FUNDATIA IOAN BARBUS

Vive la France!

Zona Euro este în criză. Lucrurile nu mai pot merge așa: țări iresponsabile, cum sînt Grecia sau Italia, trebuie aduse cu forța pe drumul drept. Trebuie să înțeleagă că, așa cum spunea D-na Merkel, „interesele sînt comune, însă responsabilitățile sînt naționale”. Regulile trebuie respectate. Dl Sarkozy știe că regulile nu vor fi respectate de bună …

Zona Euro este în criză. Lucrurile nu mai pot merge așa: țări iresponsabile, cum sînt Grecia sau Italia, trebuie aduse cu forța pe drumul drept. Trebuie să înțeleagă că, așa cum spunea D-na Merkel, „interesele sînt comune, însă responsabilitățile sînt naționale”. Regulile trebuie respectate. Dl Sarkozy știe că regulile nu vor fi respectate de bună voie, că este nevoie de mecanisme supra-naționale automate de sancționare a leneșilor și cheltuitorilor Europei în cazul în care datoriile publice ale acestora depășesc 60% din PIB sau dacă deficitul public crește peste 3%.
De unde știe Dl Sarkozy aceste lucruri? Franța este și a fost întotdeauna elevul rău al Europei, ceea ce numim brînză bună în burduf de cîine. Inteligentă, populară, dar cam cheltuitoare; ține și la prietenia cu silitoarea Germanie, dar nu-și uită nici prietenii mai vechi, chiar dacă relativ dubioși, cum ar fi Siria; entuziastă, își ia angajamente ferme și publice să țină calea dreaptă și le reînnoiește sincer de fiecare dată cînd este prinsă cu temele nefăcute.
Spre exemplu, de fiecare dată cînd s-a deschis procedura de infringement pentru deficit excesiv, Franța făcea ochii mari, își cerea sincer scuze, sugera posibile metode alternative de calcul, își lua angajamente ferme pentru viitor și propunea termene stricte de realizare. Procedura de infringement se închidea, Franța își aranja frumos creioanele pe bancă, adopta o mină serioasă și se adîncea în studiul registrelor contabile pentru următoarele 6 luni. Își acoperea rapid deficitul public prin satisfacerea unor nevoi relativ stringente ale Siriei sau ale altor prieteni aflați mereu în deficit în unele domenii strategice. După care începea din nou să se foiască, să chicotească și să discute cu colegii din spate, să trimită bilețele pe sub bancă și să mestece gumă. Nu te puteai supăra pe ea.
Acum însă lucrurile sînt serioase. Iar Franța va trebui, ca adjunctă a șefei clasei, să aleagă personal pedeapsa pentru micii anarhiști din sud.
Păcat doar că datoria ei publică tocmai a atins 82% din PIB, iar deficitul, 7.1%. Mă gindesc cu milă la milioanele de bugetari francezi care vor trebui să-și rupă timp din scurtul program de lucru pentru a ieși în stradă și la programul ulterior de scuze și angajamente pe care Dl Sarkozy va fi nevoit să le prezinte periodic în fața D-nei Merkel. Pour les enfants.

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Comentarii

 1. cristoiuSpune:

  Răspunde
  decembrie 8, 2011

  Nu stiu cati bugetari vor iesi in strada,dar sunt sigur ca vor fi multe masini incendiate ,direct proportionale cu minaretele construite in ultimul deceniu.

 2. bogdan calehariSpune:

  Răspunde
  decembrie 8, 2011

  Excelent!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian