FUNDATIA IOAN BARBUS

Arestați-l pe Vladimir Tismăneanu!

Ar fi mai mai simplu și mai bine așa, nu s-ar pierde din timpul prețios pe care USL-ul îl are la dispoziție pentru a demola instituțiile și a elimina opozanții. Trebuie alertat Interpolul, FBI-ul, Scotland Yard-ul, FSB-ul și orice altă instituție cu atribuții legale care ar putea ajuta la prinderea lui Vladimir Tismăneanu, acest individ periculos pentru demascarea căruia a fost nevoie de acțiunea concertată a tuturor structurilor Secretariatului General al Guvernului României.

De ce ar fi nevoie de bun simț și de respectarea legii când însăși legea este la cheremul unei majorități parlamentare a urii și infracționalității co-autoare a asaltului asupra statului de drept? E clar, e limpede ca lumina zilei că raportul Corpului de Control al primului-ministru plagiator este fără de prihană, că șeful comisiei Gogu Antenistu’ e mai tare decât Consiliul Științific al IICMER și că el a produs un rechizitoriu de care s-ar fi îndrăgostit unul ca Tiberiu Nițu, un posibil dar improbabil șef al Procuraturii Generale propus de Mona Pivniceru dar căzut la examenul de specialitate pe care l-a dat în fața CSM. Planul Copylotului nu avea fisuri, îi trebuia un raport, îl are, îi trebuia o crimă sau o fărădelege, s-a găsit în telefon, îi trebuia un procuror, l-a produs Mona, îi trebuia liniște, o are pentru că intelectualii lui Felix, cei îndrăgostiți de plagiat, impostură și găunoșenie tac sau sunt complici la un act cu care rezonează politic și sufletește.

Pentru USL, Vladimir Tismăneanu este hiper-dușmanul de clasă pentru că a coordonat lucrarea care a condamnat comunismul al cărui urmaș este, el este periculos pentru vitalitatea cu care apără valorile democrației, el este toxic pentru că scrie și vorbește contra unei puteri care reia drumul pe care l-a refuzat din tinerețe, o putere incapabilă să se dezică de răul interior și de metodele unui trecut impardonabil.

Pentru USL, Vladimir Tismăneanu este întruchiparea forței unei personalități care nu se predă și nu acceptă subordonări și relații suspecte sau înjositoare. Având și lăudabilă calitate de a putea purta un dialog constructiv și amical cu numeroși intelectuali de stânga, puterea USL se teme că profesorul Tismăneanu ar putea să-i disloce pe aceștia din tabloul sublim al susținerii majoritare.

În sfârșit, USL-ului îi plac demonstrațiile de forță, tam-tam-uri pe stadioane, ocuparea orașelor, a piețelor, a satelor, a străzilor, intimidarea prin pseudo-procese televizive, demantelarea instituțiilor și a oamenilor în care nu are încredere sau doar pe care-i suspectează. Toate aceste motive la care se adaugă foarte umană invidie a unui pseudo-doctor față de realizările de excepție ale profesorului Vladimir Tismăneanu au condus la un exces politic și administrativ concretizat în raportul Comisiei de Control a primului-ministru – CC al PM.

În fața abuzului guvernamental de tip stalinist și a calomniei bolșevice tăcerea este complicitate și proiecție a unui viitor lugubru. Demnitatea începe acolo unde se refuză mizeria morală a unei puteri care se justifică prin foșgăială lingușitoare a tovarăsilor săi de drum înregimentați în falanga interesată a câtorva funcționari de stat. Ei au produs ce li s-a cerut. Luptând împotriva celor care mențin trează memoria apărării libertății, USL-ul luptă de fapt împotriva libertății în general, dar și a libertății individuale guvernate de lege.

Presupun că primul-ministru Victor Ponta i-a acordat o primă de Porc lui Gogu Antenistu’ pentru valoroasa sa contribuție la lupta USL-ului contra dușmanului de clasă. Mai presupun că slugărnicia funcționărească în fața mega-partidului USL va merge și mai departe, numitul CC al PM fiind doar un vârf de lance în urma căruia tropăie alți grăjdani, cu tot atâtea capete pătrate. Chiar dacă Gogu Antenistu’ nu are competențele profesionale ca să judece activitatea IICMER, el totuși o face pentru că este parte a acelei Românii puternice, uslașe, entitatea care se sborșește la Europa, la Merkel, la SUA și la ambasadorul ei. Orice Gogu își poate face mendrele în România lui Ponta și Antonescu în așteptarea primelor de Porc și a medaliilor aferente conferite în timpul intonării imnului național până la jumătatea strofei a doua, că atâta îi duce capul.

Până la urmă, de ce să mai luptăm cu implacabilul dorit de curentul ideologic totalitar la care USL-ul este afiliat? Arestați-l odată pe Vladimir Tismăneanu și băgați-l în celula din care va fi eliberat în februarie Adrian Năstase, că așa a promis primul plagiator al României puternice. În orice caz, nu trebuie să uitați să scoateți din celulă laptopul fostului prim-ministru infractor, de care acesta se folosește ilegal sub privirile îngăduitoare ale ministrului Justiției care are în subordine Administrația Penitenciarelor.

După ce ne-am convins de utilitatea măsurii extreme împotriva profesorului Tismăneanu, trebuie să analizăm fugar această măsură drastică și din prisma viitorului relațiilor noastre internaționale pe care voința României puternice o face din ce în ce mai vizibilă. E clar că procesul profesorului Vladimir Tismăneanu va avea un ecou puternic și va bucura destulă lume cu capacitate de decizie din răsăritul moscovit. Și orice binecuvântare de acolo va fi pe urma unui lacăt mai greu pus la o ușă care să ne lipsească de memoria și exercițiul libertății. Așa cum orice plescăit de satisfacție al Varanului înseamnă că ne-am înfundat și mai adânc în plasa pescuitorilor în ape tulburi.

Dar nu va fi așa.

Grăjdanii și Gogii vin, produc la cerere, dar sunt măturați și luați la întrebări mai devreme sau mai târziu. Ce nu s-a înțeles pe deplin din decizia Curții Supreme de Justiție în cazul lui Adrian Năstase este că slujbașul infractor este pedepsit mai aspru decât omul politic care a stat în fruntea bucatelor și a dat ordine. Funcționarul public nu este o unealtă oarecare, el este om și are capacitatea să discearnă. Și nimeni nu poate să spună că este inocent sau că nu a știut la ce ia parte atunci când acuză nefondat și calomniază politic conducerea unei instituții cum este IICMER. Subscriu la cele afirmate de profesorul Tismăneanu:

„În opinia mea, Guvernul face abuz în serviciu instrumentind politic chestiuni administrative și pune statul român într-o poziție jenantă în raport cu comunitatea științifică internațională, amestecând specialiști cu greutate din lumea academică occidentală în scandaluri cu miză meschină. Cred că publicarea în scop de campanie electorală a unui document intern al guvernului, înainte de a fi prezentat celor direct interesați, inclusiv subsemnatul, fără a aștepta decizia organelor abilitate ale statului de drept, spune totul despre mizeria morală la care s-a ajuns în România lui Ponta și Antonescu.

Gogu Antenistu’ a constatat că nu au fost raporturi de muncă și nici de serviciu între Vladimir Tismăneanu și IICMER deoarece nu există un contract de muncă între instituție și profesor și pe cale de consecință oamenii lui Ponta au sesizat organele de urmărire penală. Încearcă să vorbești unui asin sau bou despre o activitate pro bono și vei vedea că respectivele dobitoace se califică pentru angajarea cu contract de muncă la guvern în Corpul de control al Primului Ministru.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

9 comentarii

 1. Rodica Grindea
  6 decembrie 2012

  V-aș sugera respectuos să fiți mai prudent, d-le Daniel Francesco: mai știți, ceasul rău, dacă acest articol ajunge sub ochii tandemului de impostori -cabotini Ponta – Antonescu, eventual adus de cineva din aparatul funcționăresc, o adevărată canisă de gudurători în iluzia unui ciolan ca-n poezia aceea pt. copii, „plin cu carne și gustos”? Nu credeți că ar fi posibil să le dați idei? Căci într-adevăr, dl. profesor Tismăneanu reprezintă un pericol real, redutabil pentru cei doi și camarila lor! Personal, de câte ori văd acum sondajele cu procentajul acela înspăimântător pt. USL, îmi vine în minte în aceeși secundă melodia lui Fuego, „Doamne ocrotește-i pe români”! Să nu cumva să pună mâna pe putere, căci în timpul guvernării de până acum, au arătat ce le poate pielea, iar eforturile d-lui Vladimir Tismăneanu de a le arăta în mâinile cui sunt pe cale să-și pună soarta nu par să-i fi convins, cel puțin pe jumătate dintre ei!

 2. Bogdan Calehari
  6 decembrie 2012

  @1 Sa nu fim naivi! Astia nu sunt o adunatura de sarlatani care joaca intr-o piesa proasta pe scena unui teatru de cartier. Astia sunt reprezentantii SISTEMULUI si aceasta creatura monstruoasa, care stapaneste Romania de peste 60 de ani, nu reactioneaza la „ideile” noastre, ci dupa un plan bine stabilit. Si n-ar fi putut s-o faca, atat de bine si atat de mult timp, fara complicitatea ( nu stiu cat de involuntara) unei majoritati a poporului roman.

 3. Silvapro
  6 decembrie 2012

  N-am inteles pe what grounds este un pacat sau o faradelege sa lucrezi sau sa conduci o institutie in mod voluntar?
  Asta in loc de un multumesc.

  Adica pe ce se bazeaza ei pentru a incerca demersul cu urmarirea penala?

 4. Silvapro
  6 decembrie 2012

  erata: demersul

 5. Daniel Francesco
  6 decembrie 2012

  @Rodica Grindea,
  Departe de mine gandul de a dori sa le dau idei celor din Guvernul USL, articolul este un strigat de alarma intr-o alta forma. Faptul ca d-l H.R. Patapievici a fost scuipat pe strada de clone ale lui Gogu Antenistu’ si mi-a fost de ajuns, ba nu, e chiar foarte mult, s-a trecut peste orice limita a bunului simt si a civilitatii.
  Pentru conformitate cititi va rog articolul lui Nicolae Manolescu din Romania Literara:
  http://www.romlit.ro/cui_i-e_fric_de_pleu_i_de_patapievici

 6. Rodica Grindea
  6 decembrie 2012

  @Daniel Francesco: Sigur că m-am dat seama de acest strigăt de alarmă și chiar am sesizat ironia pe care o include! Sper că și dvs. ați sesizat-o pe cea din modestul meu comentariu! Dar m-am gândit că cei vizați, cu capetele lor pătrate, n-au umor nici cât o găină!
  Știam și ce a avut de suportat H.R. Patapievici, urmăresc de mult, din presa online, „filmul de groază”, de categoria a 5-a, desfășurat de USL! Sper din suflet că peste câteva zile, românii vor refuza să le mai „facă figurație” siniștrilor protagoniști ai acestui film!

 7. Rodica Grindea
  6 decembrie 2012

  @ Daniel Francesco: Desigur că am sesizat strigătul de alarmă din articolul dv., dar și ironia amară, de la primul la ultimul cuvânt. Dar n-aș jura că au sesizat-o uslașii! Sper că ați sesizat și dv. ironia din modestul meu comentariu. Dar „nu jur” că au înțeles-o destui! Cunosct din presa online tot ce li s-a făcut d-lor Patapievici și mai ales d-lui prof. Tismăneanu, de-a lungul „filmului de groază” desfășurat de USL în lunile din urmă. De aceea, sper din suflet că românii nu vor mai accepta să devină figuranții pe post de victime al acestor siniștri protagoniști!

 8. Anca Cernea
  6 decembrie 2012

  @6 Rodica Grindea
  Uslașii nu au umor, într-adevăr. Nici foarte mulți neuroni. Dar și uslașii au logica și morala lor. Nu e doar o chestie neeuclidiană. E pur și simplu inversată.
  În lumea lor, cine se ține de jafuri securisto-mafiote, dar nu oricum, ci la scară mare, macroeconomică și geopolitică, trebuie ferit de / scos din pușcărie și premiat.
  Cine muncește, pro bono, cu rezultate de o importanță cu adevărat istorică, înfruntând, pentru adevăr, tot uraganul de zoaie al sistemului ticăloșit, și onorând o instituție de stat cu prestigiul său academic, trebuie defăimat pe toate căile și anchetat penal.
  Așa cum noi ascultăm de cele Zece Porunci și de vocea conștiinței, așa și uslașii au vocea lor, mai ceva ca un imperativ categoric kantian.
  E Vocea Rusiei, desigur. Vocea Rusiei care tot răgușește de luni de zile, poruncindu-le să distrugă imaginea lui Tismăneanu, Patapievici și Macovei.

 9. Rodica Grindea
  6 decembrie 2012

  @8 Vocea Rusiei poate să răgușeasacă până când își va pierde glasul de tot! Inaginea celor doi intelectuali cunoscuți și apreciați pe plan mondial n-o vor distruge! În ultimă instanță, scrierile lui Vladimir Tismăneanu din ultima vreme (cu precădere din prestigioasa revistă „Contributors”) încearcă să-i prevină pe români că o alegere nepotrivită, poimâine, îi va reîntoarce la un regim totalitar ca pe vremea lui Ceaușescu, poate chiar și mai rău! Dar nu poți face binele cu de-a sila! De altfel, sondajele n-ar fi de natură să îngrijorereze, chiar procentajul alarmant al USL-ului. Doar duminică se vor ști rezultatele reale. Știți, în limba țării în care trăiesc eu, în atari situații se face, în ebraică, un joc de cuvinte, greu traductibil: seker (sondaj) = sheker (minciună). Și de astă-dată, cred că românii nu au voie să aștepte să… le dea Domnul mintea cea de pe urmă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian