FUNDATIA IOAN BARBUS

Tribul Obama – directorul Larry Summers

Dacă eşti în Administraţia Prezidenţială şi ajungi pe prima pagină din The Huffington Post pentru că ai primit sume mari de bani din surse discutabile, e de rău, înseamnă că lumea se trezeşte încet-încet din beţia de cuvinte indusă de prompterul lui The One.

Cazul lui Lawrence Summers, Larry pentru amici şi Larry pentru Obama care l-a numit Director al Consiliului Economic Naţional, este atipic pentru modul în care ar trebui să se facă politică, mai ales la vremuri de criză. Scrie The Huffington Post că Larry Summers a primit anul trecut onorarii de sute de mii de dolari de la bănci şi firme care:

”au interese financiare directe din partea guvernului sau care sunt direct implicate în programele de ajutor finaciar ale Casei Albe.”

“Tovarăşul” Obama, cum l-a numit amicul Medvedev, tzar de rang secund în Rusia, a aprobat transferul a miliarde şi miliarde de dolari în conturile celor care l-au invitat şi l-au plătit pe Larry Summers ca să le ţină discursuri. Anul trecut Larry era consilierul economic al candidatului Obama. Asta înseamnă să “ai viziune de viitor” în ceea ce priveşte firmele. Sau să influenţezi politica şefului cel mare cu un cec rezonabil pentru Directorul Consiliului Economic Naţional. Pe scurt, tot din Huffington Post iată cum banii primiţi de Summers s-au transformat în ajutor TARP:

J.P. Morgan Chase a plătit lui Summers 67500 de dolari şi a primit 25 de miliarde de dolari.
Citigroup i-a plătit 99000 de dolari lui Summers şi a primit 50 de miliarde de dolari.
Goldman Sachs a plătit 202500 de dolari lui Summers şi a primit 10 miliarde. Dolari.

Boston Chamber

Investiţii mici, profit maxim. Tot anul trecut Larry Summers s-a deplasat la Convenţia Democrată cu un jet privat al Citigroup. Era doar un gest de curtoazie din partea unei firme? Cu ani în urmă, un ministru al Agriculturii şi-a dat demisia pentru ceva asemănător.

Larry Summers era Secretar al Trezoreriei în 1999, cînd a fost aprobată legea Gramm-Leach-Bliley Act
ce a înlocuit legea legea Glass-Steagall Act, ocazie cu care a spus:

Astazi Congresul a votat modernizarea regulilor care au guvernat serviciile financiare de la Marea Criză si le-a înlocuit cu cu sistem pentru secolul 21″.

Atât de bine a funcţionat legea Gramm-Leach-Bliley Act că s-a ajuns la criza de astăzi, dar Larry este tot pe „cai mari”, pentru el binenţeles. Numai în 2008 a încasat 5200000 de dolari de la un hedge fund major, D.E.Show.

P.S. Pe blogul lui Teodor Filipaş se află un articol despre gândirea economică “progresistă” a lui Summers.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

2 comentarii

  1. toro
    4 aprilie 2009

    „Prompterul lui The One” … ma amuza ????

  2. Imperialistu'
    4 aprilie 2009

    Larry Summers e un baiat finut, neinteles de contemporani. Nu face afaceri, fratilor. Intamplator, firmele care i-au dat bani au primit la randul lor bani de la stat. Nu mai crede nimeni in coincidente? Bietul Summers, ajuns victima unor vremuri de criza. :mrgreen:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian