FUNDATIA IOAN BARBUS

78 de ani de la primul val de deportări în Siberia și Kazahstan din Basarabia şi Nordul Bucovinei

Primul val de deportări care a adus români basarabeni şi bucovineni în Kazahstan, a avut loc la 12-13 iunie 1941.

Din nordul Bucovinei au fost deportate 13.000 de persoane. Acestea nu prea apar în statisticile cunoscute deoarece sunt incluse de multe ori în categoria celor deportate din vestul Ucrainei.

Potrivit datelor de arhivă, în noaptea de 12-13 iunie 1941, din Basarabia şi din nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5.479 au fost arestate şi 24.360 au fost deportate.

Persoanele deportate au fost transportate cu vagoanele în Siberia şi Kazahstan, operaţiune pentru care au fost repartizate 1.315 vagoane de vite în Basarabia şi 340 în Cernăuţi. Operaţiunea de ridicare a lor de acasă a durat câteva ore, de la 2 noaptea până dimineaţă.

Din totalul de 29.839 de persoane, doar din R.S.S.Moldovenească au fost ridicate 18.392 de persoane, din care 4.507 capi de familie arestaţi (4.342 din considerente politice şi 165 cu dosare penale) şi 13.885 persoane deportate.

Am găsit un raport din 1941 în care se menţionează că din R.S.S.Moldovenească, se aflau în spaţiul de deportare sovietic, în octombrie 1941, 22.648 de persoane, din care circa 9.954 în coloniile din R.S.S.Kazahă. Deportaţii au fost duşi până în Komi, până spre Cercul Polar, în regiunile Omsk, Novosibirsk, Kransnoiarsk. În Kazahstan, deportaţii români au fost repartizaţi în regiunea Aktiubinsk (6.195 de suflete), în Kzâl-Orda, mai spre sud (circa 1.100 de persoane) şi în Kazahstanul de sud, la graniţa cu Uzbekistan (2.735 de persoane).

În cei şase ani petrecuţi în Kazahstan am întâlnit mulţi basarabeni deportaţi, cu poveşti zguduitoare. Mulţi au ajuns aici în trei săptămâni, alţii în 12 zile, în vagoane ticsite de conaţionali de-ai noştri, stigmatizaţi că ar fi „duşmani ai poporului”, „chiaburi”. Este vorba, în special, de intelectualitatea românească, de toată funcţionărimea din vremea administraţiei româneşti din Basarabia de până în 1940 – tot ce a însemnat primar, preot, învăţător, intelectual în general.

Din Vasile Soare, Românii din Kazahstan – de la primele strămutări până astăzi. Valurile de deportări staliniste din Basarabia şi Bucovina în Şcoala Memoriei 2010, editor Traian Călin Uba, sursa: Fundaţia Academia Civică, 2011

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

4 Comments

 1. Dorin
  12 June 2019

  Mă gândesc – pentru cine toate astea nu sunt un fapt zguduitor ?? Ce-o fi în sufletul și quasi-cugetul acestora ??

  Pentru că cifrele și calitatea celor mutați forțat într-un regim de exterminare se constituie într-un GENOCID ETNIC și un GENOCID SOCIAL-CULTURAL ! Din câte știu, aceste crime nu se prescriu !! Aviz vest-europenilor și rușilor care și astăzi acționează ca și când nu ar fi vinovați !!

  Adică „ tot ce a însemnat primar, preot, învăţător, intelectual în general” a însemnat decapitarea comunităților organice ale românilor din Bucovina de Nord și Moldova de peste Prut ! În această situație, faptul că după atâția ani organismul social din aceste zone funcționează cum apare astăzi, și mai furnizează și sute de mii de emigranți economici, este un adevărat miracol !!

 2. Radu Bercea
  12 June 2019

  Cine plateste pentru GENOCIDUL facut de Uniunea Sovietica?Bunicul meu si o matusa din teritoriul ocupat au platit cu viata .

 3. crs
  12 June 2019

  Istoria merge inainte.

  Sa ne gandim la tragedia unei cuplu de agenderasi, care nu numai ca este nerecunoscuta oficial nu doar in biserica ci si-n strada, la teatru, la masaj sau oriunde vrea aceasta cuplu.
  Aceasta cuplu, sau mai bine zis acest cuplare, ca sa ramanem neutrasi (observati cum ma straduiesc sa vorbesc „asexuat”), traieste o adevarata deportare, in forma continuata: ce sa mai zic de lesbiene si gay, peste care se da cu tancul… proprii lor „copii”, sau uneori chiar propriile lor copii.

  Dupa Teroarea franceza, in care zeci de mii de oameni (printre care si bebelusi, nou nascuti, samd) au fost inecati (Nantes), spintecati, dati cu seu si arsi in grup (nuntile republicane – in Vendee), legati gramada si ucisi cu tunul (in Lyon) – propria populatie, deci – astazi mergi prin acele locuri si nu le mai recunosti. Bisericile au fost reconstruite, au ramas din teroare doar cocarda si istoria.
  Asisderea, din tavalugul mortii practicat de asirieni, babilonieni, hititi, egeipteni, romani, huni, slavi samd n-a ramas mai nimic.
  Trebuie doar sa ne educam odraslele in spiritul crestin, si va fi bine.

 4. b
  12 June 2019

  Si Dodon inca e sluga lor..halal timpuri dar se repeta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi