FUNDATIA IOAN BARBUS

Normandia, 6 iunie 1944: D-Day

Astăzi se împlinesc 65 de ani de la legendara debarcare din Normandia. Soldaţi ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii şi Canadei au luat cu asalt ţărmul Normandiei pe 5 plaje (americanii – Utah şi Omaha, britanicii – Gold şi Sword, canadienii – Juno), marcând astfel reînceputul luptelor terestre în vestul Europei între Aliaţi şi Germania nazistă.

D-Day. Debarcarea din Normandia

Fără sacrificiul lor, viitorul Europei occidentale este imposibil de imaginat. În lipsa eliberării Vestului de armatele anglo-americane, Armata Roşie ar fi bolşevizat întregul continent, iar francezii nu ar mai fi regretat până astăzi că nu au putut să aplice marxismul to real life. Lagărul socialismului biruitor s-ar fi întins până la Atlantic, iar istoria noastră nefericită nu ar mai fi fost atât de diferită de cea a occidentalilor: Europa ar fi devenit o mare republică penitenciară.

Cum din păcate nu am pregătit nimic special pentru ziua de azi, vă trimit către postarea lui filadel pe blogul lui Emil Thor, Paul Verlaine – à l’anglaise, pentru un istoric mai detaliat al evenimentelor din 6 iunie 1944. Mica mea contribuţie se rezumă la:

Richard Hammond presents Bloody Omaha (The Graphics)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

9 Comments

 1. Imperialistu'
  6 June 2009

  Gordon Brown – „Obama Beach” (!)

 2. dr. jones
  6 June 2009

  ha ha ha! bestial!
  e pe bune? sau e contrafacut? adica – toata populatia aia de acolo – nu a avut nici o reactie? cat de mica?

 3. Dinny
  6 June 2009

  Lipsa de reactie ma face sa suspectez ca si pe acolo lumea e la fel de sictirita de politicieni ca si la noi; probabil asteptau sa plece acasa cat mai repede asa ca orice intrerupere le-ar fi afectat programul; asta in cazul fericit in care era cineva atent ????

 4. dr. jones
  6 June 2009

  si ce misto se potriveste momentul cu imaginile de arhiva cand batranul churchill se rade la greu. cre’ ca e o conspiratie, ceva.

 5. emil
  6 June 2009

  Primele 15/20 de minute din filmul Saving Private Ryan sint extraordinare.  Un luptator pentru libertate evoca alti luptatori pentru libertate: tributul lui Ronald Reagan din 6 iunie 1984:


 6. bugsy
  6 June 2009

  @Emil: „SPR” este filmul meu favorit despre WWII, iar aceste prime 15-20 min. sunt de/a dreptul extraordinare. Spilberg a cautat in toate arhivele posibilie surse documentare din epoca pentru a putea refacere pe pelicula atmosfera originala din timul debarcarii. Multumesc pentru aceste imagini!

 7. chriscross
  6 June 2009

  „Cum din păcate nu am pregătit nimic special pentru ziua de azi…”
  @Imperialistu: nu-i stres, se intampla si la case mai mari: in stilu-i caracteristic google se face ca nu stie de D-Day

 8. Imperialistu'
  6 June 2009

  E tipic pentru Google, Chriscross. Vezi, foarte usor ii recunosti pe sustinatorii lui Obama: ei sunt aia care intre D-DAy si Tetris, aleg Tetris. Ce e debarcarea? Nimic interesant, o trasnaie din lunga istoriei a interventiilor militare americane. Viitorul este al pacii si al intelegerii, nu avem nevoie de reamintirea greselilor trecutului.

  Occidentul traieste sfarsitul istoriei. Sa vezi tu trezire in vreo 15-20 de ani.

 9. Niku
  6 June 2009

  dESPRE 6 IUNIE 1944 SE CUNOASTE SI ACUM FOARTE PUTIN MAI ALES FAPTUL CA EXISTA SI AL DOILEA PLAN SECRET anglo american, deconspirat de stalin printr-o declaraie Tass publicata la finele lunii mai, sau iunie. Acea declaratie potrit unor specialisti, a dejucat al doilea plan, care ar fi rescris istoria intregului continent. Cum e greu de presupus. Dar istoria ultimlor secole demonstreaza ca in lupte epocale dreptul este dictat de invingatori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi