FUNDATIA IOAN BARBUS

Atentie la gaz!

Saptamâna de doliu, în ciuda insistentelor încercari de a o tulbura, ne-a îndepartat gândurile de la problemele actuale. Dar printre acestea sunt si cateva in care luarea unei decizii urgenta si consecintele, fara exagerare, vor determina pozitia Poloniei pentru multi ani de acum inainte. O astfel de chestiune este viitorul zacamintelor poloneze de gaz de sist.

Respectatul [saptamanal] britanic „The Economist” a scris recent ca aceste resurse poloneze a caror utilizare a fost pusa la punct abia de curând, pot schimba complet echilibrul fortelor energetice din Europa. Acest lucru este evident, în lumina experientei Americii, care folosind sisturile, a devenit practic independenta de sursele externe de aprovizionare, iar acum pregateste sa intre pe pietele mondiale ca exportator de gaze naturale.

Acelasi „Economist” si multe alte publicatii de specialitate, care într-adevar, cu greu ar putea fi discreditate drept [atinse de] „spionita” interesate in incitarea opiniei publice poloneze, aduc informatia ca Polonia vinde în prezent unor concerne straine (oare nu exista firme poloneze?) dreptul la zacamintele sale la un pret de douazeci de ori mai mic decât cel la care se ridica licentele de exploatare, de exemplu, în SUA. La prima vedere, asta aminteste de „politica” dusa la timpul ei de catre unele guverne africane – ale carei cauze si efecte sunt cunoscute de toata lumea.

Poate ca prima vedere în aceasta situatie este înselatoare. Dar nimic nu cere acum mai multa atentie, mai multa grija din partea politicienilor, mass-mediei si sensibilitatii alegatorilor decât ceea ce decid si ce semneaza autoritatile poloneze în aceasta privinta. In jurul nostru se desfasoara un mare joc mondial, în care avem o sansa irepetabila de a ne câstiga independenta. Experientele de pâna acum, chiar si cele ca recent renegociatul contract cu Gazprom-ul, dau nastere unei îngrijorari serioase daca elitele noastre aflate actualmente la putere sunt în masura sa faca fata acestei provocari.

Rafal A. Ziemkiewicz, Rzeczpospolita

(Traducere Anca Cernea)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian