FUNDATIA IOAN BARBUS

Basiliu, protopărintele familiei Rațiu. Și o nedreptate strigătoare la cer

Născut în 1783 la Turda, Basiliu Rațiu este considerat protopărintele familiei Rațiu, „Pater Patrum Familiae”.

Basiliu, strămoșul liderului PNȚ Ion Rațiu de la a cărui moarte au trecut astăzi 20 ani, a fost prim canonic al mitropoliei greco-catolice a Blajului, colaborator apropiat al primului Mitropolit Alexandru Șterca Șuluțiu, discipol al lui Petru Maior și protopop unit de Turda.

Basiliu Rațiu a fost trimis în judecată de unguri în 1868. Era acuzat de „înaltă trădare”, fiind unul dintre semnatarii „Pronunciamentului de la Blaj”, memoriu prin care liderii românilor ardeleni protestau contra incorporării Transilvaniei în Ungaria.

Când a fost trimis în judecată la 85 de ani, bătrânul canonic al Blajului a spus:

Basiliu Rațiu, canonicul, 1783-1870.

„În Pronunciament nu este decât adevărul. Eu bucuros mor în temniță pentru adevăr.”

În 1868, temându-se de revolte, Curtea Imperială de la Viena a dispus întreruperea procesului.

24 ani mai târziu, nepotul de frate al lui Basiliu Rațiu, Ioan Rațiu, întemeietor și președinte al Partidului Național Român din Transilvania, avea să fie închis în urma Memorandumului din 1892 adresat împăratului Franz Iosef, rămânând și el celebru prin fraza: 

Ioan Rațiu, memorandistul, 1928-1902.

„Ceea ce se discută aici este însăși existența poporului român. Existența unui popor însă nu se discută, ci se afirmă.”

În 1838, Basiliu Rațiu a ctitorit „Biserica Rățeștilor” din Turda veche (a fost și protopop de Turda), ridicată pe cheltuiala familiei Rațiu.

Nedreptatea

Ion Rațiu
Ion Rațiu nu a putut fi prohodit în biserica în care a fost botezat de către bunicul său – Nicolae Rațiu, protopop greco-catolic de Turda, biserică ridicată de strămoșul său – Basiliu Rațiu, prim canonic al Mitropoliei greco-catolice a Blajului. Slujba s-a ținut pe stradă, în fața bisericii.
În Biserica Rățeștilor a fost botezat Ion Rațiu de către bunicul său, protopopul greco-catolic Nicolae Rațiu, strănepot, la rândul său, al ctitorului Basiliu Rațiu.

În 1948, comuniștii l-au arestat pe părintele care slujea acolo, Coriolan Sabău, din familia Rațiu. Dorința ctitorului Basiliu Rațiu fusese ca la această biserică să slujească preoți uniți din nobila familie transilvană. Părintele Coriolan Sabău a pătimit 17 ani în închisorile comuniste, fiind trimis apoi cu domiciliu obligatoriu în satul Lupșa de pe Arieș, jud. Alba.

Comuniștii au confiscat Biserica Rățeștilor și au dat-o Bisericii Ortodoxe care nu a retrocedat-o nici până astăzi Bisericii Greco-Catolice.

În ianuarie 2000, când a fost să-l înmormânteze pe Ion Rațiu, preotul ortodox nu a permis ca în Biserica Rățeștilor să se facă slujbă pentru venerabilul om politic, botezat acolo, urmaș direct al ctitorilor bisericii. Slujba de înmormântare a liderului PNȚ s-a ținut în anul 2000 afară, în ger, în fața bisericii ctitorite de familia lui.

Amănunte despre acest rușinos moment al istoriei recente găsiți aici:
Prepozitul canonic Basiliu Ratiu – O viata dedicata bisericii si Neamului Romanesc

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi