FUNDATIA IOAN BARBUS

Ecumenismul hibrid. Despre întâlnirea dintre Papa Francisc și patriarhul Moscovei, în Cuba

Discuție între Anca Cernea, medic greco-catolic, Alexa Ionescu și Iulian Popescu, masterand la Universitatea Pontificală Antonianum. Textul de mai jos e o parte din ce a vorbit Anca Cernea (tot mai jos, puteți urmări înregistrarea emisiunii). 

Eu înțeleg prin “ecumenismul hibrid” exact ce s-a întâmplat acum la Havana, pentru că în această întâlnire nu a fost vorba de teologie și de dialog între Biserici, a fost vorba de politica lui Putin. După cum știm, războiul hibrid are tot felul de aspecte, există și cel de dezinformare și soft-power, în cadrul căruia este încercarea Rusiei de a ocupa o poziție de superioritate morală, de la nivelul căreia să judece omenirea și să dea lecții de creștinism și de moralitate întregului univers. Există și marea aspirație, de veacuri, a rușilor, de a fi considerați egali, Biserica rusească e partener de discuție egal cu Papa și vorbește în numele tuturor ortodocșilor, și de fapt în numele tuturor răsăritenilor, pentru că își permite să faca aprecieri și asupra greco-catolicilor, care nu fac parte din ortodoxie. Dar sunt mulți ortodocși care nu ascultă de patriarhul Kiril și nu-i recunosc autoritatea. În acest context, consider că e foarte bun termenul, e “ecumenism hibrid”, de fapt nu vorba de ecumenism, e o chestiune de tactică în cadrul războiului hibrid pe care Rusia îl duce împotriva întregii civilizații.

anca cerneaÎn cursul Războiului Rece, URSS a folosit intens o mulțime de pârghii bisericești, inclusiv ecumenismul, Consiliul Mondial al Bisericilor și o mulțime de tratative și întâlniri la nivel mai înalt sau mai puțin înalt, și o mulțime de infiltrări la nivel religios, una foarte importantă fiind “teologia eliberării”, care a fost creată în laboratoarele KGB. Toate lucrurile astea împovărează foarte mult tot ce se întâmplă în ziua de astăzi pentru că Rusia de astăzi n-a avut o ruptură fața de Uniunea Sovietică. Vladimir Putin, care se dă drept un mare lider creștin în această lume, e cel care deplânge URSS și consideră că dispariția URSS este cea mai mare catastrofă din univers. Patriarhul Kiril e o slugă a regimului Putin, mai mult KGB-ist decât om al Bisericii, trebuie să o spunem, să nu ne pierdem în considerațiuni diplomatice, lipsite de conținut.

Kiril a “binecuvântat” toate agresiunile Rusiei, pentru că nu este Ucraina prima victimă, iar Kiril nu e de ieri, de azi, patriarh al Rusiei. Ca să îl situăm ca personaj, e cel care l-a decorat pe Ghenadi Ziuganov, binecunoscului șef al Partidului Comunist al Rusiei, cel care depune coloane la bustul lui Stalin, ca să îl situăm și pe Ziuganov. Putin este un individ care compară Sfintele Moaște cu hoitul lui Lenin, că nu pot să îi spun altfel. E foarte important să nu ne pierdem în citate din Scriptură când vorbim asemenea personaje. E clar că în spate sunt niște planuri politice care, din păcate, nu sunt prea compatibile cu Evanghelia.

De ce la Havana? Havana este capitala unui regim criminal, i se mai spune și “Insula închisoare”, Cuba, o țară în care au fost omorâți nenumărați creștini, doar pentru că erau creștini. Chiar Castro, că a rămas în viață și a fost vizitat de Papa Francisc cu toată ceremonia, cu afecțiune, cu căldură, fără niciun singur cuvințel de critică, în cursul vizitei anterioare, și bineînțeles, chiar au existat elogii. Așa spune declarația: “Întâlnirea noastră fraternă [între Kiril și Papa Francisc n.e.] a avut loc în Cuba, la răscrucea dintre nord și sud, dintre este și vest. De pe această insulă, simbol al speranțelor…”. Parcă zici că a scris Che Guvara. Cum adică “speranțe”? E un regim comunist, mai e Cuba și Coreea de Nord, dictaturi comuniste dintre cele mai sângeroase, unde astăzi, când vorbim noi, există deținuți politici care sunt torturați în închisori, poate și mor, poate azi au murit.  Asta nu e glumă proastă, e ceva de mare gravitate, în sens moral și creștinesc.

Eu mă gândeam la cele câteva scrisori, accesibile și în engleză, le putem citi cu toții, ale unor tineri care au fost executați în Cuba, la începuturile regimului. Ei fiind foarte credincioși, lasă aceste scrisori familiilor lor, cum să își crească copii, să nu îi plângă pentru ca ei mor pentru Hristos și nu trebuie să luăm lucrurile în tragic. Scrisorile sunt de o noblețe și de un tragism, pentru că în termeni omenești, lucrurile nu sunt de joacă. Nu poți să ignori toate aceste lucruri și să vorbești de Cuba, “insulă simbol al speranței”. E un cinism îngrozitor, cum poți să spui că e un “simbol al speranțelor”? Oamenii ăia mor de foame, lipsă de îngrijire medicală, lucruri elementare. Asta înseamnă că noi ne orientăm speranța invers, speranța întregului univers e comunismul?

Armando Valladares
Armando Valladares

Cred că suntem datori la o anumită solidaritate față de cubanezi. Am citit, cu multă admirație, cu mult respect, despre martirii lor. De exemplu, Armando Valladares (născut pe 30 mai 1937), un fost deținut politic din Cuba, care a suferit timp de 22 de ani în închisorile comuniste cubaneze. Acesta a scris o care, “Dincolo de orice speranță”, nu e încă tradusă în românește, sper că va fi. Această carte l-a impresionat atât de mult pe Ronald Reagan, încât, după ce a scăpat din Cuba, Armando Valladares a fost numit de Reagan ambasadorul Statelor Unite la Comisia pentru Drepturile Omului, unde a servit în scaun rulant, pentru că nu putea să meargă în urma bătăilor și torturilor. Avea picioarele rupte, era slab și extrem de bolnav. Omul trăiește încă și scrie apeluri absolut sfâșietoare către Papa. Scrie ca un om credincios, cu tot respectul pentru suveranul Pontif, din durerea lui și mărturia atrocităților pe care le-a văzut cu ochii lui. A fost la un pas de moarte de multe ori. El este o autoritate morală extrardinară. El confirmă, Cuba în acest moment e o țară opresivă. Regimul de represiune nu s-a îmblânzit. Acestea sunt niște elemente propagandistice, faptul că Obama, cel mai de stânga președinte american din istoria țării,  a făcut aceste gest, Papa Franscisc, cu înclinații de stânga, a făcut și el gestul lui, dar regimul nu s-a îmblânzit. Azi există în Cuba deținuți politici. Papa nu a avut timp să se întâlnească cu grupurile de opoziție. O întâlnire cu ele ar fi însemnat o garanție poate chiar de supraviețuire, pentru că pot muri oricând în urma bătăilor și torturilor. Papa nu a avut timp de ele,a avut timp, însă, de o lungă întâlnire cu Fidel Castro, cu care s-a ținut de mână și s-a privit afectuos în ochi.

Nu s-a schimbat nimic în Cuba și prin aceste contacte, regimul a fost întărit.

[…]

Greco-catolicii din Ucraina: “Papa ne-a trădat!”
Patriarhul Sviatoslav Shevchuk al greco-catolicilor din Ucraina
Patriarhul Sviatoslav Shevchuk al greco-catolicilor din Ucraina

Cum să vorbim de ecumenism, sau să facem apel la ambele părți, să se abțină de la agresivitate. E foarte clar, o țară care a invadat altă țară, e vorba de o agresiune, nu e un conflict intern între ucraineni. E vorba de trupe rusești, armata rusească, pe teritoriul unei țări suverane. Este important să aducem vorba de interviul dar de Patriarhul Sviatoslav, Patriarhul bisericii greco-catolice ucrainene. Acesta spune foarte pe șleau că vin la el credincioși din toate colțurile țării și îi spun, “Ce facem? Papa ne-a trădat.” Toți sunt foarte alarmați, au văzut cu ochii lor că semne spre astfel de împăcări, peste capul greco-catolicilor, au mai existat, dar acum, practic, a văzut toată lumea. Patriarhul Sviatoslav a spus că Papa și Kiril discută despre noi, fără noi. El este membru într-un consiliu pontifical pentru unirea creștinilor, condus de Cardinalul Koch, și el ca întâi stătător, cap al Bisericii greco-catolice ucrainene, e membru de drept. Dar nu l-a chemat nimeni. S-a interesat, dar nu l-a primit nimeni să participe la redactarea documentului, să fie consultat, nici nu s-a pus problema. Patriarhul a spus, de câteva ori, vedem că sunt apropieri între Vatican și Moscova, știm că nu are cum să iasă bine, și de data asta nu am fost consultați, s-a discutat despre noi, fără noi. Am început cu cubanezii, iar spre sfârșitul documentului semnat de Papă și Kiril, îi lovim pe ucraineni, lovește foarte puternic în ei. Nu doar în ucraineni și cubanezi, dar în privința lor sunt explicite mențiunile.

[…]

Cred că această întâlnire a fost un meci 1-0 pentru Kiril. Kiril a câștigat tot ce și-a propus, Papa i-a dat tot ce și-a dorit, și din păcate nu avem motive de bucurie. Dacă sunt lucruri frumoase spuse în declarația comună, sunt lucruri ipocrite sau jumătăți de adevăr cu omisiuni vinovate și nu putem decât să fim consternați de acest consens și frăție între acest KGB-ist și un papă care, el a spus, nu se supără dacă e numit marxist pentru că el cunoaște și câțiva marxiști cumsecade. Să ne închipuim cum ar suna dacă ar spune un rabin de la Ierusalim, domnule, eu nu mă supăr dacă mă numesc nazist, nazismul e greșit, dar știu eu niște naziști cumsecade. Există lucruri pe care nu putem să le trecem cu vederea: acel crucifix pe care l-a primit de la Evo Morales, elogiile aduse lui Maduro și Rafael Corea. Toți liderii marxiști din America Latină s-au bucurat de sprijinul Papei Franscisc, la fel Kiril. Mă tem că e o afinitate mai profundă între ei.

Citiți și:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

3 comentarii

 1. Costin Andrieş
  23 februarie 2016

  Un amanunt interesant despre “ortodoxia” rusa:

  Imediat in spatale preakaghebistului Kiril e Ilarion Alfeyev , cel mai influent ierarh al BORuse, dupa Kiril:

  Ilarion Alfeyev kiril papa francisc

  Alfeyev are intalniri (nu de taina) cu Alexandr Dughin, in care discuta teologie si lucruri sfinte:

  Despre ideile lui Alexandr Dughin, intr-un moment de lipsa de inpiratie, din 2002, Biserica Ortodoxa Rusa spunea ca sunt un amalgam de “anti-ortodoxie”, “satanism”, “islamism” si “neopaganism”:

  >>> Biserica Ortodoxă Rusă, în 2002, despre ideologia lui Alexandr Dughin: anti-ortodoxie, satanism, islamism, neopăgânism

 2. Anca Cernea
  23 februarie 2016

  În fiecare an mor 900.000 de ruşi. Ca urmare a depopularii, în ultimii 20 de ani au dispărut de pe suprafata ţarii 23.000 de localitati. In medie, o femeie din Rusia are 1.17 copii, în timp ce rata de fertilitate, pentru a permite înlocuirea generaţiilor este de 2,1. În fiecare zi se fac 10 de mii de avorturi, deşi 7 milioane de cupluri nu au copii. Durata medie de vârstă a bărbaţilor este de doar 58 de ani, ceea ce face ca rusul mediu, de sex masculin, sa nu apuce varsta pensiei. Anual mor din cauza supradozarii cu droguri 100.000 de persoane, 80.000 sunt ucişi, iar in accidente de maşină mor 30.000.

  Societatea rusă este afectata de patologii diverse, de exemplu 6 milioane de oameni sufera de boli mintale, tot atatia sunt infectati cu HIV, şi 5,000,000 rămân dependenţi de droguri. Genotipul rus este si el distrus sistematic de alcool – dupa diferite date statistice, un locuitor al acestei ţări consumă anual 14-18 litri de alcool pur.

  În închisorile din Federaţia Rusă se afla în prezent peste 1.000.000 de persoane. Numărul de orfani este de 750.000 şi este mai mare decât cel de după al doilea război mondial, când erau 687 000. Din cei 31 de milioane de copii sub 18 ani de ani, aproape 2 milioane sunt analfabeţi, iar 1.000.000 de dependenţi de droguri. Doar 30 la suta dintre ei sunt pe deplin sănătosi.

  În schimb, in Rusia, este în continuă creştere birocraţia. Administraţia de stat dă de lucru deja la 1,5 milioane de angajaţi. Conform datelor de la organizaţii internaţionale, suma şpăgilor date în fiecare an în această ţară este de 33,5 miliarde de dolari. In ranking-ul de transparenţă, anunţat în ultimii ani, Rusia este în mod constant de aproximativ pe locul 100 din 175 de ţări ale lumii. Pe o scală de 10 puncte, eficienţa administratiei a fost evaluata la 3,8 puncte, iar respectarea legii la 1,9 puncte.

  https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/rusia-in-cifre-colaps-si-degenerare/

  STATISTICI BOMBĂ: Doar 41% din ruși sunt ortodocși. “Rusia – a treia Romă” NU EXISTĂ
  Biserica Româna peste cea rusească

  http://www.timpul.md/articol/statistici-bomba-doar-41-din-rui-sunt-ortodoci–rusia—a-treia-roma-nu-exista-55295.html?action=print

  Rusia – ultima țară din rankingul de 53 de țări, clasate în funcție de pracica religioasă
  Cu un promițător 2% locuitori care merg la biserică o dată pe săptămână, Rusia se crede în poziția de a da învățătură de credință Occidentului putred.

  cf altor studii, ar fi 3-4%
  http://religionip.ru/news/obraz-pravoslavnogo-veruyushchego-v-sovremennoy-rossii-seminar-sociologa-borisa-dubina-v

  în graficul găsit de Alexa, Rusia iese penultima, cu vreo 5% la practica religioasă

  în alt studiu zice că în 1991, 1996 și 2002, doar 6% dintre ruși mergeau la biserică măcat o dată pe lună

  Alcohol Kills 500,000 Russians Annually
  http://www.themoscowtimes.com/news/article/alcohol-kills-500000-russians-annually/512213.html

  Russia is ‘world’s biggest consumer of heroin’
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/4970761/Russia-is-worlds-biggest-consumer-of-heroin.html

  STATISTICI REALE (XXI) Ce se întâmplă în Rusia?: 60% din populaţie NU ESTE APTĂ de muncă. Mortalitatea printre bărbaţi este similară celei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial
  http://www.timpul.md/articol/statistici-reale-%28xxi%29-ce-se-intampla-in-rusia-60-din-populatie-nu-este-apta-de-munca–mortalitatea-printre-barbati-este-similara-celei-din-timpul-celui-de-al-doilea-razboi-mondial-35075.html

  harta avorturilor în Europa 2012
  http://www.johnstonsarchive.net/policy/abortion/mapeuropeabrate.html

 3. Cristian
  23 februarie 2016

  Felicitari!
  Din pacate,cu un ” Papa Facebook” cu inclinatii socialist-populiste si toleranta suspecta pentru propaganda homosexuala ,dictaturi de tip nou si libertatea migrantilor musulmani de a distruge esenta crestina a UE , incepem sa ne aducem aminte tot mai des, cu respect si cu regret, de Papa Paul II !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian