FUNDATIA IOAN BARBUS

Marșul Unirii a pierdut din legitimitate, dar a câștigat inimile pro-rușilor

Marșul Unirii, organizat timp de câțiva ani, cu multe eforturi, de George Simion, a reușit să acumuleze multă simpatie din partea românilor din România și R. Moldova. Asta s-a întâmplat pentru că marșul a fost mereu pașnic și civilizat.

Îmbrâncelile cu poliția, după ce un grup de unioniști a ieșit din traseul prestabilit, riscă să dăuneze în primul rând cauzei Unirii. La fel și “baricadele” din Piața Universității. Simpatia acumulată cu greu, în ani de muncă, poate fi pulverizată în câteva ore. Acel moment nu e departe.

Pentru ca această mișcare să aibă succes, cred că trebuie să câștigate în primul rând inimile oamenilor. Susținerea politicienilor urmează de la sine. Dar dacă simpatia oamenilor este pierdută, următorul marș unionist din București va reuși să atragă câteva zeci de persoane, nu câteva mii, ca până acum, iar susținerea politică, chiar așa anemică, se poate pulveriza și ea.

Internetosfera putinistă din Romania deja vorbeste despre “România-stat-polițienesc” care, prin Ciolos, ar fi trimis jandarmii să bată moldovenii care vor unirea cu România. De ce te-ai uni cu un “stat fașist”? La Chișinău chestia asta este deja speculată de socialiștii pro-ruși, “românii bat unioniștii la București”. Jandarmii nu au fost trimiși să bată pe nimeni, iar busculada nu ar fi existat dacă traseul prestabilit ar fi fost respectat, dacă George Simion nu ar fi decis să îl încalce, pentru ca mai apoi, în Piața Universității, să spună că stătea și el, acolo, cu băieții, și făcea Unirea, și deodată jandarmii au sărit pe el. Asta e demonstrabil fals și evident din filmări.

 

Cunosc oameni care au venit din Republica Moldova special pentru acest marș și care au plecat înapoi descumpăniți.

După incidentele de sâmbătă, Marșul Unirii și, într-o oarecare măsură, întreaga mișcarea unionistă au pierdut din simpatizanți și legitimitate. Dar au și câștigat ceva. Susținerea lui Ghiță și a partidului lui de sonați, PRU, cu care George Simion s-a întâlnit azi, partid care a semnat un protocol de colaborare cu indivizi arestați în Polonia pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian