FUNDATIA IOAN BARBUS

Ucraina spune da gazelor de șist

În timp ce eco-socialiștii români fac demonstrații zilnice și se pregătesc să dea bătălia finală contra companiei Chevron, vecinii noștri ucrainieni se bucură de venirea americanilor cărora le-au netezit drumul în vederea începerii activităților de explorare și exploatare a gazelor de șist prin metoda fracturarii hidraulice.

Cu circa două săptămâni în urmă consiliul local al regiunii Ivano-Frankivsk a votat în mod categoric (61 da contra un vot negativ, dar și 11 absenți) pentru aprobarea proiectului de lege care va permite guvernului să semneze un contract cu Chevron pentru exploatarea zăcămintelor de gaze din arealul Olesska. Oficialii guvernamentali din Kiev așteaptă o a doua aprobare din partea consiliului regional Lvov pentru a semna contractul cu firma Chevron.

Conform înțelegerii cu guvernul, 10% din producția de gaze va fi atribuită cu titlu gratuit regiunii Ivano-Frankivsk, este deci un contract prin co-participare, fapt care a facilitat rezultatul scrutinului constituind în același timp și un model pentru proiectul de rezoluție care se va dezbate la Lvov. Regiunea Ivano-Frankivsk se află la o distanță de aproximativ 200 de kilometri de granița românească.


gas_rig_sunset

În privință gazelor de șist, primul contract semnat de Ucraina cu Royal Dutch-Shell aduce Kievului 10 miliarde de dolari pentru explorarea și exploatarea zăcămintelor din zona Yuzivska, din estul republicii. Prin semnarea celui de-al doilea contract cu Chevron, guvernul ucrainian speră să reducă semnificativ dependența energetică față de Rusia și să creeze o bază materială pentru dezvoltarea regiunilor.

Pașii serioși întreprinși de companiile petroliere în ultimii ani pentru asigurarea unor tehnologii antipoluante au convins autoritățile locale și guvernul ucrainian. Un studiu al Universității din Texas cu sediul în Austin a relevat pe 17 septembrie că măsuratorile la 190 de sonde noi aflate pe tot cuprinsul Statelor Unite în proprietatea a 10 companii, a condus la concluzia că se obțin valori cu 99% mai mici prin aplicarea noilor tehnologii de completare și la emisii cu 97% mai mici decât cele prognozate de EPA (Agenția pentru Protecția Mediului din SUA) pentru 2011 și date publicității în 2013.

Polonia și Ucraina sunt cu mult înaintea României în ceea ce privește legislația și avizarea explorării și exploatării gazelor de șist prin metoda fracturarii hidraulice. Venit la putere în 2012 printr-o moțiune de cenzură care incrimina această tehnologie, guvernul USL pare nehotărât în ceea ce privește oportunitatea asumării unor măsuri care să permită o rapidă explorare și exploatare a unor potențiale zăcăminte de gaze de șist.

Disensiunile apărute în coaliția de guvernare declanșate de protestul contra proiectului de lege referitor la Roșia Montană ridica semne de întrebare și cu privire la planurile de explorare a zăcămintelor de gaze de șist în diverse zone ale țării. Cu un partener politic incert, aflat în vrie electorală pentru obținerea sprijinului pentru susținerea la prezidențiale a lui Crin Antonescu din partea manifestanților eco-socialiști, PSD-ul se vede în situația de a lupta și cu o foarte puternică opoziție internă față de tehnologia fracturarii hidraulice. Bârladul a uimit lumea cu manifestațiile contra fracturarii hidraulice la care au participat zeci de mii de oameni și nu va fi ușor pentru partidul lui Victor Ponta să își mențină același scor electoral într-o zonă care le-a fost întotdeauna favorabilă.

Se pare că urmează o iarnă grea în care factura la gaze va cântări greu în bugetul familiilor. De la 1 octombrie se mărește din nou prețul la gaze, nu cu mult, dar tendința este numai de creștere în absența unei soluții care să reducă dependența României de importurile de gaze rusești și în contextul monopolului Petrom asupra exploatării resusrselor interne.

Formula de acord din regiunea Ivano-Frankivsk poate reprezenta și un exemplu pentru autoritățile românești pentru convingerea locuitorilor zonelor adiacente viitoarelor exploatări că există beneficii palpabile și imediate la extragerea gazelor de șist cu respectarea întocmai a legislației care protejează mediul ambiant.

Vremea minciunile electorale a trecut de mult și lipsa de eficiență economică a actului de guvernare va afecta deopotrivă PNL-ul și PSD-ul, numai că de acum înainte este important cine și cum va ieși cu o față mai curată.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Un comentariu

  1. Alin Dumitrescu
    23 septembrie 2013

    Desi sunt impotriva exploatarii gazelor de sist cu actuala clasa politica la putere (nu vorbesc doar de USL), aceasta veste ma bucura.
    Practic vom avea sansa sa vedem ce se intampla in conditii similare (Chevron plus o tara ultra corupta). Daca acolo se va intampla ceva rau, se va intampla si la noi. Am fost mereu impotriva comparatiilor cu cianura si gazele de sist din SUA sau Canada. Romania nu este (inca) tara care sa negocieze ceva pentru viitor (vezi contractul Bechtel, vezi contractul cu RMGC). Politicienii actuali sunt incompetenti si lacomi.
    Deci, multumesc pentru info/articol.

    PS: Ceva impotriva tot trebuie sa zic:-)…Bugetul familiilor nu este afectat de dependenta Romaniei fata de Rusia. Consumul casnic este mult sub productia interna de gaze. Cresterea se datoreaza 1) faptului ca acum gazul este subventionat (pretul este putin sub pretul de productie intern si mult sub pretul de bursa) si 2) faptului ca UE si FMI ne-au cerut marirea pretului la gaze (lucru cu care sunt de acord).
    Deci nu sunt de acord cu retorica” hai sa exploatam gaze de sist ca sa fie factura la consumatorul casnic mai mica. Factura va fi mai mare oricum. Pentru ca ACUM este prea mica.
    Numai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian