FUNDATIA IOAN BARBUS

Bulibașa din Qostești își bagă cortul în multiculturalismul francez

În calitatea sa de candidat al Uniunii Mișcării Populare la primăria Parisului, în 2014, doamna Nathalie Kosciusko-Morizet s-a simțit obligată să-și exprime părerea în legătura cu soarta Parisului și a locuitorilor săi. Și a făcut-o cu o fermitate ce cucerește. De curând, ea a declarat unui post de televiziune: “Am impresia că romii îi hărțuiesc mult pe parizieni”.

Nu știu dacă impresia lui NKM se va transforma în certitudine, dar cu siguranță că, dacă ar putea vorbi, podul Alexandru al III-lea – căruia i-au fost furate pentru a fi vândute la kilogram două frumoase ornamente de bronz – ar avea câte ceva de spus. Și Muzeul Louvre, care a fost închis pentru o vreme din cauza hotărârii cu care tinerii romi le luau vizitatorilor “taxa de intrare”, i s-ar alătura fără îndoială.

Oricum, noroc că podurile și muzeele nu votează, altfel, demagogia abilă a proaspetei candidate ar fi fost sancționată la urne.

Mult mai locvace decât “Alexandru al III-lea”, domnul Manuel Valss – ministrul de interne francez – s-a grăbit să amendeze, din fericire numai verbal, declarația ușor xenofobă a adversarei sale din dreapta spectrului politic, calificând vorbele acesteia drept “stigmatizare”. Vorbea, și cu câtă dreptate, ca un adevărat socialist, mereu atent ca lipsa de deschidere, intoleranța, xenofobia, rasismul chiar, să nu pună în pericol prețiosul mixaj de culturi atât de scump republicii franceze. Și cine, dacă nu ministrul de interne, e mai îndreptățit să o facă? Mai ales că “fierăritul”, cum numește presa franceză ocupația de bază a celor aproape 20.000 de “meșteșugari” romi, înseamnă nu numai “recuperarea” de pe căile ferate și șantierele franceze a unor cantități de metal vechi (ornamentele din bronz ale podului parizian aveau peste 100 de ani vechime), ci și o modalitate tradițională, proprie culturii rome, de asigurare a traiului zilnic.

Doamna Nathalie Kosciusco-Morizet a tăcut spășită dupa ce a fost pusă la colț, așteptând ca praful uitării să se aștearnă peste belicoasa sa declarație. Și exact asta era pe cale să se întâmple, când: “Da, trebuie spus adevărul francezilor. Aceste populații au moduri de viață extrem de diferite de ale noastre și care sunt într-un evident conflict cu alte populațiilor locale”!

Nu, nu este Marine LePen și nu se vorbește despre cei peste 8 milioane de musulmani veniți de pe alt continent pentru a se stabili în Franța; și, oricum, dacă Marine ar fi vorbit să știți că nu musulmanii sunt o problemă, și asta pentru că “francezii de baștină” s-au integrat perfect.

Uluitor, dar spusele sunt chiar… ale domnului Manuel Valss! Știți, cel cu “stigmatizarea”! Și le sunt adresate unor cetățeni ai Uniunii Europene! Romilor! Care sunt europeni, spun mulți, de vreo opt sute de ani! Mai mult, consecventul Valss a subliniat că, cu excepția câtorva, romilor le este imposibil să se integreze în societatea franceză!

Impardonabilă lipsă de viziune, de orizont geo-politic, mai ales pentru un politician care visează și vizează postul de președinte al Franței – vorbesc de aceea Franță care a fost, atâta timp, “sora mai mare a României”. Și în România romii s-au integrat perfect!

Scandal uriaș la Paris! Coaliția de stânga ce guvernează Franța e în pericol să se destrame. Doamna de fier a ecologiștilor francezi, Cecile Duflot, îl atacă cu virulență pe Manuel Valss, colegul de bancă guvernamentală. Francois Hollande, președintele Franței, îi ține partea lui Valss. Primul ministru, Jean Marc-Ayrault, îi cere lui Valss să revină asupra declarației. Valss refuză. Doamna de fier, normal, este în continuare în tabara romă – unde în altă parte? – și îi cere președintelui Hollande să-și asume responsabilitatea și să vindece rănile cauzate romilor. Și bomboana pe colivă: Élysée-ul ne refuză spațiul Schengen! Războinicul Hollande neputând pedepsi Siria în “problema armelor chimice”, pedepsește România în cea a romilor. Neputând intra în Damasc, oprește Bucureștiul să intre în Schengen! Bine că romii sunt în Franța doar 20.000, și nu 8 milioane! Oricum, toată Europa rămâne cu senzația ca bulibașa din Qostești intenționează să ocupe Franța și nu că Emirul din Qatar încearcă s-o cumpere.

Și totuși, se întreabă câțiva curioși, ce l-a făcut pe Manuel Valss să-și schimbe poziția cu 180 de grade, teleportându-se prin declarații de la stânga la extrema dreaptă ? Le-aș răspunde eu: Edith Cresson!

Normal, veți întreba, “Ce legătura este între Edith Cresson și inamicii actuali ai statului francez – romii?” Doamna Edith Cresson, fostul premier socialist francez, este stăpâna unui castel și a unui frumos domeniu de 8 hectare, la Saint-Silvain-d’Anjou. Castelana socialistă, adepta liberei circulații a populațiilor, promotoarea multiculturalismului și a umanismului internaționalist, bineînteles de stânga, a primit în această toamnă, înaintea ultimei declarații a domnului Valss, vizita câtorva sute de turiști romi. Care, după ce au cules “roadele toamnei”, au defecat pe frumosul domeniu! Inspirată de mirosurile degajate de mirificul peisaj ce o înconjoară, Edith Cresson i-a scris prefectului. Acesta i-a răspuns că “acesta este un obicei cultural”! Dar dacă “tradițiile culturale” ale altor popoare sunt obligatorii pentru francezii de rând, asta nu înseamnă că sunt și pentru elita socialist-progresistă din care face parte, cum altfel?, doamna Cresson. Nedorind să fie solidară și să împartă mica sa Franța privată de 8 hectare cu dezmoșteniții soartei, madame Cresson a vorbit într-o plangere adresată “mai sus” despre: “dezordinile din grădina mea, furtul de fructe și de lemn”.

Și Manuel Valss, la rândul lui, s-a hotărât să le spună adevărul francezilor! O vorbă pe cât de veche pe atât de înțeleaptă, pe care o știu și țiganii nostri, sfătuiește: “să nu te p*și contra vântului”. Țiganii au aflat acum că nici în “privata” socialistă nu trebuie să te ca**. Chiar dacă se declară “multiculturală”!

Citiți și Zidul

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

5 comentarii

 1. Anca Cernea
  3 octombrie 2013

  multiculturalismele socialiste e și ele dă mai multe feluri…

  neamurile care vrea să nu să mai ia polițaii dă iei în Franța, n-are dăcât să trece la islam

 2. Bogdan Calehari
  3 octombrie 2013

  @1

  Antologic! ????

 3. Ionut Alin
  3 octombrie 2013

  Salut,

  Iti urmaresc atent post-urile de pe blog de ceva vreme. Imi place cum scrii. Asta m-a determinat s-mi deschid si eu un Blog. Vreau sa intru si eu in comnunitatea voastra si o sa-mi postez zilnic opiniile. Am inceput deja. Acesta este Blog-ul meu: http://opinieseparata.blogspot.com
  Te invit sa facem schimb de link-uri in Blogrol. Asta daca iti place desigur cum scriu.
  Eu sunt la inceput dar sper ca vom fi prieteni pe viitor.
  Daca esti interesat contacteaza-ma la adresa: rainbowmediabucharest@yahoo.com
  Daca esti pe Facebook acum sunt si eu! mi-ar face mare placere sa ma adaugi la prieteni. Adresa mea de Facebook este: https://www.facebook.com/ionut.alin.3914
  Eu am sa te urmaresc in continuare! Tine-o tot asa!

  Cu stima,
  Ionut Alin.

 4. Bogdan Calehari
  3 octombrie 2013

  Pentru a facilita integrarea tiganilor UE va lansa un program in valoare de 700000 euro. Umiti de generozitatea „nasului”, tiganii au hotarat sa se ajute singuri si in continuare.
  http://www.rtl.fr/actualites/info/international/article/roms-l-europe-lance-un-programme-d-aide-a-l-integration-7765125759

 5. Bogdan Calehari
  3 octombrie 2013

  @3 Ionut Alin

  Multam fain pentru vorbele bune; inca nu realizez de ce, dar mi-ai devenit brusc foarte simpatic, asa ca promit sa-ti vizitez si blogul. Cat despre chestia asta numita Feisbuc, m-as fi inregimentat si eu, dar am aflat „pe surse”, din fericire la timp, ca prezenta pe Feisbuc inlatura nu numai ultima urma de intimitate, dar incalca si cele mai elementare norme de conspirativitate, asa ca m-am hotarat sa inot contra curentului si n-am mai facut-o. Si bine am facut ca n-am facut …pasul, ca a explodat scandalul cu PRISM si Obama si toata lumea a aflat ca toata lumea este urmarita on-line. Ca, drept sa spun, nu mai imi vine sa scriu nici aici, da-i-ar Al de Sus presedintelui Barack Hussein inca doua mandate, asta asa, ca sa-l depaseasca cineva pe tov.iliescu, ca de supravietuit n-o sa-i supravietuiasca nimeni. ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian