După mai bine de patru decenii, patriotul român și fruntașul național-țărănist Ilie Lazăr (1895-1976) a avut parte de onorurile statului român pe care le merita cu prisosință.
Ilie Lazăr despre Unirea Bucovinei cu România
Ilie Lazăr despre 23 august 1944
Ilie Lazar, the Romanian legendary hero of Maramures
Erou al primului război mondial și al Marii Uniri din 1918, fruntaș al PNȚ, democrat convins, oponent al regimurilor carlist și antonescian și al dictaturii comuniste, maramureșanul Ilie Lazăr s-a stins în 1976, la 81 de ani, fiind îngropat în cimitirul Cluj-Mănăștur sub atenta supraveghere a Securității. În 4 decembrie 2019, prin strădaniile nepotului său, Ionuț Gherasim, Ilie Lazăr a fost reînhumat cu onoruri militare în cimitirul Bellu Catolic din București, împreună cu alți patru membri apropiați ai familiei – cu toții luptători pentru libertate care au înfruntat represiunea comunistă.
I-am adus aici pentru că toți cei cinci au fost unioniști, i-am adus aici pentru că au iubit atât de mult această țară, pentru că au iubit atât de mult România Mare.
Ionuț Gherasim
Credincios greco-catolic, apropiat al Fericitului Alexandru Rusu, episcopul martir al Maramureșului, Ilie Lazăr a avut parte de slujbe de pomenire oficiate de Florentin Crihălmeanu și Mihai Frățilă, episcopii greco-catolici de Cluj și București.