FUNDATIA IOAN BARBUS

Consiliul Științifico-Fantastic al IICCMER

Adrian Cioroianu, Zoe Petre, Stelian Tanase, Liviu Atonesei si Cristian Parvulescu fac parte din Consiliul Stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), potrivit unei decizii semnate de premierul Victor Ponta…(hotnews.ro)

Stelian Tanase, Zoe Petre, Cristian Pirvulescu, Liviu Antonesei -- Consiliul Stiintifico-Fantastic
Stelian Tanase, Zoe Petre, Cristian Pirvulescu, Liviu Antonesei — Consiliul Stiintifico-Fantastic

Cu aproape un an în urmă, în mijlocul loviturii de stat orchestrată de USL în aplauzele Rusiei și spre groaza Occidentului, un grup de intelectuali trimitea o scrisoare la Bruxelles. Zoe Petre semna împreună cu Liviu Antonesei, Stelian Tănase, Cristian Pîrvulescu și alți intelectuali care s-au făcut remarcați prin liniștea asurzitoare în fața abuzurilor grotești ale USL, o “Scrisoare către Uniunea Europeană, Bruxelles”, în care exprimau, citez, “un punct de vedere non-partizan”. “Mulți dintre noi nu sunt implicați în niciun fel în politică”, adaugă intelectualii, “singurul nostru scop este acela de a apăra principiile democratice și statul de drept”.

Grupul disidenților antibăsiști denunța “informațiile înșelătoare sau incomplete cu privire la adevârata natură a situației din România”, reluând astfel varianta oficială a USL-ului, al cărei principal instrument de propagare e încă Antena3, care spune că de vină pentru partizanatul băsist al Occidentului și înțelegerea greșită privind evenimentele din România erau “dezinformările” Monicăi Macovei și ale apropiaților lui Traian Băsescu. Eminențele cenușii au bătut obrazul Uniunii Europene, i-au atras atenția că e cam toantă, ca și cum SUA și toate statele europene nu ar avea ambasade în România, iar Uniunea Europeană nu ar urmări foarte îndeaproape evoluțiile dintr-o țară membră. Nu, “intelectualii” cred că Occidentul e victimă a manipulării lui Băsescu și a apropiaților lui, împotriva cărora, USL a și depus o plângere penală, pentru “Subminare a economiei naționale” și “Comunicare de informații false”.

În scrisoare, Zoe Petre, Stelian Tănase, Liviu Antonesei și Cristian Pîrvulescu denunță dictatura băsistă și “manifestările de intoleranță printre susţinătorii Președintelui” la doar câteva zile după ce USL se hotărâse să pedepsească pe “trădători” cu închisoarea. Despre plângerea penală a USL, Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European, a declarat în acele zile că, “Inventarea dusmanilor natiunii, asa cum facea Partidul Comunist, nu este altceva decat o forma de retorica radicala, in care vina este atribuita, nu celui care ia o decizie proasta, ci aceluia care atrage atentia asupra ei.” Acestea fiind spuse, cred că putem spune fără teama de a greși că pretenția semnatarilor de a “apăra principiile democratice și statul de drept” este cel puțin o farsă, cel mult o scrisoare de intenție adresată USL.

Liviu Antonesei, un expert de renume mondial în studiul comparativ al comunismului, comparație din care îi dă că am avut noroc cu Ceaușescu în ’89, pentru că dacă în locul lui era Băsescu, “am fi vazut un decembrie cu adevarat insingerat“, a tăcut mâlc în fața tuturor abuzurilor USL. 1000 de morți la Revoluție, o nimica doată! Noroc cu Ceaușescu, Jos Băsescu!

A tăcut mâlc și “societatea civilă” în persoană, Cristian Pîrvulescu, nu doar în fața tuturor abuzurilor USL, la care a participat activ – numele lui a apărut în stenogramele bucătăriei de campanie a PNL din vara 2012 – dar și pe platoul Antenei 3, atunci când Lucia Hossu Longin l-a pus pe Adrian Năstase alături de Iuliu Maniu anunțând că vrea să realizeze un Memorial al Durerii dedicat “Lotului Năstase”. (Detalii: Modificarea Constituției și Baletul “societății civile”. Azi, din nou, balerinul Cristian Pîrvulescu).

Ieri, Victor Ponta a răsplătit “non-partizanatul” Zoei Petre, al lui Tănase, Antonesei și Pîrvulescu numindu-i pe toți în Consiliul Științifico-Fantastic al IICCMER.

Dacă ar fi consecvenți cu ei înșiși, Zoe Petre, Stelian Tănase, Liviu Antonesei și Cristian Pîrvulescu și-ar da demisia de onoare din “Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc” (IICCMER) și ar înființa de urgență “Institutul de Investigare a Crimelor Băsismului și Sanctificare a Deținutului Politic Adrian Năstase” (IICBSDPAN).

“Anticomunism, alături de Iliescu și de Voiculescu. Investigarea mineriadelor, făcută de oamenii numiți de Ponta, al cărui tătic e Iliescu – celălalt tătic, sau mămică, cum vreți, fiind Năstase, cel căruia îi repugnă „linsul dosarelor”; de Ponta, care se închină la Che și admiră regimul comunist chinezesc. Kafka însuși ar rămâne surprins.”(Anca Cernea)

https://www.iiccr.ro/ro/presa/comunicate/comunicate_de_presa_2013/prim_ministrul_victor_ponta_a_numit_consiliul_stintiific_al_iiccmer/

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 comentarii

 1. Bogdan Calehari
  29 mai 2013

  Admir detasarea non-partizana cu care primul ministru a facut aceste numiri. Ar fi fost, totusi, un castig pentru investigarea stiintifica a crimelor comise de catre sistemul totalitar comunist, daca in fruntea acestui consiliul ar fi fost numit tovarasul iliescu. Cine altul, decat el, cunoaste mai bine cum sta treaba cu crimele astea, dar Ponta, echidistant, a rezistat tentatiei. Nimeni nu-l poate acuza de partizanat politic. Un gest frumos, care afecteaza totusi, prin absenta maestrului, rigurozitatea si profesionalismul muncii de cercetare. Pacat!

 2. Draga domnule Calehari, Cumul de functii nu poate avea decat doamna Zoe Petre. Tov. Iliescu se afla de-acum in fruntea Institutului Revolutiei Romane (cred ca din Consiliul acelui Institut face parte si prof. Adrian Cioroianu, acum membru in CS al IICCMER, deci poate este vorba de un alt caz de cumulard). A scris f. bine pe acest subiect Cristian Patrasconiu pe FB:

  “Zoe Petre e in Consiliul Stiintific al IICCMER, dar si membru in consiliul de conducere al ICR.
  cred ca, pina acum, nimeni nu a fost asa ceva.

  eu as dori sa nu se opreasca aici mama inodorului si incolorului, dar de asemenea bine plantatului Dan Petre.
  concret, as dori ca dna Zoe Petre sa fie si la CNA, si la CSM si la CCR si la TVR, si la BNR si la IMM si CCP si la PPS si asa mai departe.
  pentru ca poate, pentru ca merita!”

 3. Bogdan Calehari
  29 mai 2013

  Domnule profesor, suntem martorii unui adevarat salt istoric: de la montagnarzii Revolutiei Franceze, la cumularzii Revolutiei Bunului Simt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian