FUNDATIA IOAN BARBUS

O poveste sovietică

Absolut întamplător, am dat peste un documentar care se anunţă a fi foarte interesant. Meritul nu îmi aparţine, eu doar urmând o recomandare făcută pe Hotnews de un/ o bravo pt. „amatori”. Am citit comentariul lăsat şi am căutat ceva date despre documentar. Cine ar fi crezut că Dick Marty poate fi bun la ceva…

The Soviet Story Poster

About the film
The Soviet Union helped Germany instigate the Holocaust.

The film shows recently uncovered archive documents revealing this. Interviews with former Soviet military intelligence officers unveil shocking details.

“The Soviet Story” is a story of an Allied power, which helped the Nazis to fight Jews and which slaughtered its own people on an industrial scale. Assisted by the West, this power triumphed on May 9th, 1945. Its crimes were made taboo, and the complete story of Europe’s most murderous regime has never been told. Until now…

FILM SYNOPSIS
The film tells the story of the Soviet regime.

– The Great Famine in Ukraine (1932/33)
– The Katyn massacre (1940)
– The SS-KGB partnership
– Soviet mass deportations
– Medical experiments in the GULAG.

These are just a few of the subjects covered in the film.

“The Soviet Story” also discusses the impact of the Soviet legacy on modern day Europe. Listen to experts and European MPs discussing the implications of a selective attitude towards mass murder; and meet a woman describing the burial of her new born son in a GULAG concentration camp.

The Soviet Story is a story of pain, injustice and “realpolitik”.

Film facts
”The Soviet Story” was filmed over 2 years in Russia, Ukraine, Latvia, Germany, France, UK and Belgium. Material for the documentary was collected by the author, Edvins Snore, for more than 10 years. As a result, ”The Soviet Story” presents a truly unique insight into recent Soviet history, told by people, once Soviet citizens, who have first hand knowledge of it. […]

Experts
The film crew interviewed more than 20 experts and victims of Soviet crimes. ”The Soviet Story” features leading Western historians Norman Davies, Nicolas Werth and Françoise Thom as well as renowned history professors from Russia – Natalia Lebedeva, Sergey Slutch and Boris Sokolov.

Former Soviet Secret Agent Victor Suvorov and former dissident Vladimir Bukovsky also give their opinions in the film.

Trailer

P.S.

PREMIERE of “The Soviet Story”
TIME: 18:00, April 9, 2008
PLACE: PHS Building, Room 5B001, European Parliament, Brussels, Belgium

Update Ianuarie 2010 – Puteti urmari filmul aici: “Povestea Sovietelor” sau despre formele criminale ale socialismului”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

18 Comments

 1. emil
  8 April 2008

  Interesant. M-a facut sa-mi pun intrebarea: cite filme de lung metraj (documentare sau artistice) de larga circulatie despre URSS sau comunism in general au aparut in perioada de dupa 1990? Doar doua imi vin in minte: filmul romanesc premiat la Cannes acum un an si un film german din 2001, Der Tunnel, despre o istorie reala din ’61, evadarea unui grup de est-germani din Berlinul de Est, printr-un tunel sapat pe sub zidul care separa orasul in doua. In rest, mai nimic. Sigur exista si alte filme care ating subiectul, dar nimic care sa fi intrat in constiinta publicului sau care sa faca parte dintr-un curent dedicat acestui subiect.
  De comparat cu sutele de filme tratind al doilea razboi mondial si nazismul. Sau in prezent, cu filmele tangentiale sau explict despre conflictul din Irak, marea majoritate la fel de ideologizante ca ora de socialism stiintific. Sau despre razboiul din Vietnam, alt moment bine reprezentat in film. Aceasta tacere spune multe despre prejudecatile si simpatiile celor care realizeaza, produc si difuzeaza filme. E un business ca altele si oferta reprezinta fidel nu lumea sau istoria, ci o anume viziune despre lume si istorie. Partinitoare si profund corupta.

 2. Panseluţa
  8 April 2008

  Imperialistule:
  Ai atins un punct nevralgic in experienta celor ca mine care au imigrat in SUA si care au constatat ca elitele–in majoritate provenind din medii favorizate, din burghezia de mijloc si de sus care s-a bucurat de toate aventajele libertatii, copii ai unor parinti de multe ori si ei imigranti care, in Lumea Veche, ar fi continuat sa spele podele sau ar fi pierit in Holocaust, copii nascuti cu trust funds si milioane in stock options si miscindu-se intre cele doua resedinte ale parintilor, una de vara, in Hamptons, si una de iarna, in Key West, si care au mers la scoli de elita–habar n-au de ce s-a intimplat in Europa de Est si statele comuniste, sau nu le pasa, sau imbratiseaza ideologiile nou-marxiste sau il idolatrizeaza pe Guevara
  Sa nu-i intrebi ce e Katinul, sau, si mai rau, ce e Colima.
  Sa nu-i intrebi despre superba carte a Annei Appelbaum, „Gulag”, pentru ca e sigur ca n-au citit-o.
  Cei care o citesc sunt cei care stiu deja cum a fost, din nefericire.

  Editia americana a extraordinarei „Cartea neagra a comunismului” s-a vindut bine, dar in mediile de elita aservite singii n-a avut ecou.
  Ca si in cazul Gulagului lui Appelbaum, n-am vazut eseuri de reconsiderare a angajarii politice din anii ’60 si de acum, de trezire la realitate, chiar si tirziu, de re-evaluare a valorilor generatiei care a facut posibile ororile Vietnamului comunist si Laosului si genocidului din Campucia (pentru cei mai tineri de aici, Cambodia) dupa ce americanii s-au retras.

 3. costin
  8 April 2008

  acum citiva ani cautam documentare despre comunism (ce puteam gasi pe programe p2p gen emule), nimic documentat, mai mult orbeste. dar cautindu-le asa imi puteam face si o idee si despre imaginea care circula, printre oamenii obisnuiti din occident, despre comunism. ma interesa lucrul asta pt ca primeam semnale ca este privit ca ceva mare, indepartat, benign, utopic, idealist, si in istorie insignifiant. ceva care merita urmarit pt eventualele lucruri bune care le avem de invatat.

  reusisem sa gasesc un domcumentar de la PBS, Communism – The Promise and the Reality care chiar daca factic este relativ exact, a fost la momentul in care l-am vazut insuportabil de indulcit si de … communism was not really that bad. Apoi am mai gasit The Bloody History of Communism, care din perspectiva crestina explica originile ideologiei comunismului. destul de violent pt a aproxima realitatea comunismului, dar nu un film facut cu un buget pe masura subiectului si care nu si-a luat precautiile de rigoare pt a contracara cit de cit un atac progresist care sa nu impresioneze un privitor neinformat. un film pt cei care stiu deja ce este comunismul sau nu au televizor acasa.
  Apoi un documentar depsre Ceausescu, facut de ceva post britanic. Foarte interesant pt mine dar nu foarte relevant ca film anti-comunist.

  Incepusem sa caut filmele despre comunism si pt ca vroiam sa vad odata pt totdeauna ca de fapt comunismul este vazut asa cum este in realitate: o ideologie brutala care a ucis sute de milioane de oameni. Nu am reusit.

  Asta este motivul pt care astept cu foarte mare nerabdare si fara prea multe sperante The Soviet Story. ideea si afisul imi plac de mor!

  ( http://dprkforum.com/ un blog despre Corea de Nord in care se pot gasi documentare despre comunism si Corea.)

 4. costin
  8 April 2008

  si acuma cateva decenii se aliau Sovieticii cu Nazistii pt exterminarea evreilor. Astazi o fac ONU cu Iranul (si eventual toata UE) ?

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7335875.stm

 5. Francesco
  8 April 2008

  Costin,
  Acest Richard Falk este deja un personaj ce se pregateste sa isi ocupe locul pe un piedestal. American de origine evreiasca, uraste statul Israel si il acuza de crime de tip nazist contra populatiei palestiniene. S-au mai vazut evrei care urasc statul Israel, dar Falk a fost desemnat (de catre majoritatea musulmana din Consiliu) sa ocupe postul de investigator al Consiliului Drepturilor Omului al Natiunilor Unite.
  Si-a facut loc cu greu printre cei care au inceput sa se afirme prin condamnarea razboiului dus de Statele Unite in Vietnam, apoi si-a regasit aplombul in 2003 dupa „invazia” americana din Irak,pe care binenteles ca a criticat-o. Este si el un produs al generatiei 68, un produs stagnant, in neevolutie.
  Profesorul Falk este tipul de inchizitor ce vede marit doar intr-o parte a spectrului, dar se potriveste perfect acestui UNCHR (Consiliul Drepturilor Omului al Natiunilor Unite) ce este dominat de tarile musulmane, Rusia si China, toate tari-pilastri ai drepturilor omului.
  Vezi si:
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Human_Rights_Council

 6. Grădinariu
  8 April 2008

  @costin: Excelent link-ul cu Coreea! Am văzut un documentar de-acolo, „Welcome to North Korea”. Unele părţi sunt înfricoşătoare, altele la limita plauzibilităţii (precum poveştile despre puterile supranaturale ale lui Kim Ir Sen).

 7. Jack
  8 April 2008

  This movie looks very good and will check it out. Oh, and I also thank you for visiting DPRK Forum.

 8. emil
  8 April 2008

  Hi, Jack. You have a very interesting and unusual site. Keep up the good work. Soon I’ll add you to our blogroll. Since you seem to be quite interested in communism, you may care to check this.
  It’s in Romanian, but the interesting bits are the 4 video clips, which are in English. The fourth one is actually the whole thing, an hour long documentary from ’84 about how the Soviets went about subverting the free press in the West. It’s a fascinating look at how a free society can be undermined from within, with gleeful help from hapless Western academia and media people. The narrator is a former KGB specialist in subversion and mind control. Yuri Bezmenov. He died, but what he talks about is alive and well in the good old USA and other parts of the world.
  Would you please care to share some impressions after you view that documentary?

 9. Jack
  8 April 2008

  Hello emil,

  Yes, I will check it out and make a report after viewing it. Thank you very much for the link, and if it is interesting, I will post it (which I most likely will anyway). Furthermore, I will add this blog to the blogroll as well. Thank you for the very kind words.

  Regards

 10. emil
  8 April 2008

  Jack, I forgot to introduce myself, and to add something that came to mind after replying to you.
  I was born in Romania (you know, a former Communist country in South-Eastern Europe), and have been living for a number of years in Canada.
  But this is the odd part. Our former dictator – Nicolae Ceausescu – found his inspiration for his brand of communism after visiting Mao’s China in the early seventies. However, that was not all. He also visited North Korea around the same time, and found it more to his liking. And this how the Romanians got stuck with Far-East style of communism for the next couple of decades. Odd that you popped up right in this place, I mean this blog. We know how North Korean life can taste.
  cheers, and keep in touch

 11. Panseluţa
  8 April 2008

  costin:
  Ceausescu a poruncit sa fie infiintata „Daciada” pe modelele spectacolelor publice monstruoase ale Chinei si Coreei de Nord.
  Din fericire, Daciada si romanii care participau la ea n-au atins niciodata culmile de „decerebrare”si automatism ale comunistilor asiatici: nu erau bani suficienti, si romanii nu erau suficient de disciplinati ca sa devina robotii pe care si-i dorea Ceausescu.
  Mi-aduc aminte ca tablourile vii facute din sute de trupuri pe gazonul de la stadionul 23 August si in galerii nu functionau niciodata ca la Coreeni, era un aer de incropeala si amatorism si saracie, fetele scapau steagurile pe care le jonglau, baietii se prabuseau in piramida atletica, insemnele „PCR” alcatuite din trupuri nu se aliniau niciodata perfect si la timp.
  Coreenii fusesera dresati perfect, si aratau impecabil. Nici o resursa nu fusese economisita, desi populatia murea de foame.

  Pina in ziua de azi nu cred ca e destin mai nenorocit in lumea asta decit de a te fi nascut in Coreea de Nord.

 12. Panseluţa
  8 April 2008

  Jack:
  Your work is truly invaluable. I envy you. I wish I could do what you do.
  The Western world is still in the dark about the most evil society mankind has created: Communist North Korea. Mind-bending and brainwashing have not been invented by the commies, but they’ve been refined by them to surreal dimensions (you seem to be in disbelief yourself when you say about the video:”it’s not very real”.)

  It’s very, very real, even though a normal mind refuses to comprehend.

  Again, your work is absolutely needed these days.

 13. costin
  8 April 2008

  keep up the good work, I wish it is not the case but your work is really in need in these times. The west is very ignorant about Communism:
  http://www.thelocal.se/10982/20080408/

  Take a look at this article from Sweden about Christian home schooling being made illegal by the socialist governing.

 14. Jack
  8 April 2008

  Hello costin,

  Thank you for the links. Folks like you have a lot of interesting resources and goodies. Sometimes, I get so much, I cannot keep up with it all. However, I am very grateful to one and all for the insights, criticisms, and suggestions. It is deeply appreciated.

 15. Imperialistu'
  8 April 2008

  Doamne, rau mai e sa nu salvezi si sa apesi din greseala pe un link ???? . Am scris mai mult si mai bine, dar s-a dus totul pe apa sambetei.

  Jack > Thanks for the visit. The nort-korean comrades must be exposed as what they truly are: savage murderers and opressors of their own flesh and blood. You’re doing an excellent job, Jack. Keep up the good work. North Korea is the worst place on Terra and few people have suffered as much as the Koreans. It’s our duty as free men to do everything in our power to change this…

  Panseluta > Am fost destul de dezamagit sa vad cat de putin le pasa celor din Vest de comunism si de crimele sale. Aproape deloc. Obsedati de nazism – caci prin fascism ei inteleg national-socialism – si de Holocaust, dar prea putin interesati de tragedia Estului sub comunism. Elitele alea de stanga sunt vinovate, dar nu numai ele. Intr-o tara ca Franta, intreaga clasa politica este vinovata, de la stanga la dreapta. Daca stai si te gandesti ca un politician ca du Gaulle a facut atatea ca sa puna bete in roate NATO si Statelor Unite, in plin Razboi Rece… Nu mai stiu cine a spus asta, dar avea dreptate: nazismul – crime impotriva umanitatii; comunismul – crime pentru umanitate.

  Francesco si Costin > Richard Falk compara Israelul cu Germania nazista, China si Sudan. Ce poti sa ii mai ceri unui astfel de om? Ce mai poti spune cand esti confruntat cu un astfel de individ?

 16. Imperialistu'
  8 April 2008

  Nu am dat de documentar, dar am gasit in schimb doua articole.

  Telling the Soviet story
  Warning from the past

 17. Imperialistu'
  8 April 2008

  Emil, a aparut The Soviet Story. Cum nu cred ca pot sa bag pe blog adrese de genul ala, o sa incerc sa il uploadez pe video.google.com/ Cu putin noroc, nu o sa il scoata in timp record.

 18. Imperialistu'
  8 April 2008

  Nu stiu ce sa mai zic… multe fraze nu sunt traduse in engleza. Nu ne ajuta deloc in lipsa cunostintelor de rusa sau lituaniana. Mai asteptam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi