FUNDATIA IOAN BARBUS

Cine avea responsabilitatea siguranţei zborului Preşedintelui Kaczynski

Liberalii din presa si politica poloneza si europeana tot încearca sa-l gaseasca vinovat cumva pe Presedintele Lech Kaczynski de tragedia de la Smolensk. Presa rusa nu are cum sa nu rateze sau chiar sa instige o astfel de directie (va fi abordata din nou problema ‘dubioasei înhumari’ a cuplului prezidential în Castelul Wawel, scrie Novîie Izvestia cu gândul la „vinovatia” lui Kaczynski). Doar a sosit ordinul de înfratire, ceasul reconcilierii.

Asadar, presedintele ar fi fost vinovat pentru ca a fortat atâtia oameni sa mearga cu el într-o actiune electorala ce s-a dovedit sinucigasa. Actiunea sinucigasa este cea mai pura teorie conspirationista. Cel putin pâna acum, nu se bazeaza pe vreo dovada concreta, ci doar pe minciuna celor patru tentative de aterizare si pe credinta oarba izvorâta dintr-o manipulare grosolana (demontata aici si aici), aceea ca Lech Kaczynski îsi teroriza pilotii.

Acuzatia privind actiunea electorala în care Lech Kaczynski ar fi implicat aproape fortat victimele este si mai irationala. Fie si numai ca în avion era si a pierit chiar unul dintre contracandidatii la prezidentiale, vicemaresalul Seimului Jerzy Szmajdzinski, candidatul stângii post-comuniste.

In avion au fost si au pierit parlamentari de prima marime ai Platformei Cetatenesti (al carei candidat e presedintele interimar Komorowski) – Grzegorz Dolniak, Sebastian Karpiniuk, Arkadiusz Rybicki, vicemaresalul Senatului – Krystyna Maria Bochenek, cu totii membri ai partidul premierului liberal Donald Tusk, preferatul lui Putin la ceremoniile organizate de Rusia la Katyn cu trei zile înainte.

In avion erau si au pierit doua parlamentare renumite, membre ale Aliantei Stângii Democratice, care nu împartaseau nicicum vederile conservatoare ale Presedintelui Kaczynski: fosta sefa a Cancelariei Presedintelui Kwasniewski,Jolanta Szymanek-Deresz, si Izabela Jaruga-Nowacka, fost vicepremier socialist, cunoscuta feminista, promotoare a dreptului la avort si avocata a miscarii homosexualethe plane crash that killed the homophobic Polish President Lech Kaczynski has also claimed the life of Izabela Jaruga-Nowacka, one of the most outspoken advocates for LGBT (lesbian, gay, bisexual and transgendered) rights in Poland, anunta pinknews.co.uk, autodefinit drept „Europe’s largest gay news service”.

Cum i-o fi fortat presedintele Kaczynski pe adversarii sai cei mai redutabili sa se urce în avion ramâne un mister pe care doar adeptii teoriei conspirationiste si ai superstitiilor irationale îl pot trece cu vederea.

In acel zbor au fost si au pierit si oameni care cu greu puteau fi fortati sa participe la o actiune electorala: Ryszard Kaczorowski, ultimul presedinte în exil al Poloniei, si Anna Walentynowicz, Maica Solidaritatii. O figura emblematica a Solidarita?ii, înlaturarea ei a fost scînteia care a declansat greva muncitorilor de la ?antierele Lenin din Gdansk, scria Victor Eskenazy pentru Europa Libera.

DAR. Daca am admite drept legitima aceasta viziune distorsionata – Presedintele Kaczynski – vinovat pentru invitatii, nu avem cum evita o întrebare cel putin la fel de legitima, profunda si grava, mai aproape de realitatea responsabilitatii: Cine trebuia sa asigure atunci siguranta zborului?

Orice aeroport din lumea aceasta, deci si din Rusia, este fie închis din pricina conditiilor meteo, fie deschis, atunci câne starea vremii permite aterizarea în siguranta. Alta varianta, intermediara, nu exista. Aeroportul nu era închis.

Apoi, Lech Kaczynski nu a decolat cu avionul din curtea Palatului Prezidential, nu a zburat cu un aeroplan confectionat în curte, nici cu o linie comerciala.

In Polonia (si în România, cred) aeronava prezidentiala tine de Ministerul Apararii. Astfel de zboruri sunt responsabilitatea guvernului, prin ministerul Apararii.

Sa ne amintim în acest sens de umilintele la care a fost supus Lech Kaczynski de catre guvernul liberal pe tema aeronavei prezidentiale.

In 2008, Presedintele Kaczynski a trebuit sa se duca la Summitul de la Bruxelles cu o cursa charter închiriata, dupa ce premierul Donald Tusk a refuzat sa-i puna la dispozitie aeronava prezidentiala.

Tot în 2008, ministrul Apararii l-a decorat pe pilotul militar care a refuzat sa aterizeze la Tbilisi si a pus avionul în care se aflau cinci sefi de state (Kaczynski, Yuscenco si cei trei baltici) pe pista unui aeroport din Azerbaijan. Pilotul a fost decorat de ministrul liberal pentru grija manifestata pentru siguranta pasagerilor. Acestia au fost nevoiti sa calatoreasca din Azerbaijan la Tbilisi cu un convoi de masini, în timpul conflictului ruso-georgian. Asta da preocupare pentru siguranta.

Asadar, daca am admite cât-decât drept legitima viziunea distorsionata ca Presedintele Kaczynski ar fi responsabil, vinovat pentru ca a îndraznit sa invite apropiati si vârfuri ale societatii poloneze la adevarata comemorare a tragediei nationale de la Katyn, cu atât mai mult trebuie sa ne uitam la ceea ce conteaza, la raspunderea directa: siguranta zborului care era responsabilitatea ministerului polonez al Apararii si a Rusiei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian