FUNDATIA IOAN BARBUS

Johannis. Pion anti-Băsescu cu termen scurt de garanție

Pe site-ul Revistei 22, Alexandru Lazescu are o observatie excelenta in legatura cu pozitia precara a unui Johannis-premier în fruntea unui guvern PSD-PNL-UDMR dupa alegeri. Paralela facuta cu Teodor Stolojan este potrivita:

„Sa ne aducem aminte ca Theodor Stolojan, un om cu o forta politica semnificativ mai mare ca a d-lui Johannis, care ocupa pozitia de prim-vicepresedinte al PDL, s-a retras dupa ce fusese deja anuntat drept premier desemnat de catre presedinte atunci cînd a înteles ca în guvernul PDL – PSD va avea un rol mai degraba decorativ, cu putine atribute reale atît în privinta numirilor de ministri cît si a politicilor de promovat. Or, ar fi naiv sa-ti imaginezi ca acum Klaus Johannis se va afla într-o postura diferita, în cazul în care el ar ajunge, la un moment dat, la Palatul Victoria”, scrie Andi Lazescu.

,,
Pentru cei care înca îsi mai fac iluzii, sa rememoram cazul unui alt sibian foarte cunoscut: Emil Hurezeanu. Cu vreo 7-8 ani în urma, el acceptase o invitatie din partea primului ministru de atunci, Adrian Nastase, de a i se alatura acestuia în calitate de consilier.

Cu siguranta, d-l Hurezeanu spera ca din aceasta pozitie, aparent privilegiata, sa-si poata pune în practica unele idei de folos în contextul de atunci, în care România se afla în plina cursa de integrare în UE.

Iluziile i s-au spulberat însa repede, când a realizat ca aparatul de partid din jurul premierului l-a izolat imediat, lipsindu-l de orice influenta reala.

Alexandru Lazescu

In relatie cu partidul-mamut PSD, Johannis este de folos doar pe termen scurt, pe post de agent electoral. Atâta vreme cât batalia cu Traian Basescu înca se mai poarta, cât timp Crin Antonescu se va situa pe locul trei, fara sanse de a intra în turul doi, Johannis va fi o piesa grea pentru campania electorala a lui Mircea Geoana. De altfel Mircea Geoana a si declarat: „nu ascund faptul ca am avut discutii cu dl Johannis, am fost la Sibiu de mai multe ori, am vorbit cu domnia sa, pot sa spun acum, ca suntem în direct si am vorbit de transparenta, ca i-am cerut sa ma sprijine în turul doi”. In aceasta perioada, si mai ales intre cele doua tururi de scrutin, Johannis poate avea unele atu-uri în relatia cu PSD. In cel mai bun caz va încerca sa obtina unele garantii între cele doua tururi, cu ocazia posibilei semnari a unui protocol PSD-PNL-UDMR-minoritati.

Lucrurile vor sta exact pe dos dupa 6 decembrie. Dupa cel de-al doilea tur de scrutin, PSD nu va mai avea ce face cu Johannis. Chiar daca ar ajunge pâna atunci premier, dupa 6 decembrie, Johannis va fi cel care va trebui sa se caciuleasca la PSD. Influenta lui va fi nula, mai slaba decat ar fi fost a lui Stolojan in fruntea guvernului PDL-PSD. Johannis va fi cel care are nevoie de sprijinul PSD-PNL-UDMR pentru a putea supravietui in fruntea cabinetului, el va bate la poarta partidelor, si nu invers. Probabil ca PNL îi va oferi acest sprijin, la urma urmei Johannis este gaselnita liberalilor. Johannis însa nu se va putea bizui pe recunostinta si generozitatea PSD-ului decât cu pretul unor grave compromisuri.

Concluzia lui Andi Lazescu este perfect logica: „Admitînd ca ar ramîne în functie si dupa consumarea prezidentialelor, ceea ce e de asteptat doar daca Traian Basescu mai cîstiga înca un mandat la Cotroceni, el risca sa esueze în postura unei marionete controlata de liderii politici ai coalitiei care îl sprijina, dupa ce imperativele aprinsei batalii politice din aceste zile îl ridicasera la statutul de salvator al natiunii.”

Citeste si:
Alexandru Lazescu: Brandul Klaus Johannis în contextul politic românesc

GMT

GMT

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian