FUNDATIA IOAN BARBUS

Normandia, 6 iunie 1944: D-Day

Astăzi se împlinesc 65 de ani de la legendara debarcare din Normandia. Soldaţi ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii şi Canadei au luat cu asalt ţărmul Normandiei pe 5 plaje (americanii – Utah şi Omaha, britanicii – Gold şi Sword, canadienii – Juno), marcând astfel reînceputul luptelor terestre în vestul Europei între Aliaţi şi …

Astăzi se împlinesc 65 de ani de la legendara debarcare din Normandia. Soldaţi ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii şi Canadei au luat cu asalt ţărmul Normandiei pe 5 plaje (americanii – Utah şi Omaha, britanicii – Gold şi Sword, canadienii – Juno), marcând astfel reînceputul luptelor terestre în vestul Europei între Aliaţi şi Germania nazistă.

D-Day. Debarcarea din Normandia

Fără sacrificiul lor, viitorul Europei occidentale este imposibil de imaginat. În lipsa eliberării Vestului de armatele anglo-americane, Armata Roşie ar fi bolşevizat întregul continent, iar francezii nu ar mai fi regretat până astăzi că nu au putut să aplice marxismul to real life. Lagărul socialismului biruitor s-ar fi întins până la Atlantic, iar istoria noastră nefericită nu ar mai fi fost atât de diferită de cea a occidentalilor: Europa ar fi devenit o mare republică penitenciară.

Cum din păcate nu am pregătit nimic special pentru ziua de azi, vă trimit către postarea lui filadel pe blogul lui Emil Thor, Paul Verlaine – à l’anglaise, pentru un istoric mai detaliat al evenimentelor din 6 iunie 1944. Mica mea contribuţie se rezumă la:

Richard Hammond presents Bloody Omaha (The Graphics)

Vlad M.

Vlad M.

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Comentarii

 1. Imperialistu'Spune:

  Răspunde
  iunie 6, 2009

  Gordon Brown – „Obama Beach” (!)

 2. dr. jonesSpune:

  Răspunde
  iunie 6, 2009

  ha ha ha! bestial!
  e pe bune? sau e contrafacut? adica – toata populatia aia de acolo – nu a avut nici o reactie? cat de mica?

 3. DinnySpune:

  Răspunde
  iunie 6, 2009

  Lipsa de reactie ma face sa suspectez ca si pe acolo lumea e la fel de sictirita de politicieni ca si la noi; probabil asteptau sa plece acasa cat mai repede asa ca orice intrerupere le-ar fi afectat programul; asta in cazul fericit in care era cineva atent ????

 4. dr. jonesSpune:

  Răspunde
  iunie 6, 2009

  si ce misto se potriveste momentul cu imaginile de arhiva cand batranul churchill se rade la greu. cre’ ca e o conspiratie, ceva.

 5. emilSpune:

  Răspunde
  iunie 6, 2009

  Primele 15/20 de minute din filmul Saving Private Ryan sint extraordinare.  Un luptator pentru libertate evoca alti luptatori pentru libertate: tributul lui Ronald Reagan din 6 iunie 1984:


 6. bugsySpune:

  Răspunde
  iunie 6, 2009

  @Emil: „SPR” este filmul meu favorit despre WWII, iar aceste prime 15-20 min. sunt de/a dreptul extraordinare. Spilberg a cautat in toate arhivele posibilie surse documentare din epoca pentru a putea refacere pe pelicula atmosfera originala din timul debarcarii. Multumesc pentru aceste imagini!

 7. chriscrossSpune:

  Răspunde
  iunie 6, 2009

  „Cum din păcate nu am pregătit nimic special pentru ziua de azi…”
  @Imperialistu: nu-i stres, se intampla si la case mai mari: in stilu-i caracteristic google se face ca nu stie de D-Day

 8. Imperialistu'Spune:

  Răspunde
  iunie 6, 2009

  E tipic pentru Google, Chriscross. Vezi, foarte usor ii recunosti pe sustinatorii lui Obama: ei sunt aia care intre D-DAy si Tetris, aleg Tetris. Ce e debarcarea? Nimic interesant, o trasnaie din lunga istoriei a interventiilor militare americane. Viitorul este al pacii si al intelegerii, nu avem nevoie de reamintirea greselilor trecutului.

  Occidentul traieste sfarsitul istoriei. Sa vezi tu trezire in vreo 15-20 de ani.

 9. NikuSpune:

  Răspunde
  iunie 6, 2009

  dESPRE 6 IUNIE 1944 SE CUNOASTE SI ACUM FOARTE PUTIN MAI ALES FAPTUL CA EXISTA SI AL DOILEA PLAN SECRET anglo american, deconspirat de stalin printr-o declaraie Tass publicata la finele lunii mai, sau iunie. Acea declaratie potrit unor specialisti, a dejucat al doilea plan, care ar fi rescris istoria intregului continent. Cum e greu de presupus. Dar istoria ultimlor secole demonstreaza ca in lupte epocale dreptul este dictat de invingatori

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian