FUNDATIA IOAN BARBUS

Turcia şi obiceiurile tribale

Aflat la 20 de km de oraşul Mardin din sud-estul Turciei, la graniţa cu Siria, satul Bilge Koyu a fost ieri teatrul unei răfuieli între clanuri ce s-a soldat cu cel puţin 45 de morţi. Ministrul de interne turc Besir Atalay a dat asigurări că nu a fost vorba despre un “eveniment terorist”, deci nu este un atac al separatiştilor kurzi. Satul Bilge Koyu face parte din reţeaua de sprijin a armatei turce dintr-o zonă cu populaţie preponderent kurdă.

Filmul evenimentelor a fost refăcut din relatările a două fete scăpate cu viaţă printr-o minune deoarece au fost acoperite de trupurile persoanelor secerate de tirul armelor automate ale celor 4 atacatori mascaţi. Aceştia au apărut în momentul celebrării unei nunţi, i-au adunat pe membrii celor două familii în câteva camere, după care au aruncat cu grenade şi au tras cu pistoalele mitralieră. Un scurt film de la faţă locului se poate vedea aici.

Majoritatea victimelor sunt femei şi cel puţin 6 copii. Ahmet Ferhat Ozen, guvernatorul provinciei Sultankoy, a declarat telefonic agenţiei Reuters că există mulţi răniţi, unii foarte grav şi că ar putea creşte numărul morţilor. Conform Today’s Zaman, motivul atacului a fost o dispută dintre două clanuri rivale pentru o feudă din zonă.

Turcia în UE? Mai bine nu, astfel de obiceiuri fac parte din evul mediu otoman, iar cu istoria nu te joci.

aa12

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Comentarii

 1. Catalin KirkSpune:

  Răspunde
  mai 4, 2009

  Turcii isi vor patria in UE si pentru ca astfel Europa sa nu mai fie un „club crestin”, insa daca ar fi vorba de „club crestin” in Turcia, s-ar ajunge la o nenorocire cum a fost masacrul de la Malatya.

 2. Imperialistu'Spune:

  Răspunde
  mai 4, 2009

  Din pacate, cam asa au rezolvat turcii „cluburile crestine”: i-au aruncar in mare – vezi ce au facut cu grecii- sau i-au exterminat in masa (armenii, grecii si asirienii).

 3. Catalin KirkSpune:

  Răspunde
  mai 4, 2009

  De genocidul din 1915 stiam cate ceva – de exemplu ca multi armeni au reusit sa se refugieze in Franta => aici din generatiile urmatoare au aparut si personalitati precum Charles Aznavour – , insa multumita voua am inteles mai bine si rapid. Vreau sa spun ca spiritul de intoleranta criminala a persistat pana in anul uciderii acestor turci crestinati, 2007, si foarte probabil chiar si pana in anul de gratie 2009, intr-o Turcie care se arata ultramoderna, insa probabil ramane asa numai in Istanbul si Antalya.

  Iar din orasul Malatya (fostul Melitene roman) este originara o foarte moderna, foarte simpatica actrita de televiziune, Sedef Avci (in romana numele ei ar fi Perla Vanatoru):)

  Deci, mare pacat.

 4. Catalin KirkSpune:

  Răspunde
  mai 4, 2009

  Alo, pot sa apar si eu cu emoticoane?… (lol)

 5. FrancescoSpune:

  Răspunde
  mai 4, 2009

  Catalin, citeste si Genocidul armenilor

  Despre Aznavour vom mai vorbi…

  Sigur, e liber la emoticoane.

 6. Catalin KirkSpune:

  Răspunde
  mai 4, 2009

  Deja l-am parcurs putin si voi reveni asupra lui.

  Mda, pai n-as putea face sa apara grafic smiley-ul? Sa pun un tag?… si care?

 7. FrancescoSpune:

  Răspunde
  mai 4, 2009

  WordPress smilies ;)

 8. Catalin KirkSpune:

  Răspunde
  mai 4, 2009

  Mersi. :)

  Satele turcesti din apropierea granitei cu Siria sunt foarte inapoiate. Si intr-adevar nu e vorba doar de kurzi, chiar si etnicii turci. Am citit pe net o marturie recenta, chiar a unei persoane din Romania.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian