FUNDATIA IOAN BARBUS

VIDEO – Ilie Lazar, erou al Marii Uniri, reînhumat la București

După mai bine de patru decenii, patriotul român și fruntașul național-țărănist Ilie Lazăr (1895-1976) a avut parte de onorurile statului român pe care le merita cu prisosință.

Ilie Lazăr despre Unirea Bucovinei cu România 
Ilie Lazăr despre 23 august 1944
Ilie Lazar, the Romanian legendary hero of Maramures 

Erou al primului război mondial și al Marii Uniri din 1918, fruntaș al PNȚ, democrat convins, oponent al regimurilor carlist și antonescian și al dictaturii comuniste, maramureșanul Ilie Lazăr s-a stins în 1976, la 81 de ani, fiind îngropat în cimitirul Cluj-Mănăștur sub atenta supraveghere a Securității. În 4 decembrie 2019, prin strădaniile nepotului său, Ionuț Gherasim, Ilie Lazăr a fost reînhumat cu onoruri militare în cimitirul Bellu Catolic din București, împreună cu alți patru membri apropiați ai familiei – cu toții luptători pentru libertate care au înfruntat represiunea comunistă.

I-am adus aici pentru că toți cei cinci au fost unioniști, i-am adus aici pentru că au iubit atât de mult această țară, pentru că au iubit atât de mult România Mare.

  • Ionuț Gherasim

Credincios greco-catolic, apropiat al Fericitului Alexandru Rusu, episcopul martir al Maramureșului, Ilie Lazăr a avut parte de slujbe de pomenire oficiate de Florentin Crihălmeanu și Mihai Frățilă, episcopii greco-catolici de Cluj și București.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi