FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Grzegorz Górny (Fronda.pl): Cât valorează solidaritatea europeană?

Grzegorz Górny este jurnalist, publicist, fondator şi redactor-şef al revistei Fronda, publicaţie trimestrială, de orientare creştină, conservatoare.

Revista Fronda a fost încă de la început (1994) foarte apreciată pentru înalta sa ţinută intelectuală, considerată printre cele mai importante fenomene culturale poloneze, o publicaţie a avangardei tinerilor intelectuali catolici. Fronda a dezvoltat mai târziu și programe de televiziune, o editură şi un foarte vizitat portal internet.

Cât valorează solidaritatea europeană?

Grzegorz Górny

Evenimentele recente din Austria arată că solidaritatea dintre statele Uniunii Europene nu rezistă la încercare atunci cînd e vorba de bunele relaţii cu Rusia. În 14 iulie, pe aeroportul Schwechat din Austria, a fost arestat Mikhail Gołowatow, 62 de ani, cetăţean al Rusiei, căutat prin mandat de urmărire internaţională, lacererea Lituaniei. Totuşi el nu a fost deportat în Lituania, ci, sub presiunea Rusiei, a fost pus în libertate.

Cine este Gołowatow? Ei bine, în 13 ianuarie 1991 a comandat grupa ”Alpha”, care este o unitate de elită a trupelor KGB, care a efectuat asaltul asupra turnului de televiziune din Vilnius. Ca urmare a acestui atac 14 de civili lituanieni au fost ucişi şi aproximativ 600 au fost răniţi. Aceasta a fost una dintre ultimele încercări militare de a opri prăbuşirea imperiului sovietic.

După declararea independenţei, Lituania a decis judece crimele comunismului. În anul 1996 un tribunal din Vilnius condamnat în legătură cu evenimentele dinianuarie 1991, şase persoane (inclusiv doi secretari ai Comitetului Central al Partidului Comunist al Republicii Socialiste Sovietice Lituaniene – Mikoláš Burokiavicius şi Juzoas Jermalavicius), la pedepse de la 8 la 12 ani de închisoare. Pentru celelalte 23 de persoane, au fost emise mandate de arestare internaţionale. Printre cei căutaţi se afla şi Gołowatow, care între timp a facut carieră la Moscova. În anii 1997-2002 el a fost vicepreşedinte al consiliului consultativ al FSB, iar în 2004 a fost ales preşedinte al Federaţiei Ruse de Patinaj Viteză.

După arestarea de către poliţia austriacă, Gołowatow ar fi trebuit să fie predat părţii lituaniene. Ministrul Afacerilor Externe de la Viena, Michael Spindelegger a primit un telefon pe această temă personal de la şeful diplomaţiei de la Vilnius, Audronius Ažubalis. Dar la scurt timp după aceea, Gołowatow a fost eliberat din arest. Se ştie că în favoarea lui a intervenit Procuratura Generală rusească şi Ministerul de Externe de la Moscova. Decizia instanţei vieneze, prin care s-a dispuns eliberarea rusului urmărit, a stârnit indignarea autorităţilor lituaniene. În acelaşi timp, aceasta pus în faţa lituanienilor – sau, în sens mai larg, cetăţenilor celorlalte ţări din Europa Centrală şi de Est – trei întrebări importante.


În primul rând, ce valoare are solidaritatea europeană atunci când este vorba de bunele relaţii cu Rusia?
Se pare că procedurile internaţionale se aplică doar până în momentul în care sunt ameninţate interesele Moscovei. Oare Austria, a cărei economie depinde în proporţie de 60 % de importurile de gaze naturale din Rusia, are curajul de a pune în joc bunele sale relaţii cu Moscova, pentru vreo ţară oarecare din Europa de Est?

În al doilea rând, oare comunismul îşi va primi vreodată în Europa condamnarea cuvenită?
Ministrul Ažubalis a întrebat retoric ce s-ar fi întâmplat dacă în mâinile austriecilor ar fi căzut generalul Ratko Mladic, er fi fost el eliberat tot atât de repede? Cel mai probabil nu, deoarece comandantul sârb a comis crime din motivaţii naţionaliste, dar asupra colonelului sovietic apasă crime comuniste.

În plus, procesul lui Gołowatow ar putea să ridice întrebari cu privire la responsabilitatea superiorilor săi, şi mai ales comandantului suprem de atunci al armatelor URSS – Mihail Gorbaciov. Generalul Vladimir Uschopczik, care în 1991 a fost comandantul garnizoanei militare sovietice de la Vilnius, iar astazi este ministru adjunct al apărării în Belarus, a declarat că Gołowatow nu a făcut altceva decât să ducă la îndeplinire ordinele emise de Gorbaciov – acelaşi căruia cu câteva luni înainte de masacrul de la Vilnius i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace.

În al treilea rând, ce învăţătură trage din aceste evenimente Moscova?
Totul arată că aceasta nu poate decât să fie întărită în convingerea că toată această pălăvrăgeală europeană despre drepturile omului şi crimele împotriva umanităţii sunt doar vorbe goale care trebuie să tacă sub acţiunea dictatului energetic. Având în vedere că lumea s-a împăcat deja cu genocidul din Cecenia sau cu ocuparea Georgiei – în numele bunelor relaţii cu Moscova – va închide ochii şi la alte isprăvi ale ruşilor.

Traducere de Anca Cernea


În original  icon-caret-right Górny: Ile warta jest europejska solidarność? – Fronda.pl

Protest la ambasada Austriei din Vilnius faţă de eliberarea lui Gołowatow

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

4 Comments

  1. euNuke
    23 July 2011

    E musai sa iesim din inertia unui sentimentalism cu beneficii in casa comuna a nomenklaturii europoide ce a mostenit regimul sovietic. Solidaritatea si atasamentul fata de valorile natiunilor membre ale mult-iubitei UE este zero la nivelul structurilor centrale ale uniunii; si asta pentru ca UE NU este un stat federativ, nu este o uniune consensuala ctitorita de o Adunare Constituanta a unor state si nici o confederatie legitimata de votul popoarelor europene, ci un mecanism institutional menit sa implementeze toate planurile internationalei Socialiste si sa distruga lent natiunile vechii Europe.

    Numai sentimentalismul acela pueril care ne’a aruncat in valtoarea prefacerilor progresiste ne opreste sa vedem adevarul ce ne izbeste de’acum crunt, zi de zi: marile state socialiste din interbelic au ramas aceleasi mari Mari Puteri din totdeaunaa, iar solidaritatea europeana se defineste printr’un oligopol politic si economic si printr’o axa tipic fascista dar mai migalos disimulata si formata din cei 4-5 grei atomici ce’si extind permanent aria hegemonica in detrimentul tarilor mici; si e vorba de franta, germania, italia si rusia; regatul pierdut al insulelor sta si el la coada sa prinda un loc la marele spectacol. Solidaritate reala poate aparea doar intre popoarele amenintate cu disparitia de monstruoasa coalitie neofascista care foloseste parghiile socialiste ale UE pentru a ingenunchea pe rand statele Europei.

    Invazia islamica controlata, decapitarea Poloniei, rastignirea recenta a ‘lenesilor’ mediteraneni, izgonirea din ‘paradis’ a iobagilor esteuropeni, umilirea Lituaniei sint doar simptome ale unui proces de dezintegrare a natiunilor patronat de structurile UE. Nicio voce importanta a Apusului nu s’a ridicat in apararea drepturilor Lituaniei si nu’i de mirare, din moment ce putin&co practica amantlacul duios, la separeu, cu tovarasa merkel, cu coconul sarkozy si decrepitul berlusconi. Mantia protectoare a UE este in realitate o vesta de plumb ucigasa, care ne sufoca si intoxica cu mituri fondatoare ale unei ideologii defuncte, cu vise desarte de marire si putere unionista, cu pagini de glorie pacifista sau ecologista, cu milioane de norme si reforme ce garanteaza viitorul luminos al omenirii.

    Conform infamului Tratat al UE care a fost impus cu forta cetatenilor europeni inca putem alege sa iesim din casa ororilor progresiste, cu mari sacrificii dar cu sansa de a supravietui ca neam. Niciodata aceasta megastructura totalitarista -UE- nu se va transforma intr’un stat de drept, democratic si nu exista nicio sansa ca dreapta sa cucereasca puterea in Comisie din simplul motiv ca aceasta a fost conceputa ca un organism apolitic, desprins de politica nationala a membrilor; si stim foarte bine ce inseamna apolitic in limbajul contorsionat al stangii; trebuie sa incetam sa ne mai hranim cu himera europeista, iar din momentul trezirii sa rupem iute trama si sa initiem aliante, poate chiar structuri federative in afara ue, in virtutea unei solidaritati traditionale ale popoarelor ramase europene. Doar astfel o sa ne putem regasi sentimentele vechi de admiratie fata de tarile batranului apus aflat la restriste, si, cred ca o sa o sa avem nevoie de puterea launtrica conferita de o uniune a estului european pentru a re-asambla un pol al presei adevarate, o renascuta institutie a Europei Libere destinata sa intinda o mana de ajutor neamurilor napastuite si ravasite deopotriva de socialism si islam.

  2. Mih
    23 July 2011

    Articol si comentariu interesante. Din pacate si dezolante prin realitatea revelata…
    Multa, foarte multa, prea multa stanga…

  3. Liberalul
    23 July 2011

    E musai sa iesim din inertia unui sentimentalism cu beneficii in casa comuna a nomenklaturii europoide ce a mostenit regimul sovietic. Solidaritatea si atasamentul fata de valorile natiunilor membre ale mult-iubitei UE este zero la nivelul structurilor centrale ale uniunii; si asta pentru ca UE NU este un stat federativ, nu este o uniune consensuala ctitorita de o Adunare Constituanta a unor state si nici o confederatie legitimata de votul popoarelor europene, ci un mecanism institutional menit sa implementeze toate planurile internationalei Socialiste si sa distruga lent natiunile vechii Europe.

    Lozinci, lozinci, lozinci. Vamesii romani fac spume la gura ca nu-si ma pot incasa dreptul ???? Peste 90 % din populatia Romaniei asteapta cu nerabdarea acceptarea Romaniei in Schengen.

  4. euNuke
    23 July 2011

    ce legatura au vamesii cu subiectul? ca nu ma asteptam sa pricepeti fineturi precum distinctia de ordin institutional dintre spatiul schengen si arealul speciei de birocrati ai UE, dar macar oleaca de bunsimt in alinierea logica cu tema propusa si replicile ce se succed parca ar fi cadrat cu calibrul dumitale intelectual…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto