FUNDATIA IOAN BARBUS

Dresura de oameni

“Prin zgomotul de fond al vorbăriei, omul poate fi dresat în aşafel încât să aibă anumite sentimente şi emoţii la simplul auz al unor cuvinte, independent de fapte şi de context” (Olavo de Carvalho – “Isus şi porumbelul lui Stalin” – articol apărut înportalul În Linie Dreapta la 6 iunie ac.).

Da, şi oamenii se pot dresa, nu numai animalele. Li se crează artificial nişte reflexe numite „reflexe necondiţionate”, studiate pentru prima dată de savantul rus Ivan Petrovici Pavlov. S-a constatat că becul folosit de Pavlov în experimentele sale poate fi înlocuit de dulciulri, mancarea preferată, obiecte strălucitoare, diverse sunete, chiar cuvinte.

Un astfel de cuvânt repetat ostentativ “indiferent de fapte şi de context”, cu scopul evident de a induce emoţii şi mai ales un sentiment de ură este cuvântul Băsescu. Ură care se răsfrânge nu numai asupra persoanei preşedintelui, ci şi asupra tuturor acelora care au o opine diferită de aceea a PSD-ului şi a acoliţilor, stigmatizându-i ca “băsişti”, asmilaţi, conform învăţăturii lui Stalin, ca “fascişti” ori “nazişti”.

Potrivit unor sondaje de opinie, în 2011, 67% dintre români cred că idea comunistă este bună, dar a fost prost aplicată; în 2013, aproximativ 50% spuneau că s-ar reîntoarce bucuroşi la comunism. Cei mai mulţi dintre ei se consideră şi creştini. Neavând nici cele mai elementare cunoştinţe despre ideologia comunistă, necunoscând totodată nici esenţa credintei creştine, nu pricep că între cele două nu poate exista compatibilitate. În realitate, aceşti oameni nu sunt nici creştini, nici comunişti. Sunt duplicitari chiar şi faţă de Dumnezeu. N-au pic de caracter. O “materie primă” uşor de manipulat, preparată încă din perioada când comuniştii aveau puterea absolută, pe care se strădiuesc să o restaureze folosindu-se de această masă. (citiţi şi articolul Criza Morală, al subsemnatului). Un sondaj mai recent arată că 66% dintre români l-ar alege ca preşedinte pe Ceauşescu. Nefiind însă posibil, categoric, vor algepe cineva care-i va convinge că va fi ca el. Cine altul decât V V Ponta ?

Pentru ca jurnaliştii, adversarii şi analiştii politici să nu-şi dea seama de ce numele preşedintelui este vehiculat zi de zi, cât de des posibil şi de atât de multă vreme, şi de ce va şi continua, dresorii fabrică mereu pretexte. Cea mai nouă găselniţă fiind propunerea lui Tăriceanu pentru o nouă suspendare a preşedintelui. O tactică excelentă. Căci, dacă vrei ca lumea să nu bănuiască adevăratul scop al acţiunii tale, fă-o în aşa fel încât să pară lipsită de noimă, o idee trăsnită. Iar cel care totuşi va pricepe, să nu fie luat în serios, să pară absurd şi să fie ridiculizat.

Tot pretexte pentru a pronunţa mereu cuvântul Băsescu au fost şi tevatura cu terenul cumpărat de doamna Ioana Băsescu și problema cu domnul Mircea Băsescu, sau “plimbarea” din 10 august pe lânga Palatul Cotroceni. Când nu pot descoperi pretexte la fel de bune ca acestea, spun Băsescu pur şi simplu, “independent de fapte și de context”. În discursurile ţinute de domnii Tăriceanu şi Ponta la Congresul de constituire al noului partid liberal, numele preşedintelui a fost pronunţat de atât de multe ori (vizibil fără sens) încât mi-a lăsat impresia că acesta a şi fost scopul Congresului.

Pronunţarea cuvântului Băsescu, mai ales în această perioadă, zilnic, de cât mai multe ori pezi, pe toate canalele este necesară pesediştilor și acoliţilor lor, ca aerul, ca apa. Dacă numai o singură lună dresorii, în special cei de la Antena 3, nu vor mai pomeni numele preşedintelui, mulţi vor pierde reflexele ce le-au fost induse.

Dar o să le ţină în continuare, căci mulţi văd şi aud, dar puţini (din cei la care te-ai aştepta şi ar trebui să poată) pricep şmecheria. Căci este o şmecherie. În stil maskirovka.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Corneliu Sâmpălean

Corneliu Sâmpălean

2 comentarii

 1. silviana
  17 septembrie 2014

  daca ar fi asa,n’ar mai avea nevoie sa mituiasca pe nimeni,dar o fac tocmai fiindca nu sint crezuti,manipularea reala,consta in forma de a aduce in fata ceva cu care media sa fie ocupata cu dezbateri pe subiecte false,axate pe persoane,partide,lupte politice duse in sticla, ras/interpretate,reluate in timp,prin ea,credibila sau nu,nici nu intereseaza,de fapt,spectacolul oferit pentru ascunderea altei agende, conteaza,scopul,trecerea in plan 2,3,4,cit mai in spate,a agendei/interesului public/e,a ceea ce fac politicienii in parlament si prelungirile lor din guvern,iar asta este definitoriu pentru mentalitatea,subumana,cea de tip insecta,cea in care,ideologia de partid,si ea preluata din aceeasi traditie ancestral’actuala,existenta sub denumirea de religii,are rolul reginei prin care gindesc;este o sclavie atemporala impusa oamenilor prin traditii,la un momentdat viabile,insa,pastrate intacte in mod irational,ilogic,devenite antiumane,au creat lumea cu mentalul insectei care se opune oricarei gindiri proprii,individuale,astfel mentalul,comportamentul de insecta/sclav al lumii lor,se transforma in comportament totalitar,dupa ce se inmultesc in aceasta structura,suficient de mult pentru a se impune in cele care au evoluat din aceasta stare,numite lumea libera,civilizata,de tip occidental,percepute ca societati inamice care le ameninta traditiile,modul de viata;din aceasta cauza se petrece neintelegerea conflictului intre culturi,religii,politici,civilizatii;intr’un fel este ca si cum cineva si’a batut joc de acesti oameni,mentinindu’i in sclavia unei vieti specifice speciilor de insecte;insa tot din aceasta cauza se spune despre democratii ca nu sint perfecte,partidele,sub influenta indivizilor cu acest tip mental,au tendinta de a se comporta cam in acelasi fel;traditia,religia,partidul,clanul fiind regina/capul prin care gindesc,se comporta,isi concep existenta,viata;chiar daca sint mai multe intr’o societate,acestea se opun intre ele,publicului numit societate,in acelasi timp,recunoscindu’se ca apartinind acestei lumii cu mental insectivor;diferentele in lume sint atit de mari,incit,numai cine si’a asumat existenta aceasta de la a la z a incompatibilitatilor,denumita haos ordonat,poate fi capabil sa le micsoreze,sa evite o coliziune intre ele.

 2. Corneliu
  17 septembrie 2014

  In aceeasi ordine de idei a dresarii oamenilor (de fapt alta expresie a spalarii creierelor) se poate aminti si criminala si sistematica dresare a opiniei publice mondiale pentru crearea unei pozitii de mainstream antiisraeliene/antisemite cat se poate de solide.
  Fara sa insist aici asupra cailor prin care s-a ajuns la asta (dezbatute pe larg si pertinent in cadrul ILD) si prin dresare masiva, fapt este ca in cadrul unei deloc neglijabile parti din opinia publica mondiala cuvintele cheie “Israel” si “sionism” au ajuns sa desemneze ideile de expansionism de nestavilit, genocid, crime de razboi si dominatie mondiala, mai ales daca sunt asociate si cu cuvatul magic “evrei” care functioneaza fantastic de bine in toate epocile.
  Nu are importanta desigur faptul ca aproape toti dresatii nu stiu de fapt nici unde se afla Israelul si nici care sunt dimensiunile sale, nici ce este sionismul si ca nu s-au intalnit vreodata cu vreun evreu. E suficient ce li s-a turnat in cap.
  Vorba comunistului Lenin, ca o idee devine o forta cand cuprinde masele. E de prisos sa adaug ca nu conteaza cat de stupida e ideea.
  Si-l mai parafrazez si pe Alexandru Lapusneanu: prosti dar multi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian