FUNDATIA IOAN BARBUS

Discursul lui Gabriel Liiceanu în Parlamentul European: „România are în fruntea ei doi penali”

Discursul ținut de Gabriel Liiceanu în Parlamentul European, azi, 22 martie 2017.

video: mai jos

„Nu as fi venit aici ca cetatean al unei tari de 10 ani membra a UE daca nu mi-as fi simtit valorile democratiei sever amenintata. Voi incerca sa rezum situatia in 5 puncte:

1. Ceea ce ca tara ne-a adus pe ultimul loc in multe clasamente europene este coruptia.

Incepand cu Guvenul Nastase prim-ministru condamnat pentru coruptie, coruptia a devenit profesionista in Romania, prin parazitarea statului prin firme detinute de politicieni si familiile lor.

Nimeni nu poate sa spuna cate miliarde de euro a fost jefuita Romania in acesti 27 de ani.

2. Printr-un fericit concurs de imprejurari, de peste 10 ani a aparut DNA, condusa in ultimii 4 ani de procurorul Kovesi, al carui nume a devenit faimos in UE. Aceasta institutie a deschis, in cazul a mii de politicieni, dosare penale. Un raport DNA din 2015 vorbea de banii dati mita – 431 milioane de euro. In 2016, peste 800 de demnitari – ministri parlamentari, magistrati si primari au primit sentinte finale pentru coruptie.

3. In 11 dec 2016 – coalitia PSD -ALDE a castigat detasat alegerile cu voturile a 18% din electorat. Nimeni nu a contestat si nu are de gand sa conteste acest rezultat. Presedintele PSD Liviu Dragnea – condamnat penal si cu un dosar penal – si-a asumat conducerea Camerei Deputatilor, iar presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu, cu un dosar penal, a ramas presedintele Senatului.

Romania are in fruntea celor 2 camere condamnati penal sau cu dosar penal.

20 dintre membrii paralmentului sunt urmariti penal, trimisi in judecata sau condamnati. Guvernarea PSD-ALDE a debutata printr-un atac penal la adresa justitiei.

OUG 13 urma sa ii scoata de sub rigorile legii in primul rand pe cei 2 sefi de partide din coalitie.

Un rol fundamental in trezirea sentimentului civic l-au avut cativa jurnalisti de la publicatiile online; nu ma pot abtine si nu va spun numele lor Dan Tapalaga si Cristian Pantazi.

4. Unde ne aflam, nu am nicio indoiala ca Liviu Dragnea precum si colegii lui de partid si coalitie pentru a scapa de puscarie si pentru a-si salva averile, nu s-ar da inapoi de la nimic.

De la presedintele Iliescu, arhitectul mineriadelor si pana la actualul sef al PSD, trecand prin Guvernul Nastase si Ponta – Ponta, expremierul autor al unei lucrari de doctorat plagiate – au facut din Romania, jefuind-o fara scupule, poate cel mai sarman popor din Europa.

Tinta numarul 1 a acestor oameni sunt Parchetul General si DNA

5. Bine si rau – pe de o parte avem in Romania partidele politice cu precaderea cele care isi spun fara acoperire socialiste si oamenii de afaceri generati de ele.

De cealalta parte, avem generatia celor de 20-40 de ani, necontaminata de nationalismul lui Ceausescu. De la ei poate incepe aceasta renastere. Sunt inteligenti dinamici si nu mai pot fi manipulati.
Protestele recente pot constitui bazele unui manual de democratie”

Discursul complet il puteti citi pe contributors.

text: revista22.ro
video: adevarul.ro

Discrusul lui Liviu Avram:

“Acum 2 luni, într-o noapte, Guvernul României a făcut un lucru de neînchipuit: prin OUG a dezincriminat total neglijenţă în serviciu şi conflictul de interese, şi a dezincriminat parţial abuzul în serviciu. Pe mine mă obligi să dau bani la buget, dar te arăţi generos cu cei care îi fură? Pe mine m-ai întrebat? Nu. Am avut alegeri, în campanie nu s-a vorbit niciodată despre aceste modificări substanţiale ale legii penale. Cei care au cerut votul au avut o agenda ascunsă. Aşa arată capcană perfectă: cea pe care victima nu are cum să o evite. Am intrat cu toţii. Capcană a fost pregătită cu ştiri false şi spaime false. Cum să mai rămâi calm, să mai stai acasă? Sute de mii de contribuabili disciplinaţi s-au transformat în protestatari. S-a cerut arbitrajul CCR. Din 5 sesizări, CCR a reuşit performanţă să nu ne spună nimic despre ce ne interesa: ce a făcut Guvernul a fost bine, rău sau altcumva? Rămaşi fără pavăză instituţională, ne-a mai rămas stradă. În urmă protestelor, Guvernul şi-a anulat legea. Românii din stradă au repus ordinea. Totul s-a mutat în Parlament. Acolo au început să apară proiecte de lege care au acelaşi scop: să ne slăbească legea care ne păzeşte banii şi o viaţă mai uşoară pentru cei care vor să îi fure. Venim noi Parlamentul şi facem acelaşi lucru, ce puteţi să faceţi? De aceea continuă protestele. Slăbirea legii este dorită şi de o parte din Opoziţie. Au fost şi ei la guvernare şi au sau urmează să aibă probleme cu legea. Probabil că Parlamentul îşi va impune voinţă. Nu poţi stă 4 ani în stradă cu spaima că aleşii îşi pot impune agenda. Cine oboseşte primul pierde partida, Stradă a început să obosească. Ce trăim noi acasă nu e glumă, ne simţim ostatici ai propriilor conducători. Ajutaţi-ne să îi aducem la un comportament decent faţă de banii noştri şi faţă de banii europeni.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian