FUNDATIA IOAN BARBUS

VIDEO – Ilie Lazar, erou al Marii Uniri, reînhumat la București

După mai bine de patru decenii, patriotul român și fruntașul național-țărănist Ilie Lazăr (1895-1976) a avut parte de onorurile statului român pe care le merita cu prisosință.

Ilie Lazăr despre Unirea Bucovinei cu România 
Ilie Lazăr despre 23 august 1944
Ilie Lazar, the Romanian legendary hero of Maramures 

Erou al primului război mondial și al Marii Uniri din 1918, fruntaș al PNȚ, democrat convins, oponent al regimurilor carlist și antonescian și al dictaturii comuniste, maramureșanul Ilie Lazăr s-a stins în 1976, la 81 de ani, fiind îngropat în cimitirul Cluj-Mănăștur sub atenta supraveghere a Securității. În 4 decembrie 2019, prin strădaniile nepotului său, Ionuț Gherasim, Ilie Lazăr a fost reînhumat cu onoruri militare în cimitirul Bellu Catolic din București, împreună cu alți patru membri apropiați ai familiei – cu toții luptători pentru libertate care au înfruntat represiunea comunistă.

I-am adus aici pentru că toți cei cinci au fost unioniști, i-am adus aici pentru că au iubit atât de mult această țară, pentru că au iubit atât de mult România Mare.

  • Ionuț Gherasim

Credincios greco-catolic, apropiat al Fericitului Alexandru Rusu, episcopul martir al Maramureșului, Ilie Lazăr a avut parte de slujbe de pomenire oficiate de Florentin Crihălmeanu și Mihai Frățilă, episcopii greco-catolici de Cluj și București.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian