FUNDATIA IOAN BARBUS

Eichmann la Ierusalim. Raport asupra banalităţii răului

Lucrare apărută în 2007 la editura Humanitas în traducerea Marianei Neţ, “Eichmann la Ierusalim. Raport asupra banalităţii răului” a fost publicată prima dată în 1963, apoi – completată şi adăugită – apare în forma finală în 1964. Reporter al ziarului The New Yorker, Hannah Arendt se foloseşte de prilejul vestitului process al criminalului nazist Eichmann …

Lucrare apărută în 2007 la editura Humanitas în traducerea Marianei Neţ, “Eichmann la Ierusalim. Raport asupra banalităţii răului” a fost publicată prima dată în 1963, apoi – completată şi adăugită – apare în forma finală în 1964.

Reporter al ziarului The New Yorker, Hannah Arendt se foloseşte de prilejul vestitului process al criminalului nazist Eichmann pentru a diseca psihologia uciderii în masă.

Din sentinţa Tribunalului:

…şi aşa cum aţi sprijinit şi dus la îndeplinire o politică ce refuza să împartă pământul cu poporul evreu şi cu popoare de mai multe naţii – că şi cum dumneavoastră şi superiorii dumneavoastră ati fi avut vreun drept de a decide cine ar trebui şi cine nu ar trebui să locuiască lumea – , găsim că nimeni, cu alte cuvinte nici un membru al spiţei umane, nu poate fi îndreptăţit a dori să trăiască pe acelaşi pământ cu dumneavoastră. Acesta este motivul, singurul motiv, pentru care trebuie să fiţi spânzurat.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian