FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Incompetență sau manipulare? Despre un pretins „scandal diplomatic între Polonia și Statele Unite”

Din seria „NU ERA O VOLGĂ – ERA O BICICLETĂ – ȘI NU I S-A DAT – CI I S-A LUAT”

Flux24 dă următoarele „informații” – pe care le-am văzut preluate ca atare în mass media, adică rostogolite până la o mulțime de cititori:

flux 24 polonia sua

Un scandal diplomatic a izbucnit între Polonia și Statele Unite ale Americii după ce președinte Barack Obama ar fi refuzat o întâlnire la Casa Albă cu președintele polonez Andrzej Duda, aflat în Washington D.C la Summitul Securităţii Nucleare.

(…)

Varșovia a reacționat dur după ce Casa Albă ar fi refuzat o întâlnire cu Duda.

Ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a făcut declarații dure la adresa SUA și a lui Barack Obama, după ce președintele Andrzej Duda nu a fost primit la Casa Albă.

Surse diplomatice românești au precizat pentru FLUX 24 că Palatul Cotroceni nu a solicitat o primire oficială a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă.

Președintele va merge la recepția dată de președintele Barack Obama pentru toți invitații, dar nu a fost solicitată o primire oficială, așa cum a dorit Varșovia, au precizat sursele citate.

(…)

Acum, să vă spun eu cum stau lucrurile.

obama duda

Nu a existat niciun scandal diplomatic între Polonia și Statele Unite. Chiar în clipul postat pe Flux24, Witold Waszczykowski, șeful MAE polonez, este întrebat despre o declarație pe care o făcuse cu o lună înainte, în care explicase că Summit-ul Securității Nucleare de la Washington NU este o întâlnire bilaterală polono-americană, la ea participă numeroși șefi de state și de guverne, și nu se știe dacă va avea loc o întrevedere mai îndelungată între Președintele Duda și Obama.

Așadar, Obama nu a refuzat întâlnirea cu Andrzej Duda, pentru că o asemenea întâlnire nici nu era prevăzută să aibă loc cu această ocazie. Nici cu Hollande nu a avut o astfel de întâlnire, dar n-am auzit de vreun „scandal diplomatic” în care „Parisul să fi reacționat dur”, sau că „JM Ayrault să fi făcut declarații dure la adresa SUA și a lui Obama”.

„Varșovia a reacționat dur” este o pură invenție. Să-mi arate și mie Flux24 cine, unde a reacționat dur – că vorbim de declarații autorizate, de la înalte oficialități ale Satului, altfel nu se poate folosi termenul „Varșovia”. Ar trebui să fie vorba de președinția sau de guvernul (MAE) polonez, nici mai mult nici mai puțin.

Tot la fel de inventivă este și afirmația „Ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a făcut declarații dure la adresa SUA și a lui Barack Obama”. Nu a existat o astfel de declarație. Pur și simplu. Scufița Roșie poate că a existat, Albă-ca-Zăpada aproape sigur – dovadă, filmul lui Walt Disney – dar imaginația creatoare a Flux24 nu are nici pe departe atâta bază reală cât au personajele de mai sus, atât de cunoscute și îndrăgite de cei mici.

Văd că Flux24 face referire la „surse diplomatice românești”.

Dar poveștile despre „scandal diplomatic”, o „reacție dură a Varșoviei”, o „declarație dură” făcută de ministrul de externe al Poloniei „la adresa SUA și a lui Barack Obama” nu pot fi atribuite doar unor „surse” anonime. Nu sunt bârfulițe aflabile „pe surse”. Dacă e scandal, atunci e la vedere, toată lumea asistă la spectacol, dacă se ridică tonul și se vorbește dur la nivel atât de înalt, între aliați din NATO, toată lumea aude. Se poate afla, se poate verifica. Nu există scandal diplomatic și/sau declarații dure MAE împotriva americanilor de care să nu afli pe căi oficiale. Astea nu sunt lucruri pe care ți le-a șoptit o viorea.

Cireașa de pe tort e clipul pe care Flux24 îl postează ca ilustrare a aberațiilor din text.

„Am renunțat să mai facem politică de negri cu America”, a declarat ministrul de Externe, într-un interviu acordat televiziunii publice.

Witold Waszczykowski a reaționat la întrebarea moderatorului de la TVP Info, care l-a chestionat: de ce președintele Poloniei, Andrzej Duda, nu a fost primit de președintele Obama în timpul vizitei sale în Statele Unite.

„Nu mai facem politică de negri”, a spus oficialul polonez, explicând că Polonia nu se mai afla într-o poziție de servitute față de SUA.

Pentru a risipi orice îndoieli, iată, transcriu aici primele 4 minute ale interviului. Să vedeți și voi câtă bază au poveștile despre „reacția dură”, „furibundă” a Ministrului de Externe al Poloniei „la adresa SUA și a Președintelui Obama”.

TVP – „Astă-seară”, Krzysztof Ziemiec, bună seara, bun găsit, doamnelor și domnilor, în studioul nostru Witold Waszczykowski, șeful diplomației poloneze, bună seara din nou, D-le Ministru.

WW – Bună seara, doamnelor și domnilor.

TVP – Domnule Ministru, le-am promis telespectatorilor că voi cita ceva, voi cita mai întâi un fragment din discuția Dvs. cu Bogdan Rymanowski. Acum o lună, în februarie, ați spus așa: „nu stă sub semnul întrebării întâlnirea lui Andrzej Duda cu Barack Obama, în schimb stă sub semnul întrebării o convorbire mai îndelungată. Cum să înțelegem formularea Dvs. de acum o lună?

WW – Tot în același fel. Adică este o întâlnire multilaterală, o conferință multilaterală, Președintele Poloniei participă la această conferință pentru prima dată, înainte nu participau președinții, nici primul-ministru nu participa. A participat ministrul Sikorski (MAE, NT) ministrul mediului, ambasadorul – la prima conferință. Și am avut de la început informația din partea americanilor că la astfel de întâlniri multilaterale nu vor fi convorbiri bilaterale mai îndelungate. În schimb, în continuare sperăm că va avea loc o întâlnire de curtoazie, adică un salut, o strângere de mână, un schimb de câteva fraze. (1.09)

TVP – Hm, foarte tare curtoazie…

WW – Aceasta va fi posibil cu ocazia cinei festive, se pare vineri, la Casa Albă. Atunci, Președintele Obama îi va saluta pe toți.

TVP – Încă o declarație, a Ministrului Krzysztof Szczerski. Într-un interviu pentru Onet, în ianuarie, a spus că va avea loc o astfel de vizită, și a spus că „Polonia face demersuri pentru o întâlnire în cursul acestei vizite, o întâlnire cu oameni politici americani”, ministrul a subliniat că în prima jumătate a acestui an Andrzej Duda își va concentra activitatea diplomatică internațională spre construirea unui acord în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Vă întreb, ce astfel de convorbiri-cheie vor avea loc după părerea Dvs.? Cele pentru care ați făcut demersuri?

WW – Astfel de convorbiri vor fi: această întâlnire de curtoazie cu Președintele Obama, vor fi întâlniri cu congresmeni, în acest moment știu de una, care este confirmată, vor fi întâlniri cu think-tank-uri americane de frunte, cum ar fi German Marshall Fund și Atlantic Council, vor avea loc întâlniri cu reprezentanți ai elitei americane business-ului american, mass media. Această vizită este dedicată, printre altele, îmbunătățirii imaginii Poloniei, pe care unele mass media au subminat-o. (2.18)

TVP – Dar, convorbiri cu cine? Pentru că reiese că, de fapt, cu reprezentanții americani, cu cei importanți, nu va exista ocazia pentru întâlniri.

WW – Dar va exista posibilitatea de a sta de vorbă cu ei la conferință, e o conferință de securitate nucleară, la care Președintele Poloniei participă pentru prima oară, deși este a 4-a conferință din această serie. Acolo va avea ocazia de a sta de vorbă cu oameni politici americani care vor participa la această conferință. Așa cum am spus, vor mai fi acolo două zile de întâlniri cu diferite medii de la Washington. (2.46)

TVP – Domnule Ministru, opoziția tună și fulgeră. Eu îmi închipui că Dvs. veți spune imediat că asta e treaba opoziției, să spună ceva ce este în interesul opoziției, dar dacă ziarele, jurnaliștii independenți spun că relații atât de proaste cu America n-am avut de 30 de ani, ce spuneți de asta?

WW – Ei, asta e o prostie. Pentru că tocmai în acest moment, de-a lungul ultimelor 4 luni ne-am îndepărtat de la „politica de negri” pe care ne-a prezentat-o cu ani în urmă ministrul Sikorski. (3.11) De-a lungul acestor 4 luni…

TVP – Dar el a spus asta în alt context (aici, zâmbet TVP, doar e vorba de Sikorski, NT).

WW – El critica asta, că tocmai prietenia strânsă în relația cu americanii constituie o greșeală, că trebuia să mizăm pe Germania. Și a și mizat pe Germania.
De-a lungul ultimelor 4 luni, iar înainte ca acest guvern să ajungă la putere, Președintele Duda s-a întâlnit cu Președintele Obama, au stat la masă, au vorbit. Și atunci opoziția a ironizat, că asta e doar o întâlnire de curtoazie, la masă, doar au ciocnit cu toasturi. Adică, nici așa nu era bine. De-a lungul acestor 4 luni, am avut de două ori ocazia să stau de vorbă cu omologul meu american, John Kerry, cu mai mulți oficiali de rang înalt, cu oameni politici și cu congresmeni. În același timp, alți miniștri au dus și ei discuții la nivel înalt, o întreagă agendă de întâlniri are Dl. Ministru Macierewicz (Apărare, NT). În continuare discutăm importante achiziții de armament, discutăm cu ei deciziile NATO care se vor lua în iulie. În continuare au loc discuții economice, despre gazul de șist, etc. În prezent, Președintele este, va ajunge peste câteva clipe, la Washington. Peste o lună va merge în Statele Unite D-na Premier. Și aceea va fi o întâlnire multilaterală, în cadrul ONU, dar va exista și o componentă bilaterală. În patru luni! (4.34)

TVP – Deci totul e în regulă!?

WW – Dar, bineînțeles!

(…)

Clipul este dovada clară a minciunilor și prostiilor din textul Flux24.

Waszczykowski l-a atacat pe Sikorski, nu pe americani.

Nu știu cine l-a postat, probabil că nu știa polonă, sau a contat pe faptul că nimeni nu știe. Așa pot și eu să pun un clip în care un militar chinez spune ceva în chineză și să scriu dedesubt știre: „MAE al RP Chineze cere SUA și Canadei să-și retragă imediat trupele și instituțiile din zona Coastei de Vest a Americii de Nord și să recunoască oficial trecerea acestor teritorii sub administrație RPC; în caz contrar China va trece la un atac nuclear”.
Ideea e că, dacă nu știi ce se zice acolo, întrebi. Până nu afli, nu postezi. Dacă postezi, nu minți, nu inventa, zi ceva compatibil cu clipul.

Titlul în polonă al clipului de pe youtube (rog verificați) sună așa:
Witold Waszczykowski ostro w TVP „Odeszliśmy od murzyńskości” (Do Sikorskiego)
adică:
Witold Waszczykowski dur la TVP „Nu mai facem politică de negri” (Către Sikorski)
Atenție la paranteză, zice „CĂTRE SIKORSKI”!!!!!!!

Waszczykowski nu a zis, așadar, nicidecum că „Polonia nu se mai afla într-o poziție de servitute față de SUA”. Relația Poloniei cu SUA nu e de servitute, e de alianță liber-consimțită, dorită și aprobată de cetățenii polonezi – la fel cum și românii doresc alianța cu americanii. Descrierea acestei alianțe ca „servitute” este caracteristică propagandei rusești/rusofile antiamericane. Flux24 îi pune în gură lui Waszczykowski această expresie, și apoi dă de înțeles că de-acum s-a terminat cu servitutea, fiindcă Polonia s-a emancipat de sub jugul american.
Nu numai că Waszczykowski nu a zis asta, dar tot ce a zis și a făcut ca ministru de externe, și în general toată orientarea politicii externe și de apărare a Poloniei a guvernului PiS a urmărit și urmărește explicit întărirea relației cu SUA.

mai mult despre politica externă a PiS, aici:
https://inliniedreapta.net/istoric-rus-alegerile-din-polonia-sunt-doar-inceputul/

Expresia „politică de negri” îi aparține lui Radosław Sikorski, fost ministru de externe al Poloniei în guvernul lui Donald Tusk – stânga liberală, USL-ul polonez. Sikorski a zis aceste vorbe, referindu-se, furios, la faptul că, din cauza americanilor, Polonia și-a stricat bunătate de prietenie cu Rusia și cu Germania, Franța, etc. Tusk, Sikorski, partidul și guvernul lor, nu erau pro-americani. Erau pro-germani, trup și suflet, iar, după dezastrul de la Smolensk, au încheiat și cu Putin o prietenie de-a dreptul înduioșătoare.
Sikorski e cunoscut pentru repetatele declarații că nu e interesat de scutul antirachetă. Tot el zicea în 2009 (adică după invazia rușilor în Georgia) că nu vede niciun motiv pentru ca Rusia să nu poată fi primită în NATO.
Conversația în care Sikorski a folosit formularea „politică de negri” face parte din marele scandal al înregistrărilor. Este vorba de convorbiri private între mai-marii puterii din vremea lui Tusk-Sikorski, înregistrate fără știrea acestora, la un restaurant de lux, unde aceștia se cinsteau pe banii contribuabilului și puneau țara la cale – oferind astfel o imagine consternantă, de total cinism, total dispreț față de cetățeni și față de îndatoririle lor ca guvernanți cărora li s-a încredințat conducerea treburilor publice și apărarea intereselor vitale ale țării lor.
Sikorski vorbește foarte urât acolo, zice „le-am supt-o americanilor”, e supărat pe „politica de negri”, chipurile, de subordonare, dusă de Polonia față de SUA – de fapt e vorba chiar de politica dusă de el, pt că la data citatului, Sikorski era șeful MAE polonez de 7 ani, și chiar nu dăduse pe dinafară de pro-americanism.

v. detalii, citate, context, aici:
https://inliniedreapta.net/ce-nu-stiu-sau-ignora-expertii-romani-cand-vorbesc-despre-polonia/
https://inliniedreapta.net/polonia-romania-si-subversiunea-ruseasca-avut-kaplan-dreptate/
Interviu ILD cu Bronisław Wildstein: Ce dezvăluie scandalul înregistrărilor din Polonia

Așa cum se știe, partidul PO, Platforma Civică a lui Tusk, Sikorski, Komorowski a pierdut alegerile în 2015. Guvernul actual și Președintele Duda provin din PiS, partidul Lege și Dreptate, conservator. Ei sunt cu mult mai pro-americani decât puterea USL dinainte. E ca diferența dintre axa București-Washington a lui Băsescu și axa-București-Berlin-Moscova a USL, dacă vreți o comparație ușor de înțeles.

Așadar, Waszczykowski a atacat dur, dar l-a atacat pe Sikorski, nu pe americani. Tocmai pentru că Sikorski avea boală pe americani.

Chiar dacă nu înțelegeți ce se spune, încercați să vă uitați la clip sub aspect estetic. Vedeți dacă Waszczykowski are un aer „furibund”.

Contextul însă contează foarte mult. Guvernul polonez actual nu e pe placul rușilor (care se cred îndreptățiți să mai stăpânească încă Europa de Est), nemților (care stăpânesc, de facto, UE) și în general, stângiștilor din toate țările uniți-vă (care stăpânesc mass media mainstream internațională). Pe plan intern, acest guvern nu e pe placul establishment-ului postcomunisto-securisto-mafioso-liberal.
De aceea, guvernul polonez este cu orice prilej atacat, ponegrit, calomniat.

În Polonia, Gazeta Wyborcza, organul lui Adam Michnik, cel care dă tonul atacurilor de tip antenist la adresa puterii actuale a conservatorilor – catolici, patrioți și pro-americani – a lansat recent o campanie cum că Duda nu ar fi primit de Obama, pentru că a ajuns la urechile acestuia că vezi-Doamne, în Polonia democrația ar fi în pericol din cauza lui Duda și a PiS.

Cititorii ILD știu prea bine că noi, deși pro-americani convinși, sau poate tocmai de aceea, nu prea ne facem iluzii despre Barack Hussein. Dar ar fi fost chiar prea de tot ca Obama, care tocmai s-a întâlnit cu frații Castro în Cuba, Obama care se pleca până la pământ în fața nu-știu-cărui șeic saudit, să spună că nu poate suporta fără să leșine o întâlnire cu Andrzej Duda, omul care „pune democrația în pericol” în Polonia. Come on…

Dar din fericire, zvonistica Gazetei Wyborcza, a Flux24, și a altora asemenea, a fost contrazisă de fapte:

Deși întâlnirea de la Washington nu era una bilaterală polono-americană, ci una la care participau numeroși șefi de state și de guverne, deși Obama a avut prevăzute în program discuții individuale doar cu japonezii și sud-coreenii, totuși, înainte de vestita cină festivă, a stat de vorbă cu Andrzej Duda personal. Între patru ochi. La Casa Albă.
Din inițiativa lui Obama!

Așa că, revenim la bancul cu radio Erevan – da, așa e, dar nu era o Volgă, era o bicicletă, și nu s-a dat, ci s-a luat.

Să ne mai amintim că Gazeta Wyborcza lansase recent și zvonul că summit-ul NATO de la vară s-ar putea să nu mai aibă loc la Varșovia, pentru că PiS sunt fasciști.
https://inliniedreapta.net/cine-ataca-ordinea-constitutionala-din-polonia/

Este evident că asemenea campanii nu sunt numai împotriva PiS și că lovesc în interese vitale, fundamentale, ale Poloniei, dar și ale întregii Europe de Est. Pentru că tocmai guvernul polonez al PiS este cel mai vocal în insistența de a obține din partea NATO baze militare stabile în regiunea noastră și o prezență mult mai consistentă a aliaților, mai ales americani, pentru a contracara amenințarea rusească.

Și nu, nu e chestie de libertatea presei și de drept la opinie.
Flux24 pretinde că dă o informație, nu o interpretare. Minte și dezinformează pe conținut, nu pe comentariu. Asta e compromițător pentru orice jurnalist, indiferent ce opinii are.

Flux24 a preluat o temă de propagandă care nu e deloc nevinovată. Așa cum zicea McCarthy, prostia naturală nu are o anume orientare, acționează aleator. Dar când prostia arată clar numai spre o anumită direcție, atunci nu mai e vorba doar de prostie.

E evident cine are interesul ca Europa de Est să fie dezbinată și ruptă de America.

Rusia are acest interes. Și se știe foarte bine că Rusia, deși nu e în stare să producă nimic, deși e în plin dezastru economic, are un singur domeniu în care funcționează performant, având sucursale moștenite de la URSS și înflorind și ulterior pe toate meridianele globului: agentura de influență, dezinformarea, războiul informațional.

Dar interesul României este să fie alături de Polonia și de America, nu de Rusia și Germania (care, oricând e gata să ne dea pe mâna rușilor, dacă prietenia de secole dintre cele două țări și popoare o va cere). Normal ar fi ca aleșii, guvernanții și diplomații români, dar chiar și jurnaliști, care îndeplinesc și ei o misiune publică în societate, să acționeze în favoarea intereselor României, nu în favoarea intereselor Rusiei sau Germaniei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

7 Comments

  1. Toni
    1 April 2016

    Normal ar fi ca jurnalistii sa actioneze independent, nu biased!!! Nici pro- nici contra NATO, nici pro- romani nici anti, doar jurnalisti!
    Iar confundati jurnalismul cu sedintele PCR…

  2. Anca Cernea
    1 April 2016

    Toni, depinde în ce univers operăm.

    În lumea reală, jurnaliștii de care vorbim în articol sunt biased – efectele muncii lor sunt, în mod obiectiv, independent de ce au ei în cap (sau n-au), anti-NATO, anti-România.

    În lumea lui Imagine, da, poți să fii un jurnalist „imparțial”, adică să nu ai principiii, să stai la mijloc între ruși și ucraineni, între chinezi și americani, între Putin și NATO, între jihadiști și belgieni, între violatori și victimele de la Koln. Dar lumea lui Imagine e condamnată la moarte. Nu, nu de mine, nici de ILD. Se condamnă singură. O omoară legiile fizicii. Realitatea e foarte dură, iar confruntarea dintre visare și această realitate îl duce pe visător la consecințe fizice evidente. Cine nu pricepe legile fizicii sau pretinde că le-a depășit, riscă să le sufere direct, fizic, e propria piele. Nu poți să acționezi independent de gravitație – dacă chiar vrei să te arăți independent, și sari de la etajul 10, vei fi învins de ea – și încă repede, nu vei avea timp să mai aberezi foarte mult.

    Astfel, jurnalistul care stă cu baza între două luntri, resp jurnalistul român (în sens etnic și juridic) care nu se simte legat în mod deosebit de interesul vital, adică de supraviețuire, de viață și de moarte, al României, poate să se pretindă obiectiv, și să trateze pe picior de egalitate pe ai noștri (și pe aliați), cu inamicii care nu fac vreun secret din faptul că vor să ne ocupe. Dacă toți jurnaliștii români se comportă așa, sau suficient de mulți dintre ei, atunci crește riscul ca inamicul să-și poată duce planul la îndeplinire, iar România ajungă să trăiască cf. regulilor de tip Ruski Mir – adică fără reguli. Iar în această lume, se înregistrează cote impresionante de mortalitate printre jurnaliști – cauza decesului fiind de obicei violentă/năpraznică.

    Idem, atunci când aproape toți jurnaliștii din Lumea Liberă se simt independenți de NATO, de țările lor, de cultura acestora, de instituțiile și de forțele de apărare ale lor, atunci ei grăbesc dispariția Lumii Libere. Indiferent ce au ei în cap, numai independenți nu sunt. Lucrează pentru adversar. Lumea Liberă devine atunci vulnerabilă, este lovită, mor oameni. Dar jurnaliștii „independenți” o țin tot într-un Imagine și într-un desen pe asfalt. Jocul ăsta nu ține la infinit. Din păcate. Vine clipa când se pune problema supraviețuirii sau morții Lumii Libere cu totul. Dacă se ajunge la varianta a doua, primii morți vor fi jurnaliștii.

    Pe scurt, nu există imparțialitate între bine și rău. Cine crede că ia o asemenea poziție, de fapt lucrează pentru rău.

    Eu nu am cerut lui Flux24 să mintă, ca să iasă românii/americanii/NATO bine. Am cerut să nu mintă. Mai ales, să nu mintă în folosul adversarilor României/SUA/NATO – ceea ce e un factor agravant față de minciuna simplă. Sau, dacă intenția nu a fost să mintă, ci, pur și simplu, s-au lăsat folosiți de propaganda adversarului, să-și pună mintea la lucru! Și altă dată, când o fi vorba de astfel de teme, unde e posibilă intoxicarea, să caute serios adevărul. Nu le-a cerut nimeni să fie biased.

    Dacă omul spune adevărul, atunci nu e biased, prin definiție.

    „Iar confundați jurnalismul cu sedințele PCR” este o propoziție pentru care eu aș fi aruncat acest comentariu la gunoi din prima. Nu știu cum de a scăpat. Acum, dacă tot a apărut, am zis, hai să-i răspund.
    Dar ca regulă, dacă cineva vrea să comenteze/discute pe ILD, putem discuta, dar nu oricum: bunele-maniere (alea burghezo-moșierești, nu PC) sunt obligatorii. Cine nu e capabil să discute cu noi în aceste condiții e dat afară.

  3. Anca Cernea
    1 April 2016

    Hai că m-a ajutat Kremlinactivemeasures.news să mă lămuresc de unde a scos Flux24 aberațiile citate.
    Uite-le aici.

    Morala: Dacă Flux24 își cita sursa, așa cum scrie la carte, atunci i se mai ierta o parte din răspunderea pentru zvonistică, iar critica s-ar fi îndreptat mai mult asupra sursei. Dar așa, și-a asumat-o integral.

  4. Costin Andrieş
    1 April 2016

    traseul minciunii in natura

    Ministrul de externe al Poloniei a spus ca nu mai vor sa aiba o mentalitate de sclavi (negro mentality) fata de Statele…

    Posted by Chris Terhes on 1 Aprilie 2016

  5. Anca Cernea
    1 April 2016

    Mda. Chris Terheș crede că știe ce și cum în Polonia. Știe el că e o „țară care încalcă regulile democratice”. Crede că poate polemiza cu ILD pe tema Polonia. Bazându-se pe zvonuri în doi peri, copiate din propaganda ruso-nemțo-stângistă. Nu pe informații din sursă primară. Rezultatul unei asemenea abordări e, desigur, penibil pentru el. Moral, e compromițător. E o nedreptate gravă, și o propagare de minciuni calomnioase, la adresa unor oameni care nu fac decât să-și apere credința, nația și libertatea – și, până la urmă, și pe ale noastre, ceea ce fac ei e și în interesul nostru. Intelectual, e și mai compromițător. Să-ți dai cu părerea despre lucruri de care habar n-ai.
    Păcat…
    Așteptam mai mult de la el.

  6. Gelu
    1 April 2016

    Cu sfintia sa eu m-am lamurit de mult. Tie, Anca, neavând facebook ???? , iti vor lua însa cativa ani inainte sa-ti dai seama ce naiva e exprimarea „Pacat… Așteptam mai mult de la el.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *