O istorie a artei fotografice

  1

  Nu ştiu cît interes prezintă acest subiect pentru voi, dar ca amator cu un aparat foto şi ochii atenţi la lumea înconjurătoare, fotografia mă interesează în mod deosebit. Este atît de accesibilă oricui încît faptul că poate fi şi o artă e un detaliu în general ignorat. În primul rînd, este cea mai democratică formă de exprimare. Nu a celor care fotografiază, ci a realităţii. Realitatea se lasă fotografiată de oricine şi oricînd, cu un abandon total şi nepăsător. Această disponibilitate enormă este mecanismul de auto-apărare al realităţii: expunîndu-se complet reuşeşte de fapt să se ascundă. Democraţia vine cu un preţ. Fotografia devine o formă de exprimare a celui din spatele obiectivului abia cînd acesta învaţă să refuze seducţia realităţii în devălmăşia ei contradictorie şi efemeră. Nu e greu: însuşi aparatul foto conţine antidotul. E vorba despre cadrul fizic limitat al cîmpului vizual. Transformarea democraţiei foto în artă fotografică devine posibilă abia odată cu înţelegerea acestei limitări drept o eliberare şi nu o trunchiere stînjenitoare. Prin cadrul care decupează realitatea se realizează o compoziţie. Într-o compoziţie reuşită sensurile realităţii capturate devin instantaneu inteligibile. Sugestia transcende fizica reală. De aici încolo posibilităţile sînt infinite.

  Vorbărie lungă sărăcia omului. BBC a realizat în 2007 un documentar fascinant despre istoria artei fotografice. Pentru început primele trei părţi, urmate în fiecare zi de alte trei.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentCele zece dimensiuni
  Articolul următorVictorie la Haga
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here