FUNDATIA IOAN BARBUS

Anca Cernea: In ce Romanie vrem sa traim? Romania lui Ion Mihalache, sau Romania lui Visinescu?

La cateva minute dupa pronuntarea sentintei in procesul lui Alexandru Visinescu, acesta fiind condamnat la 20 de ani de inchisoare si plata de despaguburi urmasilor victimelor de la Ramnicu Sarat, Anca Cernea a dat o declaratie presei: Anca Cernea despre condamnarea lui Alexandru Visinescu la 20 d…Anca Cernea despre condamnarea lui Alexandru Visinescu la 20 de …

La cateva minute dupa pronuntarea sentintei in procesul lui Alexandru Visinescu, acesta fiind condamnat la 20 de ani de inchisoare si plata de despaguburi urmasilor victimelor de la Ramnicu Sarat, Anca Cernea a dat o declaratie presei:

Anca Cernea despre condamnarea lui Alexandru Visinescu la 20 d…Anca Cernea despre condamnarea lui Alexandru Visinescu la 20 de ani de inchisoare: “Nu pare să conștientizeze ce a făcut, nu a recunoscut nimic. Mama mea se roagă ca Vișinescu să nu moară nespovedit. E foarte important pentru societatea noastră ca acum toți ne situăm în care Românie considerăm noi. Avem o Românie a lui Ion Mihalache sau a lui Vișinescu?”sursa video: https://www1.gandul.info/stiri/in-iulie-2013-gandul-il-descoperea-pe-cel-mai-mare-criminal-roman-in-viata-visinescu-a-fost-condamnat-azi-la-20-de-ani-inchisoare-14634362

Posted by Fundatia Ioan Barbus on 24 Iulie 2015

“Pentru mine, mai important decat numarul de ani este faptul ca s-a constatat, in sfarsit, printr-o hotarare judecatoreasca, faptul ca astea sunt crime si ca indiferent cat a trecut de la savarsirea lor, lucrurile astea nu raman nepedepsite. Pentru mine nu e important ca o sa faca 5 ani, sau o sa faca 2, ca a fost condamnat la 20, sau puteau sa fie 15, sau 21, e important ca prin aceasta hotarare se consacra, intr-un fel, triumful moral al celor care au fost victimele lui la Ramnicu Sarat. In felul acesta, intr-un mod tardiv si redus ca dimensiuni, totusi se recunoaste faptul ca victoria morala e de partea victimelor lui Visinescu si Visinescu nu a castigat.

Visinescu nu pare sa constientizeze nici faptul ca a fost rau ce a facut, nu a colaborat absolut deloc la aflarea adevarului, n-a recunoscut nimic. Din pacate, nu stiu ce se poate face pentru el. Va asigur ca mama mea se roaga pentru Visinescu sa nu moara nespovedit. Asta putem sa facem. De fapt, lucrurile astea ar fi o sansa pentru el sa constientizeze macar acum ca ce a facut au fost crime.

Dar si daca nu constientizeaza, asta e tragedia lui spirituala, e foarte important pentru societatea romaneasca, pentru ca, intr-un fel, acum, dupa ce s-a facut aceasta pronuntare, toti ne situam – in care Romanie ne consideram? Suntem in Romania lui Ion Mihalache sau in Romania lui Visinescu si a sistemului care l-a produs pe Visinescu?

Ca parte civila am cerut despagubiri pe care avem de gand sa le folosim pentru cinstirea memoriei celor care au fost inchisi la Ramnicu Sarat.

Consideram ca e important si aspectul educativ al actului de justitie, sa punem in fata publicului romanesc si mai ales a tinerilor modele cu care sa se poata indentifica. Cine sunt eroii pentru ei? Nu e acelasi lucru daca erou e Ceausescu sau Ion Mihalache, sau Victor Radulescu Pogoneanu si ceilalti care au fost inchisi acolo.”

Impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si Administratia Nationala a Penitenciarelor, Alexandru Visinescu va oferi 300.000 de euro despagubiri – 50.000 de euro catre Nicoleta Eremia, 100.000 pentru Elena Iacob si 150.000 de euro pentru Anca Maria Cernea.

Foto: Getty Images
Anca Cernea holds a picture of her father, former political detainee Ioan Barbus, taken after he was just released from the prison of Ramnicu Sarat during the time Alexandru Visinescu was commander of the penitentiary, in Bucharest July 24, 2015. The former commander of one of the most notorious prisons under Romania’s ousted Communist regime was given a 20-year jail term on July 24, 2015. Alexandru Visinescu, 89, had been on trial since September on charges of crimes against humanity, in the first case of its kind since the fall of Nicolae Ceausescu’s regime in 1989.Visinescu is accused of operating an ‘extermination regime’ at the Ramnicu Sarat prison for political detainees in eastern Romania, which he ran from 1956 to 1963. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU

sursa video: gandul

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Comentarii

 1. Diana FeldmanSpune:

  Răspunde
  iulie 24, 2015

  Visinescu nu a castigat si nici nu constientizeaza ca nu a castigat, este un vierme comunist care nu are masuri, un neclasificat

 2. Unchiu SamSpune:

  Răspunde
  iulie 24, 2015

  Săracul nea Nicky Bărbuş, mă tot gândesc ce-ar fi spus despre sentinţa asta dacă ar fi apucat să trăiască.

  Şi mă gândesc de ce CDR şi Emil Constantinescu nu au făcut nici cel mai mic efort să facă dreptate în 1996-2000. De fapt să ducă la îndeplinire mandatul pe care l-am încredinţat noi prin vot. A fost unul dintre principalele motive pentru care anticomuniştii au votat CDR. Istoria însă a condamnat la uitare pigmeii care ne-au furat votul!

  Mă gândesc la cei ce nu mai sunt printre noi, dar pe care i-am cunoscut, şi poate s-ar fi bucurat să vadă şi ei sentinţa din procesul lui Vişinescu:

  Ioan Bărbuş, Ion Diaconescu, Şerban Ghica, Corneliu Coposu, Achim Maria, Ion Elefterescu, Cezar Stănescu, Lia Lazăr, Ion Puiu, Cicerone Ioniţoiu, Radu Livezeanu, Gheorghe Comănescu, Ioan Hui, Paul Dumitrescu, Petre Adamescu, pe toţi pe care nu i-am mai pomenit şi care au fost martiri şi luptători anticomunişti pentru libertatea neamului românesc.

  Dumnezeu să-i ierte!

 3. Iolanda CarausuSpune:

  Răspunde
  iulie 24, 2015

  Adevarul a triumfat. Sunt atat de bucuroasa ca s-a facut dreptate. Criminalii trebuie pedepsiti pentru ca raul sa nu se propage.
  Va inteleg bine deoarece tatal meu(ofiter in armata romana) avea doar 28 de ani cand a fost inchis la Aiud in 1949 si doar 29 de ani cand a fost trimis la Canal. Aceasta a fost rasplata pentru iubirea lui mare pentru Basarabia natala, pentru iubirea lui mare pentru Romania. Unchiul meu a fost luat de soldatii sovietici in timpul noptii de langa sotie si cei 3 copii mici de 7, 8 si 1 an si trimis in lagar in Siberia ,unde a murit din cauza conditiilor de neimaginat dupa 5 ani, cand avea doar 39 de ani. Vina lui era ca era invatator si elitele Basarabiei trebuiau distruse.
  V-ati straduit mult pentru ca adevarul si dreptatea sa triumfe si ati reusit. Felicitari!
  Astept sa va revad la By Alexa! Tot binele!

  Iolanda Carausu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian