FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Ziua Memoriei

La 27 ianuarie 1945 trupele sovietice au eliberat deţinuţii din Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau şi lumea începea să înţeleagă dimensiunea colosală a tragediei. Nu s-a putut stabili câţi oameni au murit la Auschwitz, cifrele variind între 1100000 şi 3000000, dintre care peste 90% evrei din toate ţările Europei, inclusiv din România. Holocaustul sau Shoah este numele uciderii sistematice pe criteriul rasei a unui întreg popor, o crimă oribilă despre a cărei dimensiune vorbeşte numărul de victime: 6000000.

afis11

Această Zi a Memoriei Holocaustului, sau The Internaţional Holocaust Remembrance Day cum a numit-o Rezoluţia 60/7 adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din 1 noiembrie 2005 se comemorează şi în România prin diverse manifestări social-culturale. Astfel, la Cluj, Iaşi, Bucureşti şi în alte localităţi au loc dezbateri, proiecţii video, expoziţii fotografice, reprezentări de piese de teatru, concerte şi recitări din operele unor autori evrei la care participă personalităţi prestigioase din România şi din străinătate.

Într-un comunicat al Centrului Cultural Francez din Iaşi, care organizează împreună cu Universitatea “A.I.Cuza” şi cu Teatrul Naţional Vasile Alecsandri “Săptămâna Memoriei” între 26 şi 30 ianuarie se arată următoarele:

”Evenimentul doreşte să evidenţieze importanţa memoriei ca principal factor în a împiedica repetarea unor greşeli cu consecinţe tragice la nivelul istoriei.”

holocamail

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *