FUNDATIA IOAN BARBUS

Turcia şi obiceiurile tribale

Aflat la 20 de km de oraşul Mardin din sud-estul Turciei, la graniţa cu Siria, satul Bilge Koyu a fost ieri teatrul unei răfuieli între clanuri ce s-a soldat cu cel puţin 45 de morţi. Ministrul de interne turc Besir Atalay a dat asigurări că nu a fost vorba despre un “eveniment terorist”, deci nu este un atac al separatiştilor kurzi. Satul Bilge Koyu face parte din reţeaua de sprijin a armatei turce dintr-o zonă cu populaţie preponderent kurdă.

Filmul evenimentelor a fost refăcut din relatările a două fete scăpate cu viaţă printr-o minune deoarece au fost acoperite de trupurile persoanelor secerate de tirul armelor automate ale celor 4 atacatori mascaţi. Aceştia au apărut în momentul celebrării unei nunţi, i-au adunat pe membrii celor două familii în câteva camere, după care au aruncat cu grenade şi au tras cu pistoalele mitralieră. Un scurt film de la faţă locului se poate vedea aici.

Majoritatea victimelor sunt femei şi cel puţin 6 copii. Ahmet Ferhat Ozen, guvernatorul provinciei Sultankoy, a declarat telefonic agenţiei Reuters că există mulţi răniţi, unii foarte grav şi că ar putea creşte numărul morţilor. Conform Today’s Zaman, motivul atacului a fost o dispută dintre două clanuri rivale pentru o feudă din zonă.

Turcia în UE? Mai bine nu, astfel de obiceiuri fac parte din evul mediu otoman, iar cu istoria nu te joci.

aa12

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

8 comentarii

 1. Catalin Kirk
  4 mai 2009

  Turcii isi vor patria in UE si pentru ca astfel Europa sa nu mai fie un „club crestin”, insa daca ar fi vorba de „club crestin” in Turcia, s-ar ajunge la o nenorocire cum a fost masacrul de la Malatya.

 2. Imperialistu'
  4 mai 2009

  Din pacate, cam asa au rezolvat turcii „cluburile crestine”: i-au aruncar in mare – vezi ce au facut cu grecii- sau i-au exterminat in masa (armenii, grecii si asirienii).

 3. Catalin Kirk
  4 mai 2009

  De genocidul din 1915 stiam cate ceva – de exemplu ca multi armeni au reusit sa se refugieze in Franta => aici din generatiile urmatoare au aparut si personalitati precum Charles Aznavour – , insa multumita voua am inteles mai bine si rapid. Vreau sa spun ca spiritul de intoleranta criminala a persistat pana in anul uciderii acestor turci crestinati, 2007, si foarte probabil chiar si pana in anul de gratie 2009, intr-o Turcie care se arata ultramoderna, insa probabil ramane asa numai in Istanbul si Antalya.

  Iar din orasul Malatya (fostul Melitene roman) este originara o foarte moderna, foarte simpatica actrita de televiziune, Sedef Avci (in romana numele ei ar fi Perla Vanatoru):)

  Deci, mare pacat.

 4. Catalin Kirk
  4 mai 2009

  Alo, pot sa apar si eu cu emoticoane?… (lol)

 5. Francesco
  4 mai 2009

  Catalin, citeste si Genocidul armenilor

  Despre Aznavour vom mai vorbi…

  Sigur, e liber la emoticoane.

 6. Catalin Kirk
  4 mai 2009

  Deja l-am parcurs putin si voi reveni asupra lui.

  Mda, pai n-as putea face sa apara grafic smiley-ul? Sa pun un tag?… si care?

 7. Catalin Kirk
  4 mai 2009

  Mersi. :)

  Satele turcesti din apropierea granitei cu Siria sunt foarte inapoiate. Si intr-adevar nu e vorba doar de kurzi, chiar si etnicii turci. Am citit pe net o marturie recenta, chiar a unei persoane din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian