Dezonorată – Mukhtaran Mai

  6

  Dezonorata-All-Mukhtar-Mai Vă semnalez o carte tocmai descoperită. Pe alocuri, recenziile îmi dau senzația de ton ”înmuiat” față de tradiția islamică, sau omit să spună pe șleau care e buba, dar asta nu ne mai surprinde, nu? Important e mesajul cărții și povestea acestui suflet. Cel ce are cap și, cu precădere, inimă nu se mai poate lăsa ”înmuiat”, oricâtă corectitudine politică ar presăra nedemnii. Îmi aduc aminte de ”Etica indignării” a lui Patapievici: capacitatea de a te indigna este o virtute sanitară… indignarea este sentimentul fundamental al oricărei morale… ea ne separă emoțional de prezența răului… și reprezintă modul în care inima își manifestă discernământul față de ceea ce o degradează. Indignarea e, prin urmare, discernământul etic al inimii. Este important să înțelegem că indignarea este un simț (ca oricare altul). Prin indignare noi pipăim faptele morale ale lumii sau ale noastre și le cântărim dacă sunt bune sau rele. În absența indignării, lumea ar deveni amorfă din punct de vedere moral. Dar vă îndemn să ascultați printr-un simplu click pe titlul de mai sus al eseului.

  se întâmpla în 2002…
  2
  ———————————————————————————————————

  Se pare că în 2006 a apărut și un film după acest caz. Pun aici ce am găsit sub formă de trailer:

  alte înregistrări/relatări despre Mukhtaran Mai/Mukhtar Mai:

  Pakistan’s Dirty Linen
  – merită văzut, dar nu avea embedding: Embedding disabled by request… so click it!

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  6 COMENTARII

  1. Necazurile lui Mukhtaran Mai nu s-au terminat odata cu procesele in care au fost condamnati 6 violatori si din care 8 au fost eliberati inca din 2002. Ministrul Dotarii Armatei Sardar Abdul Qayyum i-a cerut in 2008 lui Mukhtaran Mai sa-si retraga plangerile impotriva acuzatilor.

   Mukhtaran Mai a fost ceruta in casatorie de politistul Nasir Abbas Gabol, pe care l-a refuzat la inceput deoarece avea deja o nevasta. Amenintata cu sinuciderea din partea lui Nasir Gabol, cu repudierea primei neveste, vazand ca pot fi consecinte si asupra sotiilor fratilor primei neveste (obiceiul tribal Watta satta de interschimb de neveste intre familii), Mukhtaran Mai a acceptat in martie sa se marite. Ea a devenit astfel cea de-a doua nevasta a politistului.

  2. Ceea ce s-a intampat acolo nu are nici o legatura cu Islamul.Nu tot ceea ce se intampla rau intr-o tara musulmana este neaparat legat de religie ,asa cum din pacate mass media vrea ca sa se inteleaga.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here