FUNDATIA IOAN BARBUS

Apocalipsa climatică se amână un pic

Desi recunoaste ca Raportul ONU despre încalzirea globala din 2007 nu avea nicio dovada stiintifica pentru a sustine predicitia apocaliptica privind topirea ghetarilor din Himalaya, Rajendra Pachauri nu se gândeste la demisie.

Gelu Trandafir

A lot of climate sceptics are after my blood, but I’m in no mood to oblige them. It was a collective failure by a number of people. I need to consider what action to take, but that will take several weeks. It’s best to think with a cool head, rather than shoot from the hip.


Rajendra Pachauri, seful expertilor ONU

,,

Intr-un interviu acordat The Times, seful Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice spune ca va decide în câteva saptamâni ce are de facut în legatura cu cei responsabili de capitol. „Intotdeauna este mai bine sa gândesti <<la rece>>, decât sa pui mâna pe pistol„, zice, îngaduitor, Rajendra Pachauri.

Ca si demisia, gândirea „la rece” pare un lucru greu pentru un adept fervent al religiei încalzirii globale. Si apoi cum ar putea demisiona un „nemuritor”? Pentru Raportul din 2007, Grupul Interguvernamental condus Rajendra Pachauri a primit Premiul Nobel alaturi de Al Gore. Iar seful Grupului are obiective mari pentru omenire. „Lumea a trecut de mai multe ori prin schimbari radicale, sau tectonice, daca le putem numi asa. Am început ca vânatori sau culegatori, apoi am descoperit dezvoltarea agriculturii. Deci nu vad de ce ne-ar fi teama de schimbarile majore care ne vor asigura evolutia, dezvoltarea, care ne vor determina sa consumam într-o maniera compatibila cu protejarea mediului înconjurator”, declara Rajendra Pachauri cand a venit la Parlamentul European sa ne spuna ca trebuie sa o lasam mai moale cu carnea daca vrem sa salvam planeta. Un om cu asemenea ambitii pentru planeta nu se poate împiedica de o eroare dintr-un Raport, fie ea si grosolana.

Saptamana aceasta, Rajendra Pachauri a recunoscut ca predictia-soc privind „foarte probabila dispartie pâna în 2035 sau chiar mai repede” a ghetarilor din Himalaia a fost gresita si nu era argumentata de studii stiintifice. Se baza pe datele oferite de organizatia ecologista World Wide Fund for Nature. Aceasta, la rândul ei, preluase datele din New Scientist, care, cu 11 ani în urma, realizase un scurt interviu telefonic cu Syed Hasnain, cercetator indian putin cunoscut – World misled over Himalayan glacier meltdown.  Mai mult decât atât, Syed Hasnain sustine ca la vremea aceea New Scientist, pur si simplu, ar fi inventat anul-limita 2035. „Nu am prezis nicio data, doar nu sunt astrolog, am spus doar ca se topesc repede.”

,, I was keeping quiet as I was working here. My job is not to point out mistakes. And you know the might of the IPCC. What about all the other glaciologists around the world who did not speak out?


Syed Hasnain, cercetator

Syed Hasnain admite ca înca din 2008 si-a dat seama de eroare si de faptul ca Raportul ONU se baza pe acest interviu dubios. Nu l-a avertizat pe Rajendra Pachauri, desi lucreaza chiar la Institutul pentru Energie si Resurse din Delhi, condus de Rajendra Pachauri.

„Am pastrat tacerea din moment ce lucram aici, rolul meu nu e sa arat greselile”, declara caercetatorul stiintific pentru The Times. „Stiti si puterea Grupului Interguvernamental. Ce ziceti de toti ceilalti glaciologi din lume care nu au zis nimic?” Si, ca sa-si compenseze tacerea din 2008 încoace, Syed Hasnain a mai indicat alte câteva erori stânjenitoare din capitolul dedicat topirii ghetarior din Himalaya: intre acestea cea mai gogonata este cea legata de suprafata ghetarilor din Himalaia. Aceasta este de 33.000 km patrati, .deci ghetarii himalaieni nu au cum sa-si restrânga suprafata de la 500.000 la 100.000 kilometri patrati în urmatorii 25 de ani asa cum sustine Raportului Grupului ONU.

Cineva a atras totusi atentia asupra acestor previziuni hazardate. Georg Kaser, cercetator austriac si membru al Grupului Interguvernamental si-a dat seama ca „nu e vorba despre o mica greseala, ci despre ceva care depaseste cu mult orice proportie, e atât de gresit încat nici nu merita luat în discutie.” Georg Kaser spune ca, într-o prima faza, a atentionat grupul regional (Asia) se ocupa de acea sectiune a Raportului. „Pentru un motiv pe care nu-l cunosc, ei nu au reactionat”. Vazând lipsa de reactie a cercetatorilor din regiune, Georg Kaser s-a adresat mai sus, dar niciun glaciolog nu a manifestat vreun interes sa verifice prezicerea – Scientist warned glacier forecast was wrong.

Seful Grupului Interguvernamental, Rajendra Pachauri, admite ca e posibil sa mai fie descoperite si alte erori. Roger Pielker jr., profesor de studii ale mediului inconjurator, arata câteva dintre acestea. New York Times – Heat Over Panel’s View of Asian Ice indica urmatoarea posibila surse de îngrijorare pentru Rajendra Pachauri: previziunea apocaliptica privind posibila extinctie a pâna la 30% dintre specii, prezentata diferit in trei locuri din Raport. „I asked a half dozen I.P.C.C. scientists about this during a side session at the Copenhagen climate talks and, in particular, asked them to decipher for me the meaning of the nested qualifiers in that final statement. Among other things, how much would extinction risk rise? Basically, they acknowledged there was inconsistency and flawed writing”, scrie jurnalistul.

Si, pentru ca tabloul sa fie complet, The Times dezvaluie ca Rajendra Pachauri s-a folosit de aceste predictii alarmiste, dovedite mincinoase, pentru obtine fonduri de cercetare de la Uniunea Europeana pentru Institutul de Energie si Resurse pe care îl conduce. Ar fi vorba, potrivit publicatiei britanice, de „partea leului” dintr-un grant de 2.85 milioane Euro  de la Uniunea Europeana care s-a adaugat altui grant american de 430.000 Euro.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian