FUNDATIA IOAN BARBUS

Moscopole, înainte de Kosovo

Occidentul priveşte cu ochelari de cal către Balcani. Acrobaţia este la mare preţ când vrei să calci în picioare popoarele mici în numele unor principii create special. Aşa este şi cu noua creaţie Kosovo, o mare minciună propagandistică ce trage o cortină de iatagane în locul cortinei de fier. Albanezii sunt un popor vechi în zonă, popor ce are o mare predispoziţie către punerea în slujba celui mai puternic. Mai ales de când au trecut masiv şi foarte interesat la mahomedanism, gasindu-şi astfel argumente religioase pentru o înclinare lăuntrică pentru jaf şi distrugere.

Moscopole se află într-o zonă muntoasă din Albania actuală, acum un sătuc populat de circa 1000 de persoane, 800 aromâni şi 200 albanezi. Dar pe la 1760 Moscopole avea peste 60000 de locuitori, fiind depăşit doar de Istanbul în toată peninsula balcanică. La acea vreme, Atena număra 10000 de locuitori, din care 3000 erau greci. Moscopole în schimb era aproape în întregime locuit de aromâni, cu toţii creştini care-şi construiseră 70 de biserici, bănci, o tipografie şi chiar o universitate fondată în 1744 (Noua Academie sau Hellênikon Frôntistêrion-vezi wikipedia). Era un oraş viu, capitala unei zone prospere locuite de aromâni, numele unor localităţi cu peste 10000 de locuitori s-au păstrat până astăzi: Gramostea, Nicea, Linca. Lacul Ohrid era înconjurat majoritar de numeroase localităţi aromâne, acum au rămas doar ruinele şi amintirile strănepoţilor celor plecaţi. Mai bine zis ale celor ce au apucat să plece din faţa furiei hoardelor albanezilor musulmani conduşi de turci.   

1769 a fost anul în care s-a produs primul atac otoman asupra oraşului Moscopole. Neprovocat desigur, era doar un oraş paşnic în cadrul Imperiului Otoman. Dar care au fost motivele acestui adevărat proces de, aşa cum se numeşte acum, purificare etnică şi religioasă? Ura musulmană contra creştinilor şi-a găsit un aliat natural în invidia pe care o provocă bunăstarea acelor foarte laboriosi şi cumpătaţi aromâni. Au urmat numeroase raiduri de jaf făcute de albanezii aflaţi sub conducere otomană. În 1788 trupele albaneze conduse de Ali Pasha au distrus complet oraşul. Nu se ştie câţi au fost ucişi în acei ani. Se ştie doar că supravieţuitorii au emigrat către Grecia, Serbia, România şi Bulgaria. Elita comercială s-a refugiat la Viena, Budapesta, dar şi în Transilvania, locuri unde şi-au pus amprenta atât în economie cât şi în viaţă social politică.   

Primul stat care şi-a prezentat documentele de recunoaştere a independenţei declarate unilateral de albanezii kosovari a fost Turcia. Nici nu putea să fie altfel. La putere în Turcia (încă) formal kemalistă sunt urmaşii califilor cu un nume de împrumut. Acum avem patru state musulmane în Europa cu toate localizate în Balcani, în ordine alfabetică: Albania, Bosnia, Kosovo, Turcia. Nu este greu de văzut firul care le leagă, pe lângă miile de moschei mai vechi sau mai noi care înlocuiesc cu rapiditate bisericile ce se tot lasă distruse de semilună, inclusiv in Kosovo. Este moştenirea Porţii Otomane, care îşi reia asaltul.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

38 de comentarii

 1. emil
  27 februarie 2008

  Foarte interesanta istoria. Nu stiam de Moscopole.

 2. manu vasile
  27 februarie 2008

  Kosoveni nu Kosovari.Gabrovo-Gabroveni;Tarnovo–Tarnaveni etc.Terminatia „ari” insoteste o meserie; de ex:pietrar,zidar,curelar,etc. Mai puneti si voi mana pe gramatica.
  Apropo Vlahii din sudul Dunarii descind din Tracii sud-dunareni deci oarecum veri cu noi Romanii nu cu Albanezii care sunt popor de origine turca si nici cu Grecii asa cum vor unii sa credem!!!

 3. costin
  27 februarie 2008

  manu vasile, daca tot vrei sa vb despre gramatica, „Romanii” se scrie „romanii”, „Albanezii”, „albanezii” iar „Grecii”, „greci”, deci te rog frumos, daca vrei sa spui si altceva inafara de a o face pe „Inteligentu’”, esti binevenit, daca nu, „Nu”.

 4. Tot Manu Vasile
  27 februarie 2008

  Am folosit majuscule pentru a accentua individualitatea si importanta popopoarelor mentionate in istoria balcanica.De fapt cu putina atentie se observa ca de fapt,era vorba despre o greseala de exprimare aparuta si mentinuta in mass media,nu ce a reusit costin sa (priceapa?)inteleaga.Daca citesti cu atentie textul vei vedea(?)ca la „popor de origine turca” nu am folosit majuscule,nu iti mai explic de ce.Daca tot esti asa pornit (de ce oare?) afla ca se scrie „grecii” nu „greci” inteligentule.
  Deci inapoi la gramatica.
  P.S….da’ nu-ti mai spun!

 5. Imperialistu'
  27 februarie 2008

  Vasile, daca ti-ai propus sa pici in penibil, te asigur ca ai reusit. Daca nu, schimba-ti atitudine pentru ca nu-ti sta bine. In textul de mai sus nu scrie NICAIERI „kosovar”, si totusi te-ai bagat in seama, facand pe desteptul. Daca ai ceva de comunicat, fa-o in mod civilizat si fara atitudinea asta de frustrat care isi varsa frustrarile pe altii.

  Nu am de gand sa iti arat greselile din propriile mesaje. Nu pentru ca nu le cunosc, dar mi se pare jalnic sa ma intrec cu tine intr-o discutie demna de clasa a V-a. Daca poti pricepe ce ti-am scris – bine, daca nu, cauta-ne in alta parte.

  Despre vlahi pot sa „vorbesc” si cu altii.

 6. costin
  27 februarie 2008

  Tot Manu Vasile… ca sa ne intoarcem la ce iti place tie: „afla ca se scrie “grecii” nu “greci””… e nearticulat nu incorect.

 7. manu vasile
  27 februarie 2008

  Pt costin:citeste-ti comentariul de la punctul 3!!!
  pt imperialistu’:citeste ultimul fragment inainte de comentarii!!!
  Si luati-O mai USOR !

 8. dr pepper
  27 februarie 2008

  asa dar si prin urmare, grecii faceau comert pe mare. prin urmare si’asa deci este vorba despre greci.
  parca asa era, nu?
  sau ma inseala memoria?

 9. Imperialistu'
  27 februarie 2008

  Bine, Vasile, deci apare o singura data in tot textul. Felicitarile mele, esti mare. Nu schimba cu nimic faptul ca esti isteric („!!!”), prin urmare recomandarea mea ramane.

 10. Francesco
  27 februarie 2008

  Multumesc pentru gentila invitatie la studiu, Manu Vasile, dar sa le spui si celor de la Wikipedia, ca si ei gresesc. Dovada: http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovar

  In rest, am aflat lucruri noi de la tine, de exemplu ca albanezii ar fi de neam turcic si nu descendenti ai triburilor antice ilire. De fapt stim de se intampla cu genealogiile acestea, fiecare crede dupa cum il taie capul, nu dupa carte. Vezi Wikipedia, nu e perfecta dar merge:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Albania

  PS…Dar nu-ti mai spun.

 11. No name
  27 februarie 2008

  Ilirii , pana la urma si la coada erau tot traci …[http://www.youtube.com/watch?v=TDquK_gFtVg&NR=1 ] , asa ca are dreptate vasile !!!
  Habarnistilor cu aere de intelectuali …[http://www.youtube.com/watch?v=ZpSkzRbCi7c&feature=related ] …vasile …trimite-i inapoi la scoala …!!!

 12. No name
  27 februarie 2008

  ps. sunte-ti machidoni ??? atunci cum mama masii cuvintele romanesti cu cele machidonesti se aseamana in proportie de 85 la suta , iar cu grecii va intelegeti ca mutul cu surdul ??? haide breee „grecoteilor” … ce dracu’ …

 13. No name
  27 februarie 2008

  ps. Wikipedia este plina de erori „strecurate ” de „experti” ca voi , asa ca nu ne mai balmajiti voi cu wikipedracu , doar nu suntem de 13 ani …

 14. Vlad M.
  27 februarie 2008

  No name, care e problema ta? De unde dracu’ i-ai scos pe greci? Ia-ti ifosele si ortografia de FF si cauta-ne in alta parte.

 15. No name
  27 februarie 2008

  Pai nu va dati greci sau albanezi sau dumnezeu sa va mai inteleaga …ca va este rusine sa recunosteti traci la origine !!!

 16. No name
  27 februarie 2008

  Haide breee , coana Kiritoaica , acum te legi matale de ortografia mea …De ce nu recunosti matale ca asa cum spui kosovari in loc de kosoveni , spui ca mergi la shopping , nu mai mergi la cumparaturi , mergi la un show-room auto , nu mai mergi la o expozitie de automobile , mergi la hair stilist , nu mai mergi la frizer , iaca asa sa mara tanti Chirita lu’ nenea Nae Caragiale , de necaz … Sic !!!
  P.s. Ce ziceai ca are ortografia ???

 17. Vlad M.
  27 februarie 2008

  Aici nu se plange pentru musulmanii albanezi si nici nu se aiureaza despre greci ori tracomania ceausista. Nu-ti convine, esti liber sa dispari, nu te retine nimeni. Cat despre ortografie, nu ma face, „tracule”, mi-ar fi jena sa iti demonstrez cate parale faci. Du-te, mai bine, si reciteste cartile lui Napoleon Savescu; asa o sa treaca mai usor ziua, vei fi impacat cu tracul din tine.

 18. No name
  27 februarie 2008

  Ia fa matale o vizita la un psihiatru , ce rau poate sa-ti faca ? Daca este libertate de opinie , de ce sa nu ne impartasim unii altora parerile , bune sau rele , intr-un mod mai glumet sau mai sobru ? Din cate vad eu , matale esti cel cu apucaturi ceausiste , ceva in genul …”cine nu este de acord cu noi sa dispara „…Daca am spus si eu ceva , inseamna ca m-am plans pentru musulmanii albanezi , sau aiurez despre greci sau tracomania ceausista …?
  Bai baiatule , pentru ce ai mai facut acest site daca nu pentru a afla pareri pro sau contra referitor la un anume subiect ori pentru schimb de idei …Cat despre paralele pe care le facem fiecare , nu sunt eu in masura sa te judec pe tine …ti-ai aratat valoarea …
  P.s. Eu ma mandresc ca am obarsie traca , traitor in spatiul carpato-danubiano-pontic …si daca ma mai ameninti fie si verbal , iti arat cum te face un trac …

 19. Vlad M.
  27 februarie 2008

  Schimburi de idei cu un agramat sfertodoct care ne califica drept „habarnisti cu aere de intelectuali” si „grecotei”? Ce gluma buna! Cum ar fi sa ne schimbam parerile pentru fiecare zanatic care vine si ne lasa mesaje dupa ce il apuca o criza de isterie? Imi pare rau, dar nu ne ocupam cu asa ceva. Nu iti convine, ti-am arata o data usa, nu o mai fac inca o data.

  Traconebunii revoltati sunt invitati sa se planga lui Napoleon Savescu pentru ca sunt victimele cenzurii.

 20. No name
  27 februarie 2008

  Auzi bai trogloditule ? Eu ti-am vorbit frumos pana una alta , chiar daca am folosit un ton glumet ! Ce mata tot ai cu crizele alea de isterie , ca am vazut mai sus ca folosesti des termenul asta ? Hai sa iti spun cine esti , numai dupa cum vorbesti …
  Est un vajnic urmas al culturii comuniste care , ai fi in stare sa interzici limba romana , numai pentru ca asa vrei tu …ai temperament coleric , ai impresia ca esti detinatorul adevarului absolut , nu accepti pareri contra , esti irascibil esti ….etc…
  Concluzie : esti un tampit si nu mai intru pe panarama ta de site !
  P.s. Incearca un alt domeniu care nu implica relatii cu oamenii si nu implica stari sufletesti !

 21. bugsy
  27 februarie 2008

  „P.s. Eu ma mandresc ca am obarsie traca , traitor in spatiul carpato-danubiano-pontic …si daca ma mai ameninti fie si verbal , iti arat cum te face un trac …”

  Tracule, chill out, dude!

 22. bugsy
  27 februarie 2008

  „Concluzie : esti un tampit si nu mai intru pe panarama ta de site !”

  ….imi iau jucariile, pleca acasa si te spun si lu’ mama!”

  No name – GOE cred ca ti se potriveste la fix!

 23. No name
  27 februarie 2008

  Nu „fucksy” , asa ai vrut tu sa intelegi …
  Eu de fapt am vrut sa spun ca nu mai intru pentru ca …de ce as mai intra ? Sa-l vad pe asta comportandu-se ca un mitocan ? Sau sa-ti vad comentariile tale concise si la obiect ?
  Daca prin absurd , eu as fi „Domnul Goe” , tu cine ai fi mai dr.pepper ? Conu’ Chiritu ?

 24. dr pepper
  27 februarie 2008

  hihihi, nici macar nu am participat la discutie si l’am inervat pe domnu’ Goe.

 25. Vlad M.
  27 februarie 2008

  Inca un exemplu de self-righteous fool. Te arunca in derizoriu ca „habarnist” si „grecotei”, iar apoi se declara jignit ca i se spune pe nume. ????

  Auzi bai trogloditule ? Eu ti-am vorbit frumos pana una alta , chiar daca am folosit un ton glumet ! Ce mata tot ai cu crizele alea de isterie , ca am vazut mai sus ca folosesti des termenul asta ? Hai sa iti spun cine esti , numai dupa cum vorbesti …
  Est un vajnic urmas al culturii comuniste care , ai fi in stare sa interzici limba romana , numai pentru ca asa vrei tu …ai temperament coleric , ai impresia ca esti detinatorul adevarului absolut , nu accepti pareri contra , esti irascibil esti ….etc…
  Concluzie : esti un tampit si nu mai intru pe panarama ta de site !
  P.s. Incearca un alt domeniu care nu implica relatii cu oamenii si nu implica stari sufletesti !

  Exemple de isterie.

  Ilirii , pana la urma si la coada erau tot traci …[http://www.youtube.com/watch?v=TDquK_gFtVg&NR=1 ] , asa ca are dreptate vasile !!!
  Habarnistilor cu aere de intelectuali …[http://www.youtube.com/watch?v=ZpSkzRbCi7c&feature=related ] …vasile …trimite-i inapoi la scoala …!!!

  ps. sunte-ti machidoni ??? atunci cum mama masii cuvintele romanesti cu cele machidonesti se aseamana in proportie de 85 la suta , iar cu grecii va intelegeti ca mutul cu surdul ??? haide breee “grecoteilor” … ce dracu’ …

  ps. Wikipedia este plina de erori “strecurate ” de “experti” ca voi , asa ca nu ne mai balmajiti voi cu wikipedracu , doar nu suntem de 13 ani …

  In sfarsit, te anunt ca esti la spam. Cale batuta, tracule.

 26. dr pepper
  27 februarie 2008

  mie asta mi’a placut cel mai tare:

  spui ca mergi la shopping , nu mai mergi la cumparaturi , mergi la un show-room auto , nu mai mergi la o expozitie de automobile , mergi la hair stilist , nu mai mergi la frizer , iaca asa sa mara tanti Chirita lu’ nenea Nae Caragiale , de necaz … Sic !!!
  P.s. Ce ziceai ca are ortografia ???

  adicatelea, nu ii mai zice Fara Nume – ii zice No Name.

  In sfarsit, te anunt ca esti la spam. Cale batuta, tracule.

  pai si cum ramane treaba cu comentariile si comentariatul?

 27. dr pepper
  27 februarie 2008

  nah, ca am intrat si eu la spam ????

 28. Vlad M.
  27 februarie 2008

  Ai intrat pentru ca l-ai mentionat pe nea Fara Nume. Interesanta observatie, nu am sesizat ridicolul situatiei. ????

 29. nem
  27 februarie 2008

  Ce ti-e si cu machidonii astia care nu vor sa-si recunoasca originea …Auzi la el , tracomania , pai nu ca tine turcoman!

 30. Vlad M.
  27 februarie 2008

  Turcoman sa le spui rudelor tale, „tracule”, pentru ca site-ul asta este orice, dar nu favorabil turcilor ori altora venetici veniti pe aici. Hai, cauta-ne si tu la Savescu.

 31. doe's a mater
  27 februarie 2008

  Urmasii tracilor sunt venetici? Imi pare rau ca nu am stiut ca tiganii , ungurii , evreii si altii sunt autohtoni…Deh…

 32. Vlad M.
  27 februarie 2008

  Alt destept care nu e in stare sa inteleaga un text simplu.

 33. Pataphyl
  27 februarie 2008

  Oameni de „ștință” antibubulii ăștia, ca și ăla de la #16 care comite perle multiple de genul

  iaca asa sa mara tanti Chirita lu’ nenea Nae Caragiale , de necaz … Sic !!!

 34. Coana Chiratza
  27 februarie 2008

  Moscopole nu a fost al 2-lea oras din peninsula balcanica la vremea respectiva, a fost cam al 5-lea, oricum remarcabil. Este discutabila treaba cu Ali Pasa si albanezii lui razboinici. Bancherul lui Ali Pasa era aroman si se pare ca pe langa jefuirea Moscopolei si Gramostei cu alte ocazii a servit interesele romanilor.
  Si romanii s-au facut musulmani (gorani, unii megleniti, aromani bosnieci).

  Albania a fost in vremea dictaturii stat ateu, nici musulmanii nici crestinii nu au dus-o mai bine. Acum nu exista nici un fel de asalt al mahomedanismului, albanezii din Albania au uitat prozelitismul. Nu albanezii ameninta crestinismul tau iubit. Mai ales ca o parte din albanezi sunt ortodocsi, o parte chiar catolici.

  Kosovo nu are nici o legatura cu zona Moscopolei, Kosovo este un stat suveran cu o majoritate albaneza de 90% si sarbii, un popor metis de slavi cu autohtoni (albanezi, romani – muntenegrenii) si alogeni nu au nici macar istoric intaietate. In Kosovo o buna parte din „sarbi” sunt la origine aromani.

 35. Traco-man-ul
  27 februarie 2008

  Din pacate , multi uita sau nu stiu istoria hyperboreenilor , mai tarziu , pelasgii ulterior stramosii nostri tracii ….
  Tracii erau un popor vast , extraordinar de avansat atat spiritual cat si tehnologic la vremea lor , iar ca locatie se intindeau din nordul greciei si pana la peninsula scandinava , (Hyper=mai presus ; boreal=nordic) , deci mai la nord de nordul …greciei …!!! Nu spun acuma ca ar trebui sa refacem vechiul imperiu hyperborean , este o utopie , insa ma frapeaza faptul ca au „disparut” o seama de documente cheie …
  Daca luam ca punct de origine babilonul , biblia spune ca dupa ce dumnezeu a daramat turnul babel si le-a incurcat limbile , popoarele , (POPOARELE!!!) au plecat care incotro …
  adica unde …???
  Mai stim ca , dupa potop noe a poposit cu arca lui pe muntele ararat , insa pe masura ce trecea timpul muntele era tot mai mic pentru atata amar de populatie si a fost nevoie ca o parte din populatie sa exploreze noi teritorii inspre vest…
  Pana una alta , ca origine suntem descendenti din acelasi cuplu , vezi adam si eva , insa localizarea nostra in europa , este legata de momentul migratiei pentru ca au fost mai multe valuri succesive …
  Ne numim indo-europeni pentru ca , da , de acolo a cam pornit totul , primii care au poposit pe aici , in timp s-au rupt in doua , unii au ramas , altii au trecut (toti stim ca acum cateva mii de ani nivelul oceanelor era mult mai jos si este posibil ca intre europa si america de nord sa fi existat o limba de pamant pe care se putea trece ..) in america de nord …
  Este mai mult decat clar ca cei „ramasi” acasa , scitii , etruscii (protolatinii) , saxonii , germanicii , scandinavii , tracii …erau mai mult decat inruditi…numele lor provine cel mai probabil din numele gintei sau tribului din care faceau parte …
  Dar sa nu ne afundam prea tare in hatisurile istoriei …cert este ca , ilirii , macedonenii , etruscii , dacii , proveneau din marele popor trac …
  Cand traian a cucerit dacia , nu a fost nevoie sa invatam limba mor pentru ca vorbeam o limba oarecum asemanartoare …aici am gasit documente clare …

 36. Traco-man-ul
  27 februarie 2008

  Din pacate , multi uita sau nu stiu istoria hyperboreenilor , mai tarziu , pelasgii ulterior stramosii nostri tracii ….
  Tracii erau un popor vast , extraordinar de avansat atat spiritual cat si tehnologic la vremea lor , iar ca locatie se intindeau din nordul greciei si pana la peninsula scandinava , (Hyper=mai presus ; boreal=nordic) , deci mai la nord de nordul …greciei …!!! Nu spun acuma ca ar trebui sa refacem vechiul imperiu hyperborean , este o utopie , insa ma frapeaza faptul ca au „disparut” o seama de documente cheie …
  Daca luam ca punct de origine babilonul , biblia spune ca dupa ce dumnezeu a daramat turnul babel si le-a incurcat limbile , popoarele , (POPOARELE!!!) au plecat care incotro …
  adica unde …???
  Mai stim ca , dupa potop noe a poposit cu arca lui pe muntele ararat , insa pe masura ce trecea timpul muntele era tot mai mic pentru atata amar de populatie si a fost nevoie ca o parte din populatie sa exploreze noi teritorii inspre vest…
  Pana una alta , ca origine suntem descendenti din acelasi cuplu , vezi adam si eva , insa localizarea nostra in europa , este legata de momentul migratiei pentru ca au fost mai multe valuri succesive …
  Ne numim indo-europeni pentru ca , da , de acolo a cam pornit totul , primii care au poposit pe aici , in timp s-au rupt in doua , unii au ramas , altii au trecut (toti stim ca acum cateva mii de ani nivelul oceanelor era mult mai jos si este posibil ca intre europa si america de nord sa fi existat o limba de pamant pe care se putea trece ..) in america de nord …
  Este mai mult decat clar ca cei „ramasi” acasa , scitii , etruscii (protolatinii) , saxonii , germanicii , scandinavii , tracii …erau mai mult decat inruditi…numele lor provine cel mai probabil din numele gintei sau tribului din care faceau parte …
  Dar sa nu ne afundam prea tare in hatisurile istoriei …cert este ca , ilirii , macedonenii , etruscii , dacii , proveneau din marele popor trac …
  Cand traian a cucerit dacia , nu a fost nevoie sa invatam limba lor pentru ca vorbeau o limba oarecum asemanartoare …aici am gasit documente clare …voi reveni cu dovezi ..

 37. andrei luminescu
  27 februarie 2008

  Interesant articol !

 38. israelianca
  27 februarie 2008

  Regula despre kosovari e batuta in cuie? deci lunar ar fi gresit, nu? ar trebui sa zicem luneni. La fel si solar, londonez, monegasc, moscovit.

  Dex totusi aproba kosovar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian