FUNDATIA IOAN BARBUS

Horia-Roman Patapievici și Traian Ungureanu despre „Omul recent” – BBC, 30 martie 2002

Am găsit recent, pe canalul de youtube al lui Robert Sabotici, înregistrarea unei discuții despre cartea atunci recent lansată, “Omul recent”, între Horia-Roman Patapievici și Traian Ungureanu. Emisiunea a fost difuzată pe data de 30 martie 2002 și cred că subiectul ei și al cărții este azi, 15 ani mai târziu, mai actual ca oricând.

  • Azi, 18 martie 2017, Horia-Roman Patapievici împlinește 60 de ani.
    La mulți ani și multă putere de muncă!

“Nimeni nu se bucură când înțelege că a dat greș, sau a pierdut ceva foarte prețios. Din acest motiv, “Omul recent” e o carte neplăcută. Aproape 500 de pagini dense ne spun, uneori cu disperare, cel mai adesea cu răbdare, ce am pierdut noi, oamenii moderni. Și asta exact în clipa când eram siguri că am câștigat luna de pe cer. Horia-Roman Patapievici, un filozof învățat să spună întotdeauna ce gândește, a scris omul recent fără să menajeze stima de sine a omului modern. Tehnologia e o binefacere, dar o binefacere care e pe punctul de-a înlocui gândirea. Democrația, ei bine, chiar democrația noastră sacră, e un sistem bun, dacă însă credem că democrația aduce fericirea, înșelăm. Și, oroare supremă, știința e doar o formă de cunoaștere între multe altele. Dacă vom continua să facem din ea o religie, vom înțelege puțin sau nu vom mai înțelege nimic. Avem de pildă tentația să-l compătimim pe Michelangelo pentru că a murit fără să vadă un CD-ROM. În același timp, însă, am uitat sau chiar nu mai înțelegem în ce constă geniul. Astfel gândită, cartea lui Horia-Roman Patapievici a devenit, firește, un best-seller și a provocat o polemică înverșunată în presa culturală. Autorul ei a deveni prizonierul admirației necondiționate sau, dimpotrivă, un erou detestabil, un reacționar cult și nociv. Vom citi acum cartea împreună cu autorul ei, chemat să explice și să se explice.” — Traian Ungureanu, BBC, 30 martie 2002. 

Ascultați toată emisiunea mai jos:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian