FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Autoamăgirea. Andrzej Wajda se mulţumeşte cu garanţia senzaţiei de sinceritate a lui Vladimir Putin.

Capacitatea de autoamagire a liderilor politici este uriasa.

Presedintele Bush, pe care, de altfel, il admiram si caruia ii suntem recunoscatori, s-a intalnit cu Putin in iunie 2001, l-a privit in ochi pe presedintele rus si a spus ca a reusit sa inteleaga ce-i in sufletul acestuia:

I looked the man in the eye. I found him to be very straightforward and trustworthy. We had a very good dialogue. I was able to get a sense of his soul; a man deeply committed to his country and the best interests of his country.

(De atunci, Politkovskaia si Litvinenko  trecut in lumea celor drepti, Georgia a avut parte de o invazie ruseasca.)

Am descoperit insa ca puterea de autoamagire a artistilor o poate intrece pe cea a oamenilor politici.

Andrzej Wajda, regizorul tulburatorului film Katyn, a fost fermecat de o cruce ortodoxa si de Putin care a asezat langa aceasta piatra de temelie a unei biserici, dupa cum puteti vedea in acest interviu acordat Grazynei Torbicka si difuzat la doua zile dupa tragedia de la Smolensk in care a murit Presedintele Kacynski si a fost decimata elita politica si militara a Poloniei.

Sa fim realisti. Practic, Putin nu a facut nimic. Wajda insa fabuleaza despre cum o sa se impace polonezii cu rusii si cum o sa spuna rusii totul despre Katyn, pe senzatia care i-a dat-o speech-ul lui Putin, cum ca ar tinde spre o continuare.

Ce mai conteaza ca nu s-a pronuntat cuvantul „scuze”? Ce ne trebuie vorba asta, din moment ce avem garantia senzatiei de sinceritate creata de gesturile lui Putin?

Deja in raspunsul urmator, Wajda e „profund convins” ca va fi explicata crima de la Katyn.

Iar noi n-am inteles ce morti isi comemoreaza kaghebistii la Katyn (dupa cum ar fi invatat de la fratii polonezi).

Oare in 2004, cand rusii au inchis discutiile despre Katyn, nu Putin era presedinte?

Andrzej Wajda
Poate ca le-am aratat ceva foarte important fratilor nostri rusi

Vreau sa cred in sinceritatea gesturilor premierului Putin si am dat expresie acestui lucru si in filmul meu – spune in interviul cu Grazyna Torbicka regizorul Andrzej Wajda.

Grazyna Torbicka: In 7 aprilie ati fost la Katyn. Este o zi de care sunteti legat si in care ati exprimat o mare speranta in reconcilierea ruso-poloneza.

Andrzej Wajda: Am ascultat discursurile ambilor premieri. Trebuie sa spun ca ceea ce a spus premierul Putin mi-a ramas profund intiparit in amintire. Adesea se spune ca nu s-a auzit cuvantul „scuze”. Dar de ce in problema Katyn-ului nu am putea folosi alt cuvant? Oare acest cuvant este insuficient? In orice caz am simtit ca acest discurs tinde spre o continuare. Spre aceea ca sa nu mai auzim ca crima de la Katyn a fost o crima obisnuita, care s-a prescris, pentru ca asta nu e adevarat. Este o crima de razboi care nu poate fi prescrisa si noi vrem ca tragedia sa fie lamurita pana la capat.

Pe langa asta, niciodata nu m-am asteptat la decizia ca filmul meu sa fie aratat la televiziunea rusa in contextul acestor comemorari. Aceasta a fost pentru mine o uriasa surpriza. Aceasta constituie un semnal clar ca discutiile in problema Katyn-ului intrerupte in 2004, vor fi continuate, iar asta este o necesitate pentru ambele parti.

Grazyna Torbicka: Credeti ca tragedia prin care am trecut sambata poate in vreun fel sa duca la reconcilierea in continuare a Poloniei cu Rusia?

Andrzej Wajda: Sunt profund convins ca tragedia Katyn-ului isi va gasi explicatia si lamurirea. Dar mi se pare ca in ultimele zile am fost martorii a ceva ce nu puteam sa prevedem, ceea ce deodata mi-a induiosat inima cand am fost in padurea Katyn la 7 aprilie. Chiar la iesirea din aceasta padure am vazut o uriasa cruce ortodoxa. Am mers mai intai cu totii la groapa ofiterilor polonezi, apoi premierul Putin s-a intors la acea cruce si a asezat langa ea piatra de temelie a unei biserici ortodoxe. Deci poate ca noi, cei care am luptat pantru ca aceasta crima sa nu fie uitata, le-am aratat fratilor nostri rusi ca nici ei nu trebuie sa-si uite mortii lor, ca aceasta este o obligatie care exista si fata de care nu este voie sa te sustragi.

(Traducere Anca Cernea)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto