FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

În contra manipulărilor de proastă calitate ale lui Ion Cristoiu!

Puțină atenție, vă rog pentru că aș vrea să demasc o tentativă de manipulare pusă la cale de Ion Cristoiu cu mijloacele de deturnare a atenției proprii fostei Securități, care altădată erau eficiente dar acum sunt ridicole.

Cazul în discuție este generat de declarația senatorului american John McCain din NYTimes că „“I still believe we have the institutions of government that would restrain someone who seeks to exceed their constitutional obligations,” Mr. McCain said. “We have a Congress. We have the Supreme Court. We’re not Romania. “Our institutions, including the press, are still strong enough to prevent” unconstitutional acts, he said.”.

Citatul îl veți găsi ca atare și în articolul scris de Cristoiu pt Evz.

De fapt, două treimi din articol sunt dedicate stabilirii faptelor și contextului, în cadrul unei polemici ad hoc cu oameni de paie și heringi roșii, adică incompetenți și naționaliști care se grăbesc să urle că România a fost jignită de John McCain. Ion Cristoiu pune, „înțelept” lucrurile în contextul lor real și citează corect articolul și autorul, după care scrie asta:

„ John MaccCain [sic] citează, de exemplu, Congresul SUA ca instituție de control al altor instituții.

Controlează ceva Parlamentul României?
Firește că nu.
Parlamentul României e controlat de DNA.

Funcţionează aceste instituţii în România?
Funcţionează în România Statul de drept (Rule of Law)?
Cum să funcţioneze cînd în România funcționează doar dictatura Poliţiei Politice!

John MacCain n-a jignit România.
El a spus adevărul despre România.
Iar adevărul nu poate să jignească.

Singura întrebare pe care ar trebui să ne-o punem e următoarea:
De ce a ales McCain România cînd a vrut să dea un exemplu de țară în care nu funcționează Statul de drept (Rule of Law)?
De ce nu s-a referit, de exemplu, la Burundi?!
Stăm noi la acest capitol mai rău decît Burundi?!”

Sunt perfect de acord că „John MacCain n-a jignit România. El a spus adevărul despre România. Iar adevărul nu poate să jignească.”

Cel care a mințit și a jignit România este Ion Cristoiu. Și aici trebuie scoasă la lumină mistificarea de proastă calitate.

1. Temerile exprimate în articolul din New York Times au în vedere posibilele încercări ale unei eventuale administrații Trump de a încălca SEPARAȚIA PUTERILOR ÎN STAT, CARE ÎN AMERICA SE NUMEȘTE SISTEMUL DE „CHECKS AND BALANCES”, care definesc sistemul constituțional și statul de drept în Statele Unite și pe care Trump le-a amenințat în mai multe rânduri prin declarațiile sale, ceea ce ar declanșa, evident, o criză constituțională.

2. Răspunsul lui John McCain, care, o spun cu dezamăgire, înclină din rațiuni politice spre Trump, abandonându-și încă o dată intransigența morală, refuză existența unei amenințări (și justifică propria poziție) prin faptul că instituțiile de checks and balances în America sunt puternice și pot limita abuzul Puterii Executive, că „nu suntem România”.

John McCain își face iluzii, dar este un democrat sadea iar ca democrat, comparația cu România este aptă, dar nu pentru că „DNA ar controla Parlamentul” ci pentru că ROMÂNIA A FOST TEATRUL UNEI TENTATIVE DE LOVITURĂ DE STAT CLASICE ÎN CARE PUTEREA EXECUTIVĂ, ADICĂ GUVERNUL PONTA-USL, A ÎNCERCAT SĂ ANIHILEZE SEPARAȚIA PUTERILOR ÎN STAT ȘI ÎN MOD SUBSECVENT STATUL DE DREPT, spre oroarea întregii lumi civilizate, nu pretinsul control al DNA asupra Parlamentului. Incidental, și îmi cer scuze pentru această precizare didactică, în SUA Executivul nu controlează în totalitate Legislativul nici când majoritatea provine din același partid. Obama a mers cel mai departe în acest sens dar nici măcar el nu a convins majoritatea democrată să adopte cele mai radicale măsuri avute în vedere de Casa Albă, de exemplu în domeniul energiei. A trecut Obamacare și acum sunt o muțime de democrați care ar fi vrut să nu o facă. Când a spus „nu suntem România”, McCain a spus, de fapt ceva de genul „Trump nu e Ponta și oricum, instituțiile noastre sunt suficient de puternice ca să reziste”.

Spun asta nu numai pentru că mă consider un bun cunoscător al politicii americane, de care mă ocup de ceva vreme spre deosebire de Ion Cristoiu, dar o mai spun pentru că am o oarecare idee ce le-a transmis guverenanților de la București delegația de trei senatori americani din care care a făcut parte și John McCain, acum doi ani, în iunie 2014, când au vizitat România la scurtă vreme după vizitele vicepreședintelui Joe Biden, care a declarat de la Cotroceni că „anticorupția înseamnă patriotism” și a secretarului apărării Chuck Hagel, în timp ce Obama transmitea de la Varșovia solidaritatea cu Europa de Est. Dacă avea vreo curiozitate în acest sens, Cristoiu ar fi putut să îl întrebe direct pe Băsescu. Spre deosebire de oficialii administrației, senatorii au venit cu mesaje spuse pe șleau și e suficient să amintesc că bulgarilor, unde s-au dus a doua zi, le-au spus de la obraz s-o termine cu South Stream că altfel s-au lins pe bot de sprijinul SUA. Ponta și-a început cariera sub cele mai bune auspicii la Washington, unde a fost cultivat ca speranța noii stângi românești de administrația democrată, a fost introdus în cercuri influente și i s-au găzduit articole în Washington Post, adică întregul ciclu care validează un lider. După iulie 2012, totul s-a încheiat iar John McCain a venit la Bucureșt și pentru a transmite clar acest lucru.

În rezumat, în America politică „România” a devenit exemplul de cum pot lucrurile s-o ia razna atunci când un Executiv, care face abuz de puterile sale INCLUSIV DE CONTROLUL ABSOLUT ASUPRA PARLAMENTULUI, poate deturna o democrație spre dictatură într-o săptămână. Cu alte cuvinte, „România disfuncțională” este echivalentă cu România USL și a cuplului Ponta-Antonescu, nu cu România în care funcționează instituțiile anticorupție.
Cu speranța că am reușit să explic limpede tentativa ordinară de manipulare a lui Ion Cristoiu, distorsionare gravă a adevărului la care recurge și mecanismul nu lipsit de oarecare inteligență prin care se produc astfel de mistificări, mai amintesc că ieri, același Cristoiu care azi îl ia în brațe pe McCain pentru rațiuni utile, ieri denunța transformarea României în „colonia de babuini” a americanilor: . Cu toată îngăduința, NU CRED CĂ EVENIMENTUL ZILEI MAI ARE VREO JUSTIFICARE MORALĂ PENTRU A GĂZDUI TICĂLOȘIILE LUI ION CRISTOIU.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Câmpeanu

Cristian Câmpeanu

2 Comments

  1. Florin
    4 June 2016

    „Maestrul” Cristoiu ar trebui să vă mulțumească, îi faceți reclamă gratuit. Articolul dumneavoastră este aproape inutil – probabil că puținii cititori care se mai uită în gura puturoasă a lui Cristoiu n-or să-l citească niciodată.
    Îmi e foarte greu să-mi dau seama dacă I.C. e pe ștatele de plată ale propagandei sovietice (perfect plauzibil dacă doar stai să-i citești textele), sau omul e pur și simplu pradă celei mai crâncene și demne de compasiune senilități.

  2. AC
    4 June 2016

    Cristoiu e un jeg, pur si simplu, o lichea. E incredibil ce a ajuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto