FUNDATIA IOAN BARBUS

Hurezeanu tunează istoria

Să mă ierte ţara ca sunt un rahat, scria cuprins de remuşcări un poet rus, căindu-se pentru că-şi folosise pana ca pe o limba menită a spăla posterioarele conducătorilor sovietici. Sinceritatea a strâns în braţele ei şi vinovăţia lui Evgheni Dolmatovski, cel care i-a trimis “rebelului de serviciu“, Evgheni Evtusenko, o epigramă:

Ca şi pe tine, mă cheamă Evgheni,
Nu am mai mult geniu dar,
Sunt ca şi tine, un excrement,
Numai că sunt de mai multă vreme.

Este de remarcat căinţa ce îi anima pe unii dintre coprofilii intelectuali ruşi, pentru că n-ai s-o observi la noi. Pe locul lăsat liber de Păunescu se înghesuie epigoni care, sacrificându-şi conştiinţa, talentul şi imaginea, încearcă să ne convingă că arghirofilia salvează România.


Cazul lui Emil Hurezeanu, cel care le vorbea în 1990 din balconul Universităţii Golanilor strânşi în Piaţă, nu este din nefericire singular. Sunt destui, îi vedem azi, cei care ne dovedesc că nu au avut decât un dezacord stilistic cu puterea comunistă de dinainte şi de după ’89. Devenind astfel urmaşii conştienţi, am putea spune, clonele lui Siniavski, “disidentul“ rus care după câţiva ani de puşcărie, revizuindu-şi convingerile în timpul glasnostului şi perestroikăi, s-a repezit la bucate spunând: „N-am avut niciodata vreun alt dezacord decât stilistic cu puterea sovietică“.

Nu trebuie să mire pe nimeni că Ion Iliescu – cel care în 1991 cerea prin intermediul trimisului său special la Moscova, Ioan Mircea Pascu, ca URSS, “singura mare putere care a avut pâna la sfarşit o poziţie principială“, care a creat de urgenţă un sistem de securitate în regiune – este acum, când Emil Hurezeanu şi ai lui au început să rescrie istoria, cel care ne-a bagat în NATO. Ion Iliescu, cel care anunţa Moscova în 1991 că problema moldovenească este susţinută de Partidul Naţional Ţărănesc, în spatele căruia se află „englezii“, şi că obiectivul principal al României este: “Salvarea URSS, în orice caz, a nu încurca cu nimic menţinerea ei, în asta vedem noi obiectivul nostru“, este considerat acum de Emil Hurezeanu, “salvatorul neamului “.

Când avioanele NATO, trecând prin spaţiul aerian al Romaniei, loveau ţinte pe teritoriul patronat de dictatorul Miloşevici, Ion Iliescu spumega sovietic pe ecranul televizoarelor, înfierând intervenţia. Astăzi, ce era de neconceput a devenit imaginabil, ba chiar real, Ion Iliescu, partizanul NATO. Ce n-ar fi îndrăznit nici Roller, făptuieşte Hurezeanu.

Vladimir Vasovtki descria cu ironie acidă “lupta“ intelectualilor sovietici împotriva Sistemului: “Să te laşi răstignit la 33 de ani, dar nu până la capăt“. Emil Hurezeanu, de la Europa Liberă şi balconul Universiţii, a ajuns nu la capat, ci într-o fundătură urât mirositoare alături de figurile imunde a căror carcasă hârbuită o tunează cinic.

Emil Hurezeanu ar putea spune “Sa mă ierte ţara ca sunt un rahat“, dar pentru asta îţi trebuie un dram de conştiinţă. Ne mulţumim atunci cu sarcasmul ascuns al vorbelor: “Statul lui Ion Iliescu este statul care a adus România până în 2004, până în 2008, până în 2011“. Mult adevăr în doar câteva cuvinte, din nefericire pentru noi.

Citiţi şi: Emil Hurezeanu, de la Europa liberă la odă pentru Iliescu

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

8 comentarii

 1. Mih
  15 martie 2011

  Eu nu simt mirosul lui Hurezeanu. Am pus de multa vreme o distanta protectoare intre nasul meu si caracterul sau. Jalnice au devenit amintirile care il plaseaza la Europa Libera sau in balconul Universitatii…Este trist si respigator cand inteligenta se combina cu lichelismul.

 2. moshu49
  15 martie 2011

  vã rog, despre rãposatul hurezeanu numai de bine! ????

 3. Anca Cernea
  15 martie 2011

  Bine zis, Bogdan! Dar e trist si dezgustator.
  Noel Bernard se intoarce in mormant cand il vede p-asta…

 4. cristoiu
  15 martie 2011

  A fost o vreme cand dl.Hurezeanu ne demonstra superioritatea morala a Ardealului.Cred ca spunea un adevar,dar,intotdeuna nu uita sa se pozitioneze in zona Sibiului,adevarul fiind si al lui.Gripa,SIDA,malaria se raspandesc prin contact direct,dar nu credeam ca emisiunile cu CTP vor avea un efect asa de rapid si devastator asupra dlui.Hurezeanu. Acum am o dilema : care merita mai putin !

 5. unul
  15 martie 2011

  Exista intradevar o superioritate morala a Ardealului insa din pacate Hurezeanu nu o reprezinta si nici nu a reprezentat-o vreodata; lui ii place doar sa o interpreteze. In lipsa de alte voci libere, noi am primit cu urechile deschise vocea acestui om. Atat. Acolo s-a terminat geniul si misiunea sa istorica si este probabil vina noastra ca l-am facut mai mare decat este el in realitate.

 6. informatorul
  15 martie 2011

  Cora si Marian cind pupa pe base si ai lui acolo unde miroase urit e bine da. Hurezeanu a zis un mic adevar despre Iliescu nula periat.

 7. Vlad M.
  15 martie 2011

  Proletaru’ informatoru’, vezi ca stai cam prost cu ortografia. Mai lasa tembelizorul si pune mana pe carte.

 8. mercenar
  15 martie 2011

  alt neo comunist si oportunist. Hurezeanu i-a luat interviu lui Soros la TVR cu cativa ani in urma, un interviu slugarnic si cu intentia sa-i poleiasca imaginea mogulului marxist.

  astia-s unii dintre „intelectualii” romani, niste gunoaie de comunisti care au latrat impotriva lui Ceasca doar pentru ca nu le-a dat si lor vila si Mercedes.

  Ronald Reagan: „Sa privim cu incredere si speranta spre ziua cand marxism-leninismul va sfarsi pe mormanul de cenusa si gunoi al istoriei”. Including Iliescu
  and Hurezeanu.

  „Nimeni nu vine la Tatal, decat prin Mine.” – Isus Hristos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian