoraţi de acţiunile Rusiei în estul Europei. Dar, în acelaşi timp, suntem şi mai îngrijoraţi când vedem o Uniune incapabilă să reacţioneze ferm şi conform cu valorile care au creat această uniune. De ce pune Europa pe primul loc o eventuală pierdere financiară în detrimentul libertăţii? Este asta uniunea de valori pentru care am semnat?
Traian Ungureanu: Nu sunt surprins de eșecul UE. L-am văzut de aproape asistând la pregătirea Summit-ului blestemat de la Vilnius. UE nu are viziune și forță în materie de politică externă și de apărare. Asta e! Totul e cît se poate de vizibil dar asta nu înseamnă că explicațiile sunt la fel de simple. Putin știe foarte bine cu ce se mănîncă, la micul dejun, Europa. Putin nu e un lider puternic dar e un lider cinic. Putin a lansat un pariu existențial, știind că Occidentul nu îl poate duce. Întrebarea din pariu este: eu îmi pot pune oamenii să moară la ordin, voi puteți?
ILD: Rusia nu acţionează în România militar, umbrela NATO funcţionează dincoace de Prut. Din păcate însă, există o recrudescenţă a marxismului cultural ce îmbracă diferite forme, de la dughinism la guevarism venit din occident, iar la acestea se adaugă acţiunile directe ale Rusiei, după cum a atenţionat Robert Kaplan, la Bucureşti. Cum pot fi aceste idei contracarate?
Traian Ungureanu: Mișcarea e încă marginală dar poate crește. Există un soi de elită de alcov cultural care se crede în pas cu occidentul daca plagiază nevrozele academice ale intelectualilor occidentali. Pericolul e mic, într-o țară care nu înregistrează curentele culturale. Dar apariția unei fronde stîngiste pe pagina de ziar și net e foarte posibilă. Naivii o vor consuma iar Rusia îi va plăti mici bacșișuri. Dar locul central e ocupat de varianta feudal-mafiotă dezvoltată de PSD.
ILD: UE cunoaşte transformări esenţiale. Înţeleg că există şanse mari ca viitorul Legislativ să adopte un nou tratat european. În actuala criză, economică, politică şi mai ales de leadership, avem nevoie de mai multă Europă sau, din contra, de o regândire a proiectului european, pe baze mai realiste?
Traian Ungureanu: Am îndoieli față de varianta ”more of the same”. A repeta ”vrem mai multă Europă” e , mai degrabă, o incantație magică. Revenirea la valorile politice clasice e singura cale înainte dar, deocamdată, nimic nu pare să anunțe așa ceva.
ILD: O ultimă întrebare. Care sunt valorile dreptei ce nu sunt negociabile pentru un politician de dreapta?
Traian Ungureanu: Credința. Religioasă și politică. Un om de dreapta poate face compromisuri dar are o limită de cedare foarte joasă. În cazul României: fără traseism și pactizări. Dar așa ceva e, în politica românească, drumul sigur spre insucces democratic. Adică omoară votul și duce la anonimat.
11 Comments
Bogdan Calehari
22 May 2014Daca am inteles bine, domnul Traian Ungureanu crede ca crestinismul, familia, traditia, capitalismul si piata libera (adica, altadata, valorile dreptei) sunt la ora actuala un “repertoriu de poncife ideologice…compatibile cu un curs universitar sau cu un seminar”. Ele sunt, mai spune dumnealui “complet nepotrivite pentru o campanie electorala”.
Stiam ca “ideologia” este o teorie intemeiata pe concepte anterioare oricarei experiente. Ea este, considera unii (probabil prost informati), opusul stintei, al religiei si al moralei. Ea este o ratacire, ceva total fals. Aflu acum de la domnul Ungureanu ca familia, credinta, traditia si capitalismul au devenit ideologie!
Ma bucur ca domnul Ungureanu nu este un ideolog. Si nici n-avea cum sa fie din moment ce dumnealui este un politician de dreapta.
Multumesc pentru interviu! M-am luminat.
Liviu Crăciun
22 May 2014ILD: nu va suparati, cutare si cutare
TRU: n-ai tu treaba pericolele sint mici spre nesemnificative nimic nu ma mai surprinde sinteti victimele naivitatii inadecvati pentru o campanie electorala iar limita mea de cedare e joasa totul e simplu: jos confectiile!
Daniela Paun
22 May 2014“Sa nu ucizi!” are loc pe lista credintei? O mare rugaminte: in viitor adresati si intrebari directe referitoare la dreptul la viata din momentul conceptiei. Ne lamurim pe loc. intre timp va invitam sa votati pentru viata.
http://unuldintrenoiromania.wordpress.com/alegeri-eu-2014-votez-pentru-viata/
Bogdan Calehari
22 May 2014Dupa ce am citit de cateva ori interviul cu domnul Traian Ungureanu, nu stiu de ce am simtit nevoia (asa cum simti nevoia sa te speli pe maini si pe fata) sa citesc si ce spune Olavo de Carvalho. Am retinut cateva lucruri:
” Acest aranjament, denumit “liberal-democraţie”, nu are valori morale proprii, nu are o etică proprie, el doar a copiat anumite valori din creştinism, eliminînd conţinutul spiritual şi fundamentul metafizic pe care acesta îl avea. Deci morala democraţiei liberale e formată din câteva mici reguli practice, ea nu poate în niciun fel atinge inima omului. E clar că cei care au primit o astfel de educaţie nu sunt oameni cu fibră, nu au, în mod efectiv, valori morale, doar convenienţe morale. Este deci limpede că democraţia liberală are de ales una din două: ori se pătrunde de creştinism, înţelege fundamentul creştin al acelor valori pe care le apără, şi se ataşează de aceste valori cu credinţă adevărată, dispusă la sacrificiu, ori, în caz contrar, creează această generaţie de burghezi molâi, laşi, care tot timpul cedează la tot.”
Si:
“Eu de ani de zile le spun, de pe vremea când se numeau Partidul Frontului Liberal, ceea ce trebuie sa faceți voi e un partid care să aibă unitate de convingeri. Un partid în care să existe militanți care au încredere în partid și care își pun viața pentru partid, pentru că găsesc în el valori. Ăsta e primul lucru! Odată am fost la o reuniune a tineretului PFL-ist, în Porto Alegre, erau o mulțime foarte mare de tineri care era dispusă să militeze pentru partid. Ce s-a ales de acea mulțime de tineri? Totul s-a pierdut, s-a risipit. Eu mi-am dat seama că acei tineri erau nerăbdători să vadă pe cineva că ridică un steag, să le trezească entuziasm. În loc de asta, ce le-a oferit PFL-ul? Acel discurs fără sare și piper, de idealuri liberale, funcționalitatea economiei, impozitele, etc, etc. Ce naiba, ce e asta? E adevărat că impozitul mare e un șut în fund, și poate chiar, să zicem, dă naștere unei rebeliuni. Dar chiar crezi că tineretul se gândește la impozite? Tânărul nu plătește impozite, le plătește taică-su. Discuția despre impozite nu motivează tineretul ca să militeze. Când veţi pricepe acest lucru?”
Domnul Ungureanu spune: “Daca vrem o dreaptă adevărată, ne trebuie multă gîndire fiscală și economică. ”
Este foarte bine: fiscalitatea, scaderea TVA, astea misca masele si fac Dreapta sa castige si sa pastreze puterea.
Anca Cernea
22 May 2014Pe e scurt spus: omul politic trebuie să aibă credință, dar să facă în așa fel încât să nu îl bănuiască nimeni de chestia asta.
silviana
22 May 2014pentru o mai buna intelegere,evitarea etichetarilor nediplomatice,explicatie simpla,europa se maninca/rontaie cu export de coruptie,ultimul raspuns il contrazice pe al 2lea,confirmind rolul de etapa necesara evolutiei dreptei in perceptia publica manipulabila,prin captarea atentiei,exact pentru a nu omori votul si a trece in anonimat,in cel mai bun caz,dreapta,dupa cum se stie,cu prea putine posibiltati de a primi voturi din afara tarii;accentul pus in campanie,e contracarat la ora asta,pe cind cel pus pe lupta impotriva coruptiei si sustinerea statului de drept,cel esential fara de care pro/capitalismul clasic,autentic nici nu poate functiona in fapt,nu poate fi contracarat in interior,de unde se primesc voturile,limitate si ele de dezamagici ce nu au timp sa intre in strategii politice aplicate,de avansare graduala,in conditii concrete,lupta cu armele adversarului,in terenul in care potentialul de interes este atras de/din ambele parti,zgura-zgurz,iarba-iarba,noroi-noroi,nori-nori,pamint-pamint,luna-luna,stele-stele;in rest,de acord,cu apreciere pentru ultima interventie in pe.
Un om
22 May 2014Saracu TRU. Nu vrea sa supere prea mult relativismul moral din PE. Gandirea fiscala si economica sanatoasa are nevoie de baze civilizationale solide. Degeaba avem acea gandire si ne facem un nou idol fals care ne va rezolva problemele. Din pacate nu se avanta la cauzele profunde. Nu are curaj. E slab. Oricum mult mai bun decat alti asa zis dreptaci.
De ce nu ati intrebat si ce parere are de Vasile Blaga? E un om de dreapta?
Votez PMP pentru ca Blaga sa nu se umfle in pene si pentru ca as vrea ca Basescu sa nu fie lovit de un rezultat slab. Oricum PDL are 10% in sondaje si TRU intra. Sper ca Basescu sa unifice dreapta si sa-l rastoarne pe Ponta si de la guvern.
silviana
22 May 2014apro’ de credinta,stilul lui d’zeu,e de a lua de jos un mic,a’l educa si a’l folosi acolo unde e prea putina spre deloc sansa sa se faca auzit,acceptat,inteles direct,indirect,adevarul,in general,esential,in timp de necesitate/criza de timp fiindca in fapt,credinta ca instrument folosit impotriva adevarului,la nivel de individ,mase,poate duce la crime,masacre,in timp ce puterea de intelegere,sesizare a cailor prin care adevarul poate patrunde acolo unde in mod normal,fara concesii/in linie dreapta nu o poate face,este cea mai importanta;fragmentarea adevarului,opunerea lui din pozitii superficializate astfel mai mult sau mai putin in/constient,adevar neanalizat in ansamblul interesului sau,e mai nociva ca minciuna vizibila,de tip lozinca.
Emil Borcean
22 May 2014TRU:
In iunie 2013 presedintele PDL a efectuat o vizita de lucru in Republica Populara Chineza. La vremea respectiva nu ati avut nimic de comentat pentru public referitor la declaratiile oficiale ale sefului dumneavoastra.
Ati tacut si cand vicepresedintele PDL a comentat astfel criticile la adresa lui Vasile Blaga.
La aproape un an distanta sunteti dispus sa va distantati de declaratiile sefului si vice-sefului dumneavoastra de partid? Sau si asa ceva inseamna “devalizarea” PDL?
Ce valori politice clasice a afirmat sau sustinut Vasile Blaga in China?
ersaz
22 May 2014Practic, in toata lumea, crestin-democratia este mai curand centrul, cu tendinta spre dreapta. Statul social a fost conceput de crestin-democrati si a devenit piatra de mormant a comunismului.
Theo Hahn
22 May 2014Statul social a fost conceput de bolșevicii universitari strecurați în societățile occidentale și vârât în mod seducător pe sub nasul paralizat al „centriștilor” pentru a halucina dreapta cu posibilitatea unei „păci” cu stânga. Așa că a devenit piatra de mormânt a dreptei, nu a comunismului.