FUNDATIA IOAN BARBUS

GOP is back in business

Barack Obama a castigat lupta privind impunerea in Congres a unor reglementari asupra mediului de afaceri. Aceasta va afecta însa major conturile Partidului Democrat ce incearca sa-si pastreze majoritatea in ambele camere ale Congresului american.

Pentru prima data din 2004, majoritatea firmelor importante de pe Wall Street isi directioneaza majoritatea fondurilor catre Partidul Republican, dupa cum arata o analiza a Wall Street Journal. Dintr-un total de 1.4 miliarde de dolari, 52% din fonduri au mers catre conservatori. Procentul nu pare mare, insa demonstreaza ca mediul de afaceri se simte tot mai stingher sub o administratie care a nationalizat fara sa clipeasca (dupa modelul Hugo Chavez), doi din primii trei giganti auto din Statele Unite.

Comitetul pentru actiuni politice al J.P. Morgan a directionat anul trecut 60% din bani catre democrati. In primele trei luni ale anului 2.010, cei care s-au bucurat de acest procent au fost republicanii. Morgan Stanley a urmat acelasi curs. Daca anul trecut consortiul oferea 77.500 de dolari democratilor si doar 63.500 republicanilor, in 2.010, a directionat 80% din bani catre conservatori.

Un alt soc pentru liberalii americani a fost produs de Goldman Sachs, unul dintre sponsorii tradionali ai magarusului. Goldman Sachs s-a clasat pe locul al doilea in topul donatorilor la campania prezidentiala a actualului presedinte. Ei bine, in 2010, Goldman Sachs a directionat 52% din fondul de campanie catre republicani.

Toate aceste consortii financiare se tem de legislatia impusa de democrati in Congres, in ciuda unei opinii defavorabile a electoratului si, mai ales, a mediului de afaceri. Schimbarea de atitudine este cu atat mai socanta cu cat democratii au primit 57% din donatiile de pe Wall Street, in campania pentru prezidentiale din 2008.

Cauza principala a acestei schimbari este discursul presedintelui Obama, de blamare a mediului de afaceri si a Wall-Street-ului in special. Obama a castigat puncte electorale importante, in special in randul somerilor, a minoritatilor sau a celor cu venituri mai mici. Insa, odata depasita perioada discursurilor, pana si categoriile defavorizate incep sa inteleaga ca reforma presedintelui conduce la credite mai scumpe atat pentru companii cat si pentru indivizi.

Expertii au explicat ca noile reglementari nu ar fi dus oricum la evitarea crizei economice si ca oricum nu ar putea evita producerea uneia noi. Democratii au ignorat chiar problemele care au dus la criza actuala. Fannie Mae si Freddie Mac sunt tot acolo, mai puternice decat oricand. Democratii nu inteleg pur si simplu regulile cele mai simple ale economiei de piata. Un exemplu in acest sens este “regula Volcker” care limiteaza marimea unei banci. Domnul Obama considera probabil ca o banca devine mare in urma hazardului, a intamplarii, si nu a unei gestiuni competente. Democratii doresc reglementarea totala a mediului de afaceri, ce ar urma sa fie condus de o mana de birocrati ce nu au nicio expertiza financiara. Treptat, sistemul financiar american va deveni din ce in ce mai putin performant iar asta va afecta nu doar consumatorul de peste Ocean ci intreaga economie mondiala.

Democratii au castigat lupta in Congres, insa au pierdut mediul de afaceri si, treptat, sustinerea electoratului. Cat de mult, vom vedea in noiembrie, la urne. Dupa ce au pierdut “scaunul lui Ted Kennedy”, orice este posibil, inclusiv pierderea majoritatii in cel putin o camera a Congresului. Insa, pentru asta, republicanii trebuie sa-si schimbe discursul si sa propuna solutii, nu doar sa traga magarusul de urechi pentru fiecae gafa pe care o face. Pentru a castiga, republicanii trebuie sa arate ca au solutii clare, ceea ce, pana acum, nu au facut. In caz contrar, am putea asista la reconfirmarea la urne a uneia dintre cele mai slabe administratii din istoria Statelor Unite.

George Rîpă

George Rîpă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian