FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

La presiunea SUA, Pakistanul taie fondurile organizatiilor teroriste

Primul anunt facut de presedintele Trump, pe Twitter, dupa Anul Nou,
ca va taia ajutorul financiar pentru Pakistan, a fost luat ca fiind cel putin nedrept si categoric neserios de catre pakistanezi si nu numai. Declarandu-se aliat stabil de multa vreme, primind pe propriul teritoriu trupe si tehnica militara din Statele Unite, Pakistanul s-a simtit nedreptatit. Elita politica si militara din Islamabad a umplut presa de declaratii in care deplangeau politica agresiva a necalculatului presedinte Trump, care nu a luat in seama eforturile si sacrificiile facute de autoritatile pakistaneze in lupta antiterorista. Au avut loc demonstratii la Karachi si in alte orase mari, unde s-au ars steaguri americane si s-a strigat impotriva Americii si a presedintelui Trump. La putin vreme dupa mesajele difuzate pe Tweeter, actualul ministru de externe pakistanez Khawaja Muhammad Asif a declarat ca decizia presedintelui Trump e lipsita de importanta iar Hina Rabbani Khar, fost ministru de externe al guvernului de la Islamabad, a declarat in direct la CNN ca presedintele Trump ar trebui pur si simplu ignorat.

Numai ca nu a durat mult si s-a facut simtita noua politica a presedintelui Trump fata de Pakistan. Pakistanul tocmai a modificat cu maxima discretie legea anti-terorism pentru a putea pune pe lista neagra organizatiile caritabile conectate sau de-a dreptul conduse de liderul islamist Hafiz Saeed, (miscare ceruta de multa vreme de autoritatile americane), dar si organizatiile „caritabile” Al-Akhtar Trust si Al-Rashid Trust, stiute pentru legaturile stranse cu Al Qaeda, si desemnate ca organizatii teroriste de Natiunile Unite.

Hafiz Saeed a fost acuzat de India si Statele Unite pentru implicarea intr-o serie de atentate din India, cele mai cunoscute fiind atentatele din Mumbai din 2008, cand au fost ucisi 164 de civili, dintre care sase cetateni americani.

Asa fiind, organizatiile acestuia primeau fonduri serioase din partea statului pakistanez si se miscau nestingherite, recrutand tineri si publicandu-si propaganda fara mari probleme. Pana la presedintele Trump administratia americana ajuta Pakistanul cu bani, iar guvernul pakistanez ajuta mai departe cu bani organizatii si lideri islamisti stiuti pentru activitate terorista si uciderea unor cetateni americani. In acest timp, aceste organizatii sustineau si o activitate caritabila destul de vizibila, ce consta in sustinerea si administrarea unor scoli si spitale pentru cei saraci, fapt care nu a derutat Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, care a reusit sa scoata in afara legii doua organizatii conduse de Hafiz Saeed – Jamaat-ud-Dawa (JuD) si Falah-e-Insaniat Foundation (FIF). Despre acestea se stie ca au conexiuni stiute cu Lashkar-e-Taiba, organizatia care a organizat, printre altele, si atentatele din Mumbai. In Pakistan, Saeed a fost cercetat fara prea mult entuziasm, fiind tinut in arest la domiciliu si apoi eliberat de instanta in noiembrie 2017, in ciuda indemnului amar exprimat de State Department catre autoritatile pakistaneze de a-l retine si pedepsi pe liderul declarat terorist de US Justice Department, pe capul caruia pusese o recompensa de zece milioane de dolari inca din anul 2012.

In momentul de fata, prin amendarea legii impotriva terorismului, vor fi interzise multe organizatii islamiste, ce formau un adevarat front terorist, tolerat si din cand in cand sustinut chiar de statul pakistanez. Acest lucru va face mult mai dificila, daca nu imposibila, finantarea de catre statul pakistanez a acestor organizatii criminale si le va limita macar public libertatea de miscare.

Ca si cum nu erau de ajuns declaratiile transante ale presedintelui Trump si taierea ajutoarelor financiare, Statele Unite preseaza Pakistanul in continuare, inaintand o motiune la Financial Action Task Force (FATF) pentru plasarea acestui stat, rai al organizatiilor teroriste, pe lista tarilor care finanteaza teorismul, masura care poate produce daune mari economiei instabile a Pakistanului.

Si o reuniune a FATF va avea loc curand la Paris.

Ar fi facut Pakistanul, rai al organizatiilor teroriste islamice, miscarile astea, fara politica fema, radicala, a noii administratii de la Washington? Greu de crezut! Sau mai degraba imposibil…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto