FUNDATIA IOAN BARBUS

Cum a ajuns Gabriel Liiceanu nazist. Apropiații PSD, fani ai Rusiei, cer ca acesta să fie pus sub urmărire

„În momentul de față, cuvântul „nazist” este folosit cu o ușurință aboslut formidabilă”, spunea în septembrie 2017 Gabriel Liiceanu, referindu-se la acuzațiile extremei stângi de „nazism” și „fascism”, folosite la adresa adversarilor ei.

„Site-ul pro-PSD stiripesurse.ro publică un text semnat de Alexandru Petria în care se solicita procurorilor și judecătorilor să aplice prevederile Codului Penal în cazul scriitorului Gabriel Liiceanu”, scrie aktual24. În articolul publicat de stiripesurse.ro, Alexandru Petria îl acuza pe Gabriel Liiceanu, în numele PSD, de „instigare publica”, „incitare la ură sau discriminare” și „acțiuni împotriva ordinii constituționale”.

„A fost încălcată linia roșie dintre o opinie și plonjarea în zona infracționalului. Prin textul ‘No, hai!’, cu trimitere la Avram Iancu, Gabriel Liiceanu joacă pe un teritoriu extrem de periculos, iar urmările n-ar trebui să întarzie, dacă suntem un stat de drept”, scrie Petria pentru stiripesurse.ro.

 • Câteva detalii: Alexandru Petria este un autor pro-rus care scria, tot pe site-ul stiripesurse.ro, în 28 martie, un text elogios în care anunța lansarea de carte, la București, a ideologului rus Alexandr Dughin, sub numele inspirat –Contra imperialismului american„. 

Apelul halucinant în care Alexandru Petria cere punerea sub urmărire a lui Gabriel Liiceanu a fost pregătit de mai multe acuzații de „extremism”, „fascism”, „nazism” la adresa directorului editurii Humanitas, dintre care amintim:

„La capătul drumului pe care şi-a lăsat primii paşi conceptuali Liiceanu nu se află o gară legionară. E una nazistă”, scria pe adevarul.ro Mircea Toma, în data de 30 martie 2016. 

Mircea Toma e „activist civic” (scuzați ghilimelele) și președintele Active Watch, cunoscut ONG care are ca obiect de activitate „monitorizarea presei” și „drepturile omului” .

Acuzațiile au fost reluate apoi de autorul pro-PSD de pe site-ul de propagandă rusă Sputnik, Bogdan Duca, care a scris pe Facebook, pe 24 noiembrie 2017 că Gabriel Liiceanu se face vinovat de o „mentalitatea extremistă și fascistă”. 

Acuzația a fost făcută în contextul lansării de carte a lui Dan Voiculescu la târgul de carte Gaudeamus, lansare ce a determinat Humanitas să se retragă din Asociației Editorilor din România, în semn de protest.

Duca a supralicitat, scriind despre retragerea Humanitas și despre cei care se opun abuzurilor PSD față de independența Justiției, în general: „această demisie spune totul despre mentalitatea extremistă și fascistă a doamnei respective, împărtășită și de patronul dumneaei, Gabriel Liiceanu… E tot mai clar că o anumită parte a intelectualității române, tocmai aceea care vorbea de dialog social, liberalism și democrație, au alunecat, împreună cu admiratorii lor înspre un sectarism politic și intelectual neofascist, de o agresivitate ce forțează deja limitele acceptabilității sociale”.

Pe 19 decembrie 2017, Vasile Ernu, autor pro-rus pe site-ul criticatac.ro, relua voalat acuzațiile de nazism la adresa lui Gabriel Liiceanu, citând articolul „No, hai„, articolul-îndemn la protest împotriva abuzurilor PSD tot față de independența Justiției:

„No, hai!” & „No, Heil!”. Liiceanu sună mai bine în germană, totuşi…

Câteva detalii: Vasile Ernu apare pe lista lui Dughin de prieteni ai Rusiei din România și este un apropiat al mercenarilor ruși care luptă în estul Ucrainei pentru Vladimir Putin (despre asta, citiți Cum am dat de Vasile Ernu documentând bandele de mercenari ruși din Estul Ucrainei).

Tonul demonizărilor a fost dat în urmă cu trei ani de Victor Ponta, pe când acesta era prim-ministru și l-a numit pe Mircea Mihăieşfascist bătrân” cu inclinatii “neo-naziste”.

Citiți și: Gabriel Liiceanu: Tot ce nu place extremei stângi a ajuns să fie numit „nazist”

P.S.

27 decembrie 2017:

„Asta făceau comuniștii”

Gabriel Liiceanu a fost, cel putin in ultimul an, cel mai activ dintre intelectualii de anvergura din Romania care s-a manifestat constant impotriva abuzurilor pe care le face PSD impotriva Kustitiei.
Iar asta a provocat un val de atacuri suburbane.

Corului atacatorilor din ultima perioada i se adauga Radu Călin Cristeasi Alexandru Petria (1).

– Petria, admirator si propagandist al ideilor lui Alexandr Dughin pe stiripesurse.ro (2), il citeaza fara comentarii pe RCC, membru CNA si sustinator, in 2012, al loviturii de stat parlamentare USL, lovitura reluata cu toata puterea in ultimul an de PSD-ALDE.

– RCC il acuza pe Gabriel Liiceanu ca, neacceptand difuzarea cartii lui despre Basescu, pe care il numeste si azi „președinte autocrat”, in reteaua PRIVATA Humanitas, face cum „făceau comuniștii” si spune despre GL ca „Partidul [Comunist] și cenzura sunteți, sudați în cuget”; ca Liiceanu „detesta si molesteaza democratia”, „un gest de culturnic comunist”.

Este dreptul lui Gabriel Liiceanu sa aleaga cartile care sunt distribuite, sau nu, in reteaua lui de librarii, personala si privata. Contrar prostiilor si calomniilor insirate de RCC, nu e vorba de cenzura, ci de exercitarea dreptului la proprietate privata. Si de evitaria aliatilor penalilor, adica a lui RCC.

Corului de indinati i s-a adaugat azi si dublul puscarias Adrian Nastase(3), intr-un atac scatofil demn de un rafinat fost prim ministru, aflat si pe lista lui Dughin de prieteni ai Rusiei. (4)

Din cor mai fac parte, cel putin:
– Ionut Cristache, teleportatul Varanului la TVR;
– Mircea Toma, soțietatea țivilă;
– Vasile Ernu, lista lui Dughin;
– Bogdan Duca, Sputnik.

(1) https://www.facebook.com/alexandru.petria/posts/10210811077019294
(2) https://inliniedreapta.net/…/cum-a-ajuns-gabriel-liiceanu-n…/
(3) https://adriannastase.ro/…/liiceanu-ideologul-hartiei-igie…/
(4) https://inliniedreapta.net/lista-prietenilor-rusiei-din-rom…/ | https://nastase.wordpress.com/…/fondatorul-miscarii-eurasi…/

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 comentarii

 1. Aka
  22 decembrie 2017

  Printre acuzatorii lui Gabriel Liiceanu se afla si Bogdan Petry, caricaturist la Catavencii, publicatia lui Buscu, preten foarte apropiat de Sorin Ovidiu Vantu si de fostul USL. Catavencii este iarasi un ziar care scrie vehement impotriva justitiei.

 2. Dorin
  22 decembrie 2017

  Treptat, din păcate din timpul nostru afectiv și intelectual, se dezvăluie cum „Europa Liberă” a fost în ultimul deceniu înainte de *89 un cuib de bolșevici ( RCC & friends…), care își utilizează acum rublele de conserve kgb !

  Războiul propagandistic dus de kremlin cu ajutorul trădătorilor de neam din România este ajutat inclusiv de intrați oficial (CUM ???) pe teritoriul U.E. – gen v. ernu, s. baștovoi – și care suferă de incontinență scribologică, pe ruble multe-multe… Un stat serios, cu funcționari dedicați, i-ar expulza pe ăștia fără drept de apel, că democrația nu este pentru bolșevici, care au tupeul să ne învețe ei despre fasciști, ei care aderă nesmintit la fascia satanică a luptătorilor contra Creștinismului !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian