Traian Băsescu a cîştigat în 20 de judeţe, 2 sectoare şi străinătate:
Alba (+39 000), Arad (+62 000), Bihor (+9 000), Bistriţa-Năsăud (+29 000), Braşov (+30 000), Caraş-Severin (+7 000), Cluj (+89 000), Constanţa (+27 000), Covasna (+13 000), Dîmboviţa (+ 7000), Harghita (+12 000), Ilfov (+9 000), Maramureş (+28 000), Mureş (+6 000), Prahova (+29 000), Satu Mare (+6 000), Sibiu (+48 000), Suceava (+27 000), Timiş (+65 000), Tulcea (+20 000), Sector 3 (+2 000), Sector 6 (+ 474).
Cele mai bune rezultate: Cluj (+89 000), Timiş (+65 000), Arad (+62 000), Sibiu (+48 000).
Mircea Geoană a cîştigat în 21 judeţe şi 4 sectoare:
Argeş (+58 000), Bacău (+19 000), Botoşani (+48 000), Brăila (+18 000), Buzău (+28 000), Călăraşi (+7 000), Dolj (+48 000), Galaţi (+12 000), Giurgiu (+15 000), Gorj (+17 000), Hunedoara (+46 000), Ialomiţa (+15 000), Iaşi (+43 000), Mehedinţi (+10 000), Neamţ (+9 000), Olt (+38 000), Sălaj (+7 000), Teleorman (+41 000), Vaslui (+37 000), Vîlcea (+30 000), Vrancea (+17 000), Sector 1 (+4 000), Sector 2 (+1 000), Sector 4 (+5 000), Sector 5 (+7 000).
Cele mai bune rezultate: Argeş (+58 000), Botoşani (+48 000), Dolj (+48 000), Hunedoara (+46 000), Iaşi (+43 000), Teleorman (+41 000).
via bleen
In diaspora au votat 138,500 romani, adica 1.3% din totalul voturilor care este de circa 10,440,000 voturi (56.99% din 18.43 milioane). via Mihail Neamţu. Mobilizîndu-se la vot mai mult ca niciodată, românii din diaspora au decis soarta alegerilor. Dacă aceştia nu ar fi votat, Geoană ar fi fost viitorul preşedintele al României. Acesta este un vot de încredere acordat lui Băsescu, după cei 5 ani de preşedenţie în care, mulţumită obiectivităţii date de distanţă, au înţeles că lucrurile din ţară se îndreptă spre făgaşul normalităţii. Este un semnal că românii plecaţi se gîndesc, pentru prima dată în foarte, foarte multe timp, la posibilitatea reîntoarcerii în România.
Emil, plecat acum mai bine de 20 de ani, ne spune ce crede el despre însemnătatea votului diasporei:
I’ll see you again but not yet, not yet
[…]semnul principal, acum, este emanciparea. Diaspora a ajuns la un grad de succes si echilibru economic, moral, psihologic. Si-a gasit “locul in lume” si nu mai sufera de stigma si nesiguranta; nu mai are nevoie sa se simta validata de ceea ce a lasat in urma, are curajul sa afirme de la egal la egal o anume viziune despre Romania. E un drum greu, ocolit, dureros spre libertate, care incepe sa dea roade.
Pentru că tot se vorbeşte despre „tendinţele totalitare” ale lui Traian Băsescu, Adrian Năstase – cel ce vede Hitleri despotici colcăind pe sub pielea lui Băsescu (asta ar băga sperieţii mamaile care îl plac atît de mult pe Adrian, cel uns cu toate alifiile. Noroc ca nu au timp să îi citească blogul) – este de părere că „Votul romanilor din diaspora ar trebui sa aiba o greutate mai mica. Se impune, in viitor, o dezbatere pe acest subiect” (hotnews). Poate ar trebui să extindem dezbaterea şi să diminuăm şi din ponderea alegătorilor din Ardeal, şi de ce nu, a tuturor alegătorilor care nu votează „corect”.
Actualizare Francesco – Replica lui Adrian Năstase la criticile primite vis a vis de părerile sale neconstituţionale:
O explicatie
by NastaseSunt de acord ca o propozitie din analiza de mai jos este nefericita si o retrag.
Ea avea alt sens si acest sens vreau sa il explic acum. Nu este vorba de restrangerea dreptului de vot pentru cei din strainatate, ci de clarificarea unor detalii care, in prezent, sunt speculate in exces. Spre exemplu, un astfel de detaliu este acela al votului prin intermediul titlurilor de calatorie (un mecanism care permite romanilor plecati in strainatate care nu au acte de identitate valabile sa poata vota, desi in tara nu exista un echivalent). Un astfel de titlu de calatorie este mai putin sigur decat un act de identitate si poate fi cu siguranta mai usor de exploatat. Nu e singurul exemplu.
Va indemn sa cititi intreaga analiza, pentru a-i intelege sensul. Si veti vedea ca nimeni nu contesta drepturi constitutionale, ci dimpotriva. Este vorba de intarirea democratiei si protejarea ei de excesele produse prin detalii mici si foarte, foarte multe.
In ultima instanta, imi permit sa zambesc , constatand felul in care se activeaza tribuna oficiala online a lui Traian Basescu. Felicitari, Dan Tapalaga! Cred ca si Carol Sebastian ar putea fi invidios.Sunt curios daca aceasta explicatie, ce completeaza articolul meu anterior, va fi preluata pe Hotnews.
Atacat din mai multe directii pentru parerile sale anticonstitutionale, Adrian Nastase a pornit la dres busuiocul, cu rezultatul ca, din saramura initiala daca se pune o dulceata iese o tampenie. Este stilul dumnealui, nici cal, nici magar, abureala pentru fraieri.
La sfarsitul pastarii care incepuse cu o scuza, Nastase se rafuieste cu Dan Tapalaga, langa care pune numele lui Carol Sebastian. Si nu pentru a alatura doua nume de (poate) prieteni, ci pentru placerea echivocului. (O paranteza: Carol Sebastian este cu mult mai dotat intelectual si un ziarist mult mai bun decat Cornel Nistorescu).
In ultima instanta, imi permit sa zambesc , constatand felul in care se activeaza tribuna oficiala online a lui Traian Basescu. Felicitari, Dan Tapalaga! Cred ca si Carol Sebastian ar putea fi invidios.
28 Comments
Francesco
9 December 2009Atacat din mai multe directii pentru parerile sale anticonstitutionale, Adrian Nastase a pornit la dres busuiocul, cu rezultatul ca, din saramura initiala daca se pune o dulceata iese o tampenie. Este stilul dumnealui, nici cal, nici magar, abureala pentru fraieri.
La sfarsitul pastarii care incepuse cu o scuza, Nastase se rafuieste cu Dan Tapalaga, langa care pune numele lui Carol Sebastian. Si nu pentru a alatura doua nume de (poate) prieteni, ci pentru placerea echivocului. (O paranteza: Carol Sebastian este cu mult mai dotat intelectual si un ziarist mult mai bun decat Cornel Nistorescu).
emil
9 December 2009Îl înţeleg pe Năstase, e un cetăţean amărît.
costin
9 December 2009in seara alegerilor, inainte de aflarea rezultatului, Geoana a sarit in sus, cit mai sus, sus de tot, asta pentru putea justifica in zilele urmatoare un tare, cit mai zgomotos strigat de „fraudaa!!”
via contramanipulare
l'Avant-garde
9 December 2009Intr-o cusca erau 10 maimute, babuini daca preferati. Intr-un colt al custii a fost plasata o banana. Imediat, una dintre maimute a sarit sa insface banana. In clipa in care maimuta a atins banana, celelalte maimute au fost improscate cu un jet de apa de la gheata, ceea ce le-a creat o senzatie foarte neplacuta. Acest lucru s-a repetat ori de cate ori una dintre maimute reusea sa atinga banana. In scurt timp, maimutele au invatat lectia si, in momentul in care una din ele se apropia “in mod periculos” de banana, toate celelalte maimute tabarau pe ea si o impiedicau sa-si materializeze intentia. Dupa un timp, una dintre maimute a parasit cusca si a fost inlocuita de o alta maimuta. Evident, primul gest al nou venitei a fost sa se repeada catre banana, si tot la fel de evident a fost ca nu a fost lasata sa faca acest lucru, primind si o corectie zdravana. Apoi, o alta maimuta a fost inlocuita, si scenariul s-a repetat. Printre cele mai agresive maimute, s-a numarat si aceea care fusese introdusa mai inainte, si care fusese zdravan chelfanita cand incercase sa faca un gest similar. Ei, dupa un timp, toate maimutele au fost inlocuite, rand pe rand. Niciuna dintre maimutele din cusca nu avea experienta jetului de apa rece, dar, totusi, ritualul continua.Acum, sa privim ceea ce se intampla in Romania. La 20 de ani de la caderea comunismului, in campanie a plouat cu acuzatii de “comunism”, iar cel care a condus cruciada “anticomunismului” a fost chiar Traian Basescu (care, sa ne amintim, a fost unul din cei care au “insfacat” banana, la timpul respectiv).Suntem un popor liber, care ne alegem presedintele prin vot liber exprimat, in mod democrat, dar, in acelasi timp, suntem niste maimute jalnice care nu putem iesi din cusca manipularilor de tot felul.
costin
9 December 2009l’Avant-garde, da. povestea ta este frumoasa si are sens, dar in alt context. dupa cum bine stii, dar te faci ca ploua, nu toate maimutele au fost inlocuite din cusca pesedista, iar genul acesta de comportament, care l-ai vazut la TM, este inca motivat de realitate, de realitatea prezenta, nu de fantasme de acum 20 de ani. Mi mult, maimutele care au fost inlocuite, au preluat nu doar comportamentul dar si toata filozofia maimutelor bolsevice de la maimutoii mai batrini, unii dintre maimutoii regi (daca nu The One) fiind iliescu.
„Suntem un popor liber”…acum sintem un popor liber. in prea multe din postarile voastre spuneti ca pe vremea comunismului am fost un popor mai liber ca acum.
costin
9 December 2009Andrei Pleşu: De ce am votat totuşi cu Băsescu
Catalin Kirk
9 December 2009PSD nu va reusi nimic, cel mai probabil. Pe de alta parte, oricat de filozof ar fi cineva, doar cu o enorma si ciudata detasare ar putea contempla linistit perspectiva a inca cinci ani cu Basescu, Udrea, Popoviciu & Co.
(Sau poate cu „obiectivitatea data de distanta”…)
Se aud deja niste voci cerand guvern de uniune nationala. Mai tare, domnilor! E stupefianta situatia, doar in cele mai negre cosmaruri ai fi putut vedea asa ceva.
Clar, aveam nevoie de Crin Antonescu. Acum am vazut ca la el n-a putut percuta decat o foarte subtire patura educata. Dar probabil veti spune ca e prea cerebral.
Francesco
9 December 2009Depinde despre ce credem ca vrea PSD Catalin. Votul pentru Geoana a reprezentat o mare dezamagire pentru multi simpatizanti PNL. Sunt destui oameni care declara pe net ca si-au pus degetele la nas si au votat Geoana, dar au facut-o din ura fata de Basescu. Ura poate sa vina din orice, fie dintr-o nedreptate, fie dintr-o neputinta, dar ea exista, este palpabila.
Crin Antonescu are meritul ca a reuseste sa-i tina pe liberali intr-o stare de permanenta combativitate. Vom vedea cu ce rezultate.
Eu nu am putut vota, dar as fi votat pentru Basescu.
Francesco
9 December 2009Mircea Cartarescu in articolul Viceversa din Evenimentul zilei:
vlad
9 December 2009CRISTOIU:
O decizie iresponsabila
Cine vrea ca PNL sa ramana in opozitie
De ce nu un guvern PSD-PNL-UDMR?
Catalin Kirk
9 December 2009Cu totul de acord, Francesco.
PSD vrea si presedinte, si premier… tot ce poate apuca.
Apropo de lipsa de tact: Geoana nu a parut mai penibil topaind la vederea exit poll-urilor decat Basescu racnindu-si victoria la 9 fara 4 minute.
Dar, cu miscarea rapida de placi tectonice inca in curs, aceste momente raman cumva in secundar. Bine ca am scapat si de isteria cu filmuletul ba trucat, ba autentic – daca era trucat, era infernal de scump, ca numai la Hollywood se pot face trucaje atat de verosimile.
Ura fata de Basescu e fundamentata concret pentru multi dintre noi – eu nu cred ca-l urasc, dar nu mai suport sa-l vad ancorat in functia suprema. Nu porneste de la vini controversate. Omul Traian Basescu s-a discreditat prin cateva manifestari lipsite de respect la adresa jurnalistilor. Se poate aminti aici si reprobabilul episod din mai 2007, dar atunci a fost o manifestare in privat, el nebanuind ca telefonul acela avea recorderul deschis, deci e o vina pur umana, nu o vina a persoanei publice, a omului politic; dar cred ca noi toti am prefera in fruntea tarii un caracter ceva mai integru si acel moment a zguduit increderea multora – a mea, definitiv, eu oricum votasem pentru demiterea lui. Secventa cu lovirea copilului cred totusi ca e autentica; poate ca n-a dat tare, oricum ramane pentru multi impresia asta, de om impulsiv, cu siguranta ca se disciplineaza totusi ca sa aiba cat mai putine scapari, cinste lui daca-i asa, oricum as fi vrut sa plece de la Cotroceni.
costin
9 December 2009si l’Avant-garde, te rog sa ii spui asociatului tau, copita de arc sau cum isi zice, sa nu mai lase comentarii obscene aici ca va faceti toti de cacao
Paul
9 December 2009Vlad, eu il stiam pe Cristou un ultra(s) anti-Basescian. S-a intamplat ceva intre timp sau nu stiam eu bine?
vlad
9 December 2009s-a intamplat ca i-a mai venit mintea la cap. s-a scarbit de cei de la Antena 3. e cu efect intarziat, i-a luat ceva pana a vazut linsajul mediatic, dar tot e bine si asa. in saptamanile electorale a fost invitat si la Nasu’
vezi si asta:
Mircea Badea a luat-o razna
Transsylvania Phoenix
9 December 2009@ Derriere Garde,
The rog nu generaliza. Nu toata lumea se trage din sau se comporta ca rudele tale de singe descrise in mica ta povestioara.
Transsylvania Phoenix
9 December 2009…si apropos de intrebarea lui Costin: daca tot zici dumneata ca „sintem un popor liber”, de ce te smiorcai ca „era mai bine in comunism pe vremea lui Ceausescu”?
Transsylvania Phoenix
9 December 2009@ Catalin Kirk,
Esti in urma rau cu tehnologia bade…pustiul meu are 18 ani, se este inca in liceu. In doar citeva ore de joaca la tastatura computerului si cu ajutorul unui program care costa in jur de $800 poate sa-ti faca un video in care Basescu o snopeste din bataie pe regina Angliei.
murfi
9 December 2009imperialistu’
am incercat o poveste despre stingismul liberalilor romani
sinteti invitati
sau spamati
Francesco
9 December 2009Preferam prima varianta. Momentan Imperialistu’ e offline.
murfi
9 December 2009francesco
sinteti, evident, invitati cu totii sa cititi si sa criticati
observatiile imperialistului le-am mai primit si alteori, asa ca m-am adresat lui mai cu curaj
Gradinariu
9 December 2009Rezultatele de la mine din Botosani, atat din primul, cat mai ales din al doilea tur, mi s-au parut in prima clipa ireale. Cum, Botosanii, cu primar PD-L, ales in 2008 din primul tur, cu aproape 70%, cu presedinte al Consiliului Judetean tot de la PD-L, dupa o lupta epica cu baronul local Constantin Contac, sa fi trecut peste noapte in barca pesedista? Sa fi fost de vina vizita lui Geoana la Botosani si lipsa ei din partea lui Basescu? Sau campania PSD din judet, prin intermediul careia oamenii erau informati ca „daca iese Basescu, le ia pamantul”? Sau campania la fel de lipsita de fair-play a adversarilor, care a exploatat niste cuvinte adresate de Geoana in timpul vizitei la Botosani nu stiu exact cui („nemernicii dracului” fiind acele cuvinte), aparand in scurt timp bannere si afise cu „Mesajul lui Geoana catre botosaneni: Nemernicii dracului!”, flancate in scurt timp de afise pe care adversarii scriau: „Rusine pentru campania murdara dusa de PD-L”? Sa fi avut PSD-ul un aparat mai eficient la nivelul fiecarei comunitati restranse (sat, catun, bloc, cartier)? In orice caz, Botosanii s-au colorat iarasi in rosu.
Am tras si eu cat am putut in campania asta, ca proaspat membru PD-L, dar evident nu a fost destul, prins intre facultate si week-end-urile pentrecute la Botosani.
As vrea sa va povestesc un lucru inedit, intamplat pe cand imparteam materiale pe Bulevardul Mihai Eminescu de la mine din oras. Am vazut o tanti care avea un aer ceva mai diferit, si mi-a trecut prin gand ca poate e cetatean strain, insa l-am alungat repede, ca neplauzibil (cum poti sa gandesti asa ceva doar dupa cateva haine si gesturi?) Insa suspiciunea mi-a fost confirmata cand am oprit-o ca sa-i recit textul deja reflex: „Buna ziua. Vreau sa va invit la vot pe 22 noiembrie, din partea domnului primar…” La care doamna: „I’m an American („American” pronuntat ca pe romaneste) and I can’t vote, but if I could (si se descheie la geaca, dezvaluind o bluza de un oranj spalacit) I would vote orange.” Va inchipuiti cat mi-a insesinat ziua, printre reticentele si injuraturile obisnuite…
Catalin Kirk
9 December 2009@TP:
Eu n-am spus ca nu se poate face, ideea e: cat de real apare?!
(O fi costand softul $800 dar ca sa faci treaba bine ai nevoie de un echipament ce sare de 2000… parere de amator, hai totusi sa nu mai facem offtopic despre hi-tech… no hard feelings.)
Francesco
9 December 2009@Catalin Kirk,
Ar fi cazul sa depasim subiectul, l-au lasat balta si initiatorii, l-au uitat si televiziunile, e cazul sa ne miscam si noi mai departe. (eu continui sa cred ca a fost o facatura, dar ca arma a fost o prostie, filmuletul l-a ajutat pe Basescu deoarece multi si-au spus ca s-a trecut peste o limita).
Bine ca nu exista hard-feelings in urma acestei diferente de pareri. E cel mai important.
Apropo, ai vazut ca a inceput numaratoarea voturilor nule si ca au fost gasite mai multe voturi valabile pentru Basescu decat pentru Geoana? Cum crezi ca se va sfarsi?
Catalin Kirk
9 December 2009@Francesco:
Daaa… si azi s-a mentinut diferenta asta, care se adauga la cea dinainte. Nu se mai poate rasturna. Geoana ar trebui sa se recunoasca invins, pur si simplu sa accepte rezultatul de acum evident, ar fi un gest de barbat politic veritabil.
Imperialistu'
9 December 2009Eh, da’ baietii stiu si ei ca au pierdut. Chiar si idiotul de Geoana stie ca a pierdut. Ideea e ca tre’ sa fabrice mitul alegerilor furate de Basescu pentru a avea cu ce sa-l injure pe Tiran timp de cativa ani de acum inainte. Partidul-Stat gandeste pe termen lung, fratilor, nu face nimic la intamplare.
Francesco
9 December 2009Geoana intr-o declaratie de astazi:
vlad
9 December 2009Ce trebuia sa-i spuna Geoana lui Basescu la marea dezbatere?
costin
9 December 2009Curtea Constitutionala a validat alegerile. Traian Basescu va fi instalat in functie miercuri, 16 decembrie