O confruntare neobișnuită a avut loc zilele trecute între ministerele de externe rus și israelian, după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Rus, Maria Zakharova, a atacat pe ambasadorul Israelului în Ucraina, pe care l-a invinuit că a încurajat “glorificarea nazismului”, scrie ynet.co.il.
Ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, a declarat într-un interviu că ar fi o greșeală ca Israelul să condiționeze sprijinul față de Ucraina de cererea ca aceasta să înceteze sa categoriseasca drept “eroi” doi naționaliști ucraineni care au colaborat cu Germania în timpul celui de-al 2-lea război mondial.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Rus l-a atacat pe ambasadorul israelian spunând că “aceasta este o glorificare a nazismului”.Ca răspuns, purtătorul de cuvant al Ministerului de Externe israelian i-a condamnat spusele cu asprime, spunând că “nimeni n-o sa ne țină nouă predici despre importanța păstrării memoriei Holocaustului”.
Cearta s-a pornit când ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, a declarat într-un interviu că Israelul “continuă să intervină pe lângă guvernul ucrainean împotriva glorificării unor naționaliști care au sprijinit ideologia nazistă, precum Stepan Bandera. Tocmai în ultimul timp am împiedicat acordarea acestui nume unei străzi din Kyiv. Cu toate acestea, ar fi o greșeală să se condiționeze sprijinul israelian pentru Ucraina de cererea ca Ucraina să înceteze să-i facă de “eroi” pe Stepan Bandera și Andrei Melnyk, doi naționaliști Ucrainieni care au colaborat cu Reichul al III-lea.
Notă
Stepan Bandera, născut în 1909, s-a implicat în mișcarea nationalists ucraineană din a doua Republică Polonă, în cadrul organizației teroriste OUN-B.
În 1934 a fost condamnat la închisoare pe viață pentru participarea sa la asasinarea ministrului de interne polonez Bronislaw Pieracki. Eliberat după dubla invazie a Poloniei în 1939, Bandera a devenit agent al Abwehrului, spionajul militar al Germaniei naziste. Odată cu începutul operațiunii Barbarossa, pe 22 iunie 1941, Bandera i-a trimis lui Hitler un manifest pentru crearea unui stat ucrainean independent. Concomitent, OUN-B, pe care l-a conducea, a participat la pogromuri antievreiești alături de armata si SS-ul nazist. Programul pentru o Ucraina independentă n-a fost pe placul lui Hitler. Pe 5 iulie 1941, Bandera a fost arestat și dus în Germania, unde a rămas pînă la sfârșitul vieții. Până în septembrie 1944 a fost sub stare de arest. În 1959 a fost asasinat la Munchen de către un agent al KGB.
În alegerile parlamentare ucrainene din 2019, coaliția dintre Svoboda și celelalte partide politice de extremă dreaptă din Ucraina – Corpul Național, Inițiativa Guvernamentală a lui Yarosh și Sectorul de Dreapta – a câștigat doar 2,15% din voturi combinate și nu a reușit să treacă pragul de 5%. Influența politică a acestor partide este practic inexistentă în Ucraina. Niciun partid de extremă dreaptă nu a câștigat locuri în parlamentul Ucrainei. În general, partidele de extremă dreaptă au rămas la periferia politicii naționale și au fost în mare parte excluse din politica națională de la independența din 1991.
În același timp, Volodimir Zelenski, președintele evreu al Ucrainei, a câștigat alegerile prezideniale din 2019 cu 73% din voturile ucrainenilor – rusofoni sau nu.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Rus, Maria Zakharova, l-a atacat pe Brodsky și a declarat: “Nici un stat nu are drept la eroi precum Stepan Bandera și Andrei Melnyk. Dacă, potrivit lui MIchael Brodsky, Kievul are dreptul la astfel de eroi și la o astfel de identitate, aceasta este problema Ministerului de Externe israelian. Nimeni nu are dreptul la astfel de la eroi, căci aceștia nu sunt eroi, ci niște diavoli. Aceasta nu este o identitate națională, ci o rușine pentru locuitorii Ucrainei. Aceasta este glorificarea nazismului”. Zakharova, care s-a referit la spusele lui Brodsky pe contul ei de Telegram, a adăugat ca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost uciși 1.4 milioane de evrei în Ucraina ocupata de naziști. Zakharova a adăugat că Germania “și-a căutat identitatea națională și eroii” în anii ’20 si ’30, iar în următorii 90 de ani “a încercat sa se lepede de o astfel de identitate”.
Purtătorul de cuvânt israelian Lior Hayat nu a rămas dator si a publicat pe 22 iunie un anunț oficial în care îi răspunde lui Zakharova: “Politica Israelului e de respingere totală a glorificarii criminalilor care au colaborat cu nazismul în genocidul contra evreilor. Nimeni nu poate face morală Statului Israel și reprezentanților săi în privința importanței păstrării memoriei Holocaustului și a luptei contra falsificării istoriei.”