FUNDATIA IOAN BARBUS

Nebunia fără metodă din presă

E jenant şi jignitor felul în care nişte nimeni, funcţionari fideli ai propagandei ruseşti şi ceauşişti cunoscuţi, sunt prezenţi la răstimpuri la microfon, în primele rânduri din mass media. Răul imens făcut de comunism şi de ruşi în general devine relativ, mediocri ce minimalizează suferinţa întinsă pe zeci de ani a sute de milioane de oameni sunt prezentaţi ca interesanţi, iar neputinţa lor intelectuala ca “expertiză”. Şi asta se întamplă cam peste tot, în organele de presa ale statului, pe toate canalele de ştiri, pe cele mai cunoscute canale media culturale.

Cauzele ar putea fi cunoaşterea aproximativă, flecăreala şi lipsa reperelor morale elementare, specifice într-un anumit fel, până la urmă, jurnalismului de categoria B, numai că la noi de neputinţele astea suferă tocmai cei care pretind că fac jurnalism de calitate. Negaţioniştii crimelor comuniste, mărturisitori ai lui Ceauşescu, nostalgici ai comunismului pe care nu l-au trăit, dughinişti notorii, iubitori ai dictaturilor de oriunde, emitenţi ai unor gigantești prostii, îi găsim pe toţi la ore de maxima audienţă, având servanţi în presa ce se pretinde Quality, acolo unde chiar nu au ce caută.

Ilie Bădescu, de pe Lista lui Dughin, invitat la TVR
Ilie Bădescu de pe Lista lui Dughin, la TVR, 11 octombrie 2015

Drept e că şi la case mai mari, ca BBC sau CNN, se pot auzi minciuni şi teme cunoscute ale propagandei anti-occidentale spuse de figuri sinistre în faţa unor jurnalişti zâmbitori, convinşi că aşa fac un lucru elementar în jurnalism – audiatur et altera pars, numai că fiecate cuvânt al intervievaţilor şi promovaţilor ăstora ar trebui decodat şi însoţit de aparat critic, altfel, pentru spectatorul neavizat multe devin relative: foametea, lipsurile, lagărele, crimele, genocidul. Şi câtă vreme cărţile sunt mult mai puţin citite ca înainte de apariţia internetului (la fel cum, de exemplu, teatrul nu mai ajunge la mulţimile care le avea înainte de apariţia filmului), istoria, chiar şi recentă, devine tot mai puţin cunoscută şi deloc înţeleasă, atât de jurnalişti cât şi de public.

Rezultatul e o confuzie care se generalizează şi o perdea de fum groasă care începe să acopere adevăruri elementare, lucruri care fac posibile gesturi politice ce par cerute sau susţinute de majoritate, dar sunt de fapt produse de grupări extremiste sau de nevoi ale statului inamic Rusia, în cazul ţării noastre.

Se poate spune că forţa lor de impact e mica, dar asta e valabil numai pentru momentul iniţial al lansării unei teme propagandistice, pentru că dacă publicul e expus multă vreme la minciunile lor, ale celor de care vorbesc mai sus, apare practic o uzură a dreptei cugetări şi prostiile lor des rostogolite și preluate devin oarecum firești pentru publicul neavizat. Poate că dacă erau scăpaţi la public numai în doze farmaceutice ar fi rămas doar ridicoli, dar sunt prea ușor de găsit pe piaţa media a (lipsei) ideilor și glumele lor și-au pierdut deja tot hazul…

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Un comentariu

 1. Costin Andrieş
  25 iulie 2016

  Articolul asta mi-a (re)amintit de Rafael Udriste, care la emisiunea Universul Credinţei de pe TVR i-a avut ca invitati, de mai multe ori, pe activisti putinisti si dughinisti cum sunt Iulian Capsali si Ilie Badescu. Din activitatea lui Udriste de pe facebook reiese ca acesta ii poarta un respect deosebit dughinistului ceausist Ilie Badescu.

  Capsali la TVR
  capsali udriste

  Capsali: http://www.dailymotion.com/video/x3pz07t
  Ilie Badescu, cel care a scris postfata unei traduceri in romaneste din Dughin https://www.youtube.com/watch?v=KEwI1aJ5Y94

  Cand a aparut Lista lui Dughin, mai exact cand ILD a tradus-o, reactia lui Udriste a fost sa ii ia apararea lui Badescu si sa spuna ca ILD sunt „extremisti„. Si sa recomande un articol din foaia ceausista, cotidianul.ro
  rafael udriste lista lui dughin ann

  Tot pe Fb, Udriste, angajatul TVR platit din taxele noastre, recomanda calduros si admirativ un articol in care Rusia era numita „Imperiul Binelui „, iar SUA, „Imperiul Raului „ (art. „Dughin propune, Domnul dispune „, publicat pe site-ul hiper-putinist ActiveNews).

  rafael udriste dughin pantelimon

  despre articolul dughinist recomandat de Uriste, vedeti asta:
  http://inliniedreapta.net/candidatii-lui-vladimir-putin-la-europarlamentare-iulian-capsali/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian