FUNDATIA IOAN BARBUS

Uriașa confruntare discretă de la Marea Neagră

Pe lângă exporturile masive de gaze și petrol cu care Rusia ține parte din Europa captivă, dar cu care își asigură și veniturile care îi permit să supraviețuiască, Kremlinul a insistat în ultimii ani ca și în domeniul producției de cereale să reușească performanța de a obține producții care să îi aducă atât venituri consistente dar și posibilitatea de a interveni, atât cât e posibil, în piață internațională de produse alimentare de bază. Rusia ultimilor ani a fost într-un marș constant de creștere a producției de cereale, urcând către primele locuri la exporturi până când a ajuns să dețină chiar primul loc în topul mondial al exportatorilor de cereale intre anii 2016-2018.

Pentru asta Kremlinul a luat măsuri serioase, ca taxarea zero a exportatorilor începând din 2016, măsură menținută până în 2021 printr-un decret publicat zilele trecute. La ultima ediție a emisiunii Linia Directă, la care Putin răspunde în direct la întrebările rușilor, acesta a spus că ținta pentru anii următori este dublarea exporturilor de cereale, ceea ce ar aduce bugetului Rusiei 45 miliarde dolari pe an la momentul atingerii acestui obiectiv. Numai că obiectivele rușilor sunt una, realitatea e alta. Anul acesta Ucraina ocupă primul loc în lume în clasamentul mondial al țărilor exportatoare de cereale, chiar în condițiile în care țara are o situație fantastic de complicată de războiul hibrid dus de Rusia împotriva sa, cu Crimeea ocupată de ruși, de unde ii sunt luate anual peste un milion de tone de cereale. Ucraina a depășit toate așteptările și va exporta 50 milioane tone de cereale, față de Rusia, care se estimează că va exporta 46-48 milioane tone.
https://www.themoscowtimes.com/2019/07/02/ukraine-takes-worlds-largest-grain-exporter-title-from-russia-a66250

Un alt exportator mondial de top este, pe lângă Ucraina, și țara noastră, iar în clasamentul primilor exportatori de cereale ocupă locuri bune și Polonia, Bulgaria și Ungaria, ceea ce face din estul Europei și în special zona Marii Negre o regiune extraordinar de importantă pentru producția și exportul de cereale la nivel mondial.
În 2018, topul mondial la exportul de porumb a fost condus de Statele Unite, România a ocupat locul 6, înaintea Rusiei care a fost pe locul 7, Ungaria locul 8, Bulgaria 12 și Polonia a fost pe locul 14. La exportul de grâu țara noastră a ocupat locul 8 iar Rusia a fost primul loc mondial, Bulgaria Ungaria și Polonia ocupând locurile 11, 12 și 13.
https://www.worldstopexports.com/corn-exports-country/

In momentul de față se dă o luptă grea între exportatori, pentru piețe, Rusia începând anul trecut să exporte grâu și în Algeria, care este cel mai mare importator din Nordul Africii pentru grâul din Uniunea Europeană, dând frisoane Franței care era tradițional cel mai mare exportator de grâu pentru Algeria. Iar ceea ce complică foarte mult lucrurile pentru producătorii francezi, cel puțin în Algeria, este prețul mai mic decât cel al francezilor cu care rușii își exportă grâul.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-01/europe-has-most-to-lose-from-russia-s-expanding-wheat-empire

Dacă Algeria este cel mai mare importator de grâu european, Egiptul este cel mai mare importator mondial de grâu, iar aici este prezentă numai România din toată Uniunea Europeană, 19% din totalul achiziționat de Cairo fiind grâu românesc. Anul trecut Egiptul a preferat la un moment dat să cumpere grâu din România și Ucraina, 120.000 tone la o singură licitație, în dauna grâului rusesc, ceea ce a fost o mare victorie pentru țară noastră și pentru Ucraina, împotriva Rusiei.
https://agrobiznes.md/egiptul-cumpara-o-cantitate-mare-de-grau-din-ucraina-si-romania-in-defavoarea-celui-rusesc.html

Producțiile masive de cereale din Ucraina și România, alături de cele din Polonia și Bulgaria, sunt un mijloc extraordinar de creare a unei zone de performanță economică foarte importantă geopolitic, care are va avea un cuvânt din ce în ce mai greu de spus în limitarea mișcărilor Rusiei, etern agresoare în estul Europei.

ACP

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian