FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Mărinimia pe banii altora sau de ce rămâne Iuda actual

Pentru reconstrucția catedralei Notre Dame s-a strâns peste 1 miliard de euro. Inevitabil, nu au întârziat și reacțiile „oamenilor de bine”, a „miloșilor” care suferă (mai mult online și retoric) de grija tuturor năpăstuiților sorții. „Dar oare nu mai bine se dădeau acești bani pentru copiii care mor de foame în Africa?” Asemenea dileme care macină sufletele „progresiștilor” de pretutindeni sunt o versiune mai cosmopolită a lozincii autohtone „Vrem spitale, nu catedrale”. Să nu credeți că această atitudine este însă doar o manifestare a spiritului contemporan, bolnav de necredință. Ea era prezentă și în timpurile Mântuitorului. Iată un pasaj elocvent din Evanghelia după Ioan (12.1-8):

Deci, cu şase zile înainte de Paşti, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, pe care îl înviase din morţi. Şi I-au făcut acolo cină şi Marta slujea. Iar Lazăr era unul dintre cei ce şedeau cu El la masă. Deci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului. Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis: Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor? Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea. A zis deci Iisus: Las-o, că pentru ziua îngropării Mele l-a păstrat. Că pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna.

Pare amuzant, dar și Iuda se perpelea de grija săracilor. Probabil era vorba și de invidia celui care se știe incapabil de un astfel de gest de generozitate. Iuda nu a fost un necredincios. A făcut parte dintre apostoli. A fost în preajma lui Hristos în jur de 3 ani. A auzit cuvintele Lui și a văzut minunile făcute de El. Cum de nu a înțeles și nu a devenit capabil de discernământ? Pentru că era prea legat de această lume. Și nu este vorba doar de bani, ci de faptul că, după cum ne învață unii Părinți, Iuda credea că Împărăția lui Hristos va fi o împărăție în această lume; că urma să ia parte la o dezrobire a poporului evreu de sub stăpânirea romană, urmată de refondarea unui stat independent al evreilor sub conducerea lui Iisus.

Incapacitatea de a percepe și înțelege transcendența te limitează la această lume. În
consecință orice acțiune care nu are o finalitate în această lume, sau care iese din logica politică sau materialist-economică a acestei lumi, nu poate fi înțeleasă. În ochii oamenilor insensibili la transcendență, orice acțiune cu gândul la lumea de dincolo pare o greșeală, o risipă de resurse, o prostie. Dar asta se întâmplă pentru că „în mintea strâmbă și lucrul drept devine strâmb”.

Să nu fim înțeleși greșit. Este bine să se construiască spitale, clinici, cantine pentru săraci, școli și grădinițe pentru copii, case pentru sinistrați, etc. Cu toții avem o datorie pentru semenii noștri aflați în nevoie. Dar această lucrare nu exclude alte lucrări. Cei care se întreabă dacă nu este mai bine să se dea copiilor subnutriți din Africa banii strânși pentru refacerea Notre Dame se grăbesc să fie binefăcători pe banii altora. Nimic nu i-a împiedicat până acum să strângă bani pentru copiii din Africa, sau chiar să meargă acolo și să îi ajute în mod direct. Dar este mai ușor să bravezi și să te îndreptățești pe banii și pe efortul altora, la fel ca Iuda. El nu a produs mirul scump, nici nu l-a agonisit prin efortul său, dar sare repede cu gura, plin de indignare pentru „risipa” făcută.

Toți cei care astăzi îi calcă pe urme lui Iuda, în mod inconștient, nu trebuie blamați, atacați sau condamnați. Mulți dintre ei sunt oameni corecți, buni profesioniști în aria lor profesională, oameni cumsecade. Ei sunt convinși, asemenea lui Iuda, că fac binele și că au dreptate. Sunt oameni care au nevoie de iubire, compasiune, înțelegere. Niciun cuvânt pe care îl vom adresa acestor oameni nu va fi primit, pentru că sunt incapabili să-l înțeleagă în starea în care se află. Îl vor respinge instinctiv. Ei sunt cei care „văzând, nu văd și, auzind, nu aud, nici nu înțeleg.” Ce putem face este să ne rugăm pentru ei, căci doar iubirea Lui și a
noastră îi poate ajuta.

CET

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

3 Comments

  1. .
    26 April 2019

    Di zecile de miliarde vărsate anual în gaura neagră a Africii doar 2÷10% ajung la cei în nevoie, restul, dacă nu intră în conturile autorităților, finanțează grupări gen boko haram și achiziții de armament.

  2. Horațiu
    26 April 2019

    Într-adevăr incapacitatea de a percepe și înțelege transcendența te limitează la această lume. Pe de altă parte, chiar intrând în logica lor strâmtă, nu poți să nu observi că până și criteriile lor de repartizare a fondurilor strânse suferă de subiectivism ideologic: de ce numai Africa și copiii Africii? Doar pentru marota fostului colonialism? De ce nu și năpăstuiții socialismului din Venezuela? Sau sinistrații lui Putin din Ucraina și Polonia? Tocmai stânga progresistoidă lansează chemări de mironosiță în detrimentul fondurilor pentru biserici și în favoarea spitalelor și copiilor din lumea a treia? Ea care a năpăstuit țările proaspăt decolonizate cu cea mai catastrofală marfă de contrabandă și subversiune: exportul de marxism la pachet rețeta sigura pentru dezastrul economic garantat.. Materialismul dialectic, adevărata explicație a tragediei si subdezvoltării de durată a continentului negru și a lumii a treia in genere. Tot fără biserici și tot cu promisiuni de nivel de trai și spitale pentru toată lumea. Pe care dealtfel le umpleau imediat colectivizările și războaiele civile însoțitoare..

  3. .
    26 April 2019

    Întradevăr Horațiu, cultura este baza economiei, morala-baza culturii și religia-baza moralei.Creștinismul a adus pacea și prosperitatea în lume și a construit civilizația,”căutați dintâi acestea și toate celelalte vă vor fi date vouă „.Însă religia marxistă și alte religii vor puterea fără răspunderea aferentă iar asta cu minciuni și promisiuni deșarte se câștigă.S-au aliat pentru a doborâ Creștinătatea și dacă ar reuși, s-ar încăiera ca câinii aducând războaie, foamete și nenorociri ca deatâtea ori în Istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto