FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Un reportaj care nu va fi televizat sau publicat în ziare

O lege nescrisă a BBC, Reuters, Associated Press, New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde (şi lista continuă) specifică simplu şi clar: despre Irak, numai de rău.

Michael Yon, un jurnalist independent aflat în Irak de cîţiva ani, prezintă din Baghdad un reportaj care nu va fi preluat de nici o agenţie de ştiri, ziar sau televiziune. De ce? Pentru că ar încălca flagrant legea decretată de organele responsabile cu gîndirea de şi pentru mase. Pentru că, recent, o biserică creştină renovată cu sprijinul localnicilor musulmani şi-a redeschis porţile într-o zonă din Baghdad unde armata americană a reuşit să elimine prezenţa Al Qaeda. La slujba de inaugurare au participat mai mulţi musulmani decît creştini – majoritatea refugiaţi în Siria, Liban şi nordul Irakului. Mesajul musulmanilor din biserica lui Isus e simplu: vecini creştini, întorceţi-vă acasă!

Pentru că americanii se încăpăţînează să cîştige un război pe care ziarele l-au declarat deja pierdut în ediţia de ieri.

Today, Muslims mostly filled the front pews of St John’s. Muslims who want their Christian friends and neighbors to come home. The Christians who might see these photos likely will recognize their friends here. The Muslims in this neighborhood worry that other people will take the homes of their Christian neighbors, and that the Christians will never come back. And so they came to St John’s today in force, and they showed their faces, and they said, “Come back to Iraq. Come home.” They wanted the cameras to catch it. They wanted to spread the word: Come home. Muslims keep telling me to get it on the news. “Tell the Christians to come home to their country Iraq.”

Veniţi Acasă

Actualizare

În Cotidianul, Oana Popescu are un puseu amnezic şi oricît se străduie să-şi amintească ce căutăm în Irak, nu reuşeşte, datorită unui licurici care îi distrage atenţia. Se pare că anti-americanismul patologic se manifestă prin transformarea intermitentă şi bruscă a neuronilor în licurici. Dar, totuşi, ce caută România acolo?

Poate este o cauză care merită. Irakienii care mulţumesc americanilor şi îi roagă pe vecinii lor creştini să se întoarcă, nu au dificultăţi să înţeleagă aşa ceva.
Poate nu ne-ar strica să fim o dată şi de partea învingătorilor.
Poate am înţeles că reputaţia unei ţări se clădeşte greu, în timp, prin aderenţă la principii mai ales în circumstanţe dificile şi în nici un caz părăsindu-ţi aliaţii sau fluturînd la prima ocazie factura de plată pentru serviciile prestate.

Concepte greu de asimilat pentru o persoană bîntuită de licurici.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

1 Comment

  1. Imperialistu'
    17 November 2007

    Toata admiratia mea pentru ceea ce fac oamenii aia. Sincer, nu ma asteptam la asa ceva. Daca ar fi mai multi ca ei, Irakul ar fi o cu totul alta tara. Vorba americanilor, „God bless them” .

    Nivelul de informare a opiniei publice este foarte scazut. Se crede in continuare ca Irakul este o groapa fara fund, un „nou Vietnam” din care americanii nu mai pot sa iasa. Civilii sunt omorati cu bestialitate in continuare, iar trupele americane pierd din ce in ce mai multi soldati. E incredibil, dar lumea chiar crede asta. Nu mai aduc in discutie subiectul George W. Bush pentru ca se stie ca Bush e un christianist care uraste musulmanii si cel mai mare warmonger pe care l-a vazut lumea.

    Ai observat cum Irakul a deveni un subiect neinteresant pentru media internationala? Cum situatia s-a imbunatatit, iar imperialistul american nu mai poate fi demonizat, ce motive ar fi mai putea fi pentru a mai face reportaje despre Irak? Informarea publicului? Ha, dar asta ar presupune ca ne intereseaza adevarul si nu propaganda… Nu e cazul, nu-i asa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto