Arestarea jurnalistului rus Ivan Golubov cu un motiv fabricat, după ce se făcuse remarcat pentru anchetele sale de corupție și exact când lucra la un alt material despre corupția din Moscova, unde este primar un apropiat al lui Putin, a ridicat împotriva autorităților ruse o mulțime de oameni din toate categoriile. Colegi jurnaliști, activiști din organizații nonguvernamentale, ori pur și simplu locuitori din Moscova, tineri, bătrâni, oameni de toate felurile, au pichetat cu sutele chiar sediul central al poliției unde era ținut în arest Ivan Golubov ori au demonstrat în față primăriei, de unde se daduse ordinul arestarii. Chiar dacă zeci dintre protestatari au fost reținuți ori amendați de poliția moscovită încă de la începutul demonstrațiilor, oamenii au continuat să apere zile la rând cauza jurnalistului arestat pe nedrept până când, în premieră pentru Rusia, au cedat autoritățile și s-a dat ordinul eliberării sale.
https://meduza.io/en/feature/2019/06/08/you-can-t-be-proud-of-a-country-where-this-happens
Totul a ajuns atât de departe încât însuși Putin a dat ordinul pentru eliberarea jurnalistului, în fața valului crescând de revoltă.
https://www.themoscowtimes.com/2019/06/12/putin-was-personally-involved-decision-free-detained-journalist-publisher-says-a65969
Iar revolta nu privea doar cazul Golubov. Rușii știu că în ultimii ani au fost arestați cu acuzația de posesie și trafic de droguri mai mulți jurnaliști ori membri ai organizațiilor care luptă pentru drepturi civile în Rusia, unii fiind încă în închisoare la momentul de față. În majoritatea acestor cazuri au fost acuzate de autoritățile că au plantat drogurile și au falsificat datele anchetelor pentru a obține condamnări grele pentru cei anchetați pe nedrept. Asta când jurnaliștii nu au fost direct executați.
https://meduza.io/en/feature/2019/06/08/how-journalists-and-activists-get-prison-time-for-drug-charges
Acum, în premieră, reacția oamenilor sătui de abuzurile statului condus de Putin a dus la eliberarea unui jurnalist. Dacă acesta va rămâne în viață în anii următori, eliberarea lui va fi o mare victorie câștigată împotriva regimului criminal condus de la Kremlin.
În acest timp, în China, mai precis în regiunea administrativă specială Hong Kong, se dă altă luptă – peste un milion de oameni demonstrează împotriva schimbării legii extrădării, care va permite autorităților de la Beijing să îi ridice mult mai ușor pe cei care au fugit de problemele din țară mamă ori pe cei de acolo care au deranjat prea tare. China a păstrat un statut special pentru Hong Kong după ce l-a primit înapoi de la Marea Britanie, pentru a nu tulbura condițiile din marele centru financiar internațional, de care Beijingul are atât de multă nevoie. Numai că, în timp, comuniștii și-au pierdut răbdarea și au încercat să schimbe lucrurile în regiunea administrativă specială, împotriva voinței celor care locuiesc acolo. Asta a produs acum o reacție foarte puternică în Hong Kong, un număr imens de oameni ieșind să lupte împotriva încercării autorităților de a schimba legea extrădării, chiar dacă au avut de înfruntat forțele de poliție, care au intervenit cu duritate maximă, ca în cazul unei revolte. Ca răspuns la reacția poliției protestul a devenit mult mai violent, ca rezultat fiind răniți peste 80 de protestatari, agenți de poliție și jurnaliști, și totul a intrat în atenția presei internationale. Problema e că Hong Kong este de departe cea mai mare sursă de investiții străine directe pentru China, unul dintre motive fiind gradul infim de corupție și lipsa intervenției din partea statului în economie. De exemplu, în primele zece luni ale anului 2018, Hong Kong a contribuit cu aproximativ 70 de procente din investițiile străine directe în țara mama.
https://www.scmp.com/comment/opinion/article/3013895/extradition-law-wont-be-worth-resultant-loss-market-confidence-hong
În condițiile în care China are problemele economice produse de războiul comercial cu America, e clar că nu își poate permite să tulbure exact regiunea care îi aduce cele mai bune venituri, așa încât era de așteptat ca propunerea de lege care a scos oamenii în stradă să fie retrasă, cel puțin pentru moment. Deocamdată, președintele Consiliului Legislativ din Hong Kong, Andrew Leung Kwan-yuen, a anunțat că a amânat dezbaterea pentru luarea unei hotărâri legate de legea extrădării.
https://www.scmp.com/news/hong-kong/politics/article/3014307/extradition-bill-debate-postponed-second-time-after-hong
Deși nu pare a fi mare lucru, asta e o mare victorie de moral pentru oamenii din țara care ține milioane de nevinovați în lagăre de muncă și un precedent fericit pentru cei care vor vrea să se mai ridice împotriva comunismului chinez.
Cele doua evenimente marchează împreună un moment important pentru oamenii din Rusia și China – ei știu acum ca pot câștiga lupte importante împotriva regimurilor totalitare din cele doua țări în care trăiesc.
ACP
5 Comments
crs
13 June 2019Nu fiti naivi.
O baie de sange ici, niste arestari colo, si se rezolva.
Bastanii comunisti tin la capul si la banii lor. Plus ca se tem de cei de deasupra, care nu pot fi decat unii „anumiti”. Se stiu ei…
Este istoriceste dovedit ca imperiile nu dispar decat ca urmare a agresiunii ori a unor alte imperii, ori a unor migratii – si chiar si atunci au loc doar reconfigurari, spiritul locului nu dispare, la fel amintirile „glorioase”. Bunaoara noi, roma^nii, ne mandrim cu macelul perpetuat in Dacia.
Se mai intampla, dupa binecunoscuta vorba „calea raului este pietruita cu intentii bune”, ca o schimbare sa dea nastere la ceva si mai rau.
Preot Alexandru Coman
13 June 2019@crs
Despre asta e vorba, ca nici Rusia nici China nu si-au permis sa foloseasca forta de data asta, in ciuda reflexelor criminale ale regimurilor totalitare din cele doua tari, stabilindu-se astfel un precedent fantastic pentru oamenii de acolo care vor sa traiasca liberi. Rezistenta a fost posibila.
crs
13 June 2019Fear not.
Regimurile acelea nu s-au poponarizat.
China implementeaza un sistem de recunoastere facial, poate merge poate nu, metodele mai vechi sunt cele mai recunoscute prin eficacitatea lor: arestari de zi/noapte, epuizare la munca, otravire, sa-i faca sa se vanda singuri. samd.
Imensitatea spatiului rus, iarasi, cam descurajeaza din start orice strategy gamer. O constructie de cateva sute de ani, atat geopolitica cat si mintala, nu poate fi distrusa decat cu foarte multi oameni, de obicei in valuri de stramutari.
Cert este ca pamantul se-nvarte si noi inca si mai repede pe suprafata lui. Iar aschiuta, de la atata zgomot de adidasi contrafacuti, n-are somn. Regimurile criminale pot sa nu traga un an – dar pot trage dupa aceea. Regimurile criminale pot dirija toata forta spre distrugerea Americii – inamicul nr. 1. Cu o America la pamant, cine mai opreste pe cine ? Va fi un val de teroare nemaiintalnit.
Si-atunci se va mai putea vorbi, oare, de adidasi contrafacuti ?
Lupul Albinelor
13 June 2019@#3
Niiiiiinooo! Niiiiinooo! Niiiiinoooo!
crs
13 June 2019Te-a intepat albina ?